Reviews

Review Huawei P Smart: 18:9 voor een prikje

Voordelen
18:9-scherm
Goede prestaties
Mooi design
Nadelen
Gemiddelde autonomie
Slechte camerakwaliteit bij weinig licht
Aanbevolen prijs: €250
Waar te koop?
Totaalscore 8
Huawei biedt een budgettoestel aan met een 18:9-scherm. Kan het toestel ons op andere vlakken ook verbazen?

Huawei treedt in de voetsporen van LG en Samsung en brengt zijn eigen smartphones uit met een 18:9-schermverhouding, zo ook de P Smart. Waar de nieuwe schermverhouding vroeger slechts was voorbestemd voor duurdere toestellen, zie je steeds meer goedkope smartphones met een 18:9-scherm verschijnen. Met een prijskaartje van 250 euro behoort de Huawei P Smart tot deze laatste groep.

Design & hardware

Wanneer je de Huawei P Smart voor het eerst in de hand neemt, zou je niet denken dat je met een relatief goedkoop toestel te maken hebt. Het toestel heeft een strak uiterlijk en erg dunne schermranden die mede in de verf worden gezet door het langere scherm. Een vingerafdrukscanner is al enige tijd geen onbekende in het budgetsegment, maar het blijft een leuke toevoeging.

De hardware van de P Smart ligt in lijn met wat je mag verwachten van een toestel van 250 euro. Net als de Nokia 6 en Moto G5 Plus heeft de P Smart 3GB RAM, 32 GB opslagruimte en een 3.000 mAh-batterij. De SoC die in de toestellen zit, is wel verschillend. Nokia gebruikt een Snapdragon 430, terwijl je in de Moto G5 Plus een Snapdragon 625 terugvindt. Huawei gebruikt daarentegen een chip van HiSilicon, een bedrijf dat in het bezit is van de Chinese smartphonemaker.

De HiSilicon Kirin 659 bestaat uit een octacoreprocessor met vier kernen aan 2,36 GHz en vier kernen aan 1,7 GHz. De grafische kant van de SoC wordt in orde gebracht door een Mali-T830 MP2. De Snapdragon 625 komt het dichtst in de buurt bij deze chip, met een octacoreprocessor die een kloksnelheid van 2 GHz heeft. Het belangrijkste verschil tussen beide chips is dat de SoC van HiSilicon gebruik maakt van vier snelle kernen voor intensieve taken en vier tragere kernen die de batterij sparen. De chip van Qualcomm gebruikt daarentegen acht kernen die allemaal dezelfde snelheid hebben.

Benchmarks

Op de Antutu-benchmark haalt de P Smart een betere totale score dan de Nokia 6 en Moto G5 Plus. Dat is voornamelijk te wijten aan de gebruikerservaring. Antutu maakt een inschatting van de gebruikerservaring van een smartphone op basis van zijn prestaties en hier scoort het toestel van Huawei goed op. Ook de CPU-score van de smartphone is erg goed.

De RAM van het toestel doet het iets slechter. De P Smart doet het op dat vlak beter dan de Nokia 6, maar moet in de Moto G5 Plus zijn meerdere erkennen. Hetzelfde doet zich voor bij de 3D-score, die aangeeft hoe goed een smartphone in staat is 3D-spellen te draaien. De P Smart kan niet opboksen tegen de prestaties van de Motorola Moto G5 Plus. Dat probleem wordt nog duidelijker wanneer we de resultaten van de 3D-Mark-test bekijken. Het toestel van Huawei scoort meermaals het slechtste van de drie smartphones die we vergelijken, al blijft de smartphone bij de Ice Storm Unlimited-test de Nokia 6 net te snel af. Op de PC Mark-benchmark scoren de Moto G5 Plus en P Smart nagenoeg gelijk, terwijl de Nokia 6 achterop hinkt.

Batterij

Doordat Huawei gebruik maakt van twee paren van kernen met een aangepaste kloksnelheid zou de P Smart in theorie een degelijke autonomie moeten hebben. Telkens de smartphone lichtere taken moet uitvoeren, kan hij immers gebruik maken van de tragere kernen die de batterij minder belasten. Aangezien de P Smart, Nokia 6 en Moto G5 Plus een 3.000 mAh-batterij hebben, zou dat verschil duidelijk moeten worden in autonomietests.

De Nokia 6 haalt de beste autonomie van de drie toestellen, met 7 uur en 18 minuten op de PC Mark 2.0 Battery test. Het toestel gebruikt dan wel een octacoreprocessor met kernen die allemaal dezelfde kloksnelheid hebben, maar deze vaste snelheid is slechts 1,4 GHz. Bovendien heeft de smartphone een kleiner scherm de P Smart, waardoor de batterij minder belast wordt.

Ook de Moto G5 Plus doet het op vlak van autonomie beter dan de P Smart, met een score van 6 uur en 54 minuten. De P Smart houdt het al na 6 uur en 1 minuut voor bekeken. De efficiëntere processor lijkt het verschil in schermgrootte niet te kunnen compenseren. De Huawei P Smart heeft immers een groot 5,65-inchscherm, terwijl je het bij het toestel van Motorola moet stellen met een display van 5,2 inch. Bij de aankoop van een smartphone rond deze prijs zal je dan ook een keuze moeten maken. Wil je een groot 18:9-scherm, dan ben je bij Huawei aan het juiste adres. Heb je liever een goede autonomie, dan kijk je beter verder.

Dat de autonomie van de Huawei P Smart slechter is dan deze van de toestellen van Nokia en Motorola wil echter niet zeggen dat het batterijleven van de P Smart slecht is. Zelf kwam ik consequent de dag rond met het toestel, al is het niet realistisch om te denken dat je er eveneens een tweede dag aan kan breien. Daarvoor is de autonomie simpelweg niet goed genoeg.

Foto’s

Huawei gebruikt niet alleen een 18:9-scherm op veel van zijn smartphones, maar eveneens een dubbele camera. Bij het vlaggenschip van de Chinese smartphonemaker zorgt dat voor erg goede beelden, maar in de P Smart zit jammer genoeg een variant van mindere kwaliteit. De smartphone heeft een 13 MP-hoofdcamera die wordt bijgestaan door een 2MP-sensor. Deze moet zorgen voor extra diepte-informatie, maar de lage resolutie van de sensor zorgt ervoor dat de dual camera niet zo goed werkt als je zou hopen.

Bij goed licht krijg je doorgaans goede foto’s, maar de kwaliteit gaat al snel achteruit wanneer de lichtomstandigheden niet goed zijn. De P Smart maakt erg korrelige beelden in het donker en slaagt er eveneens niet goed in om overbelichte delen mooi te tonen. Maak je zelf een foto vanuit een andere hoek zodat de lichtinval beter is, dan wordt je foto drastisch scherper. Jammer dat de P Smart daar zelf geen mouw aan kan aanpassen.

Conclusie

De Huawei P Smart is voor zijn kostprijs een erg goede smartphone. Apps openen doorgaans vlot en dankzij het grote scherm kan je genieten van je favoriete YouTube-filmpjes. De autonomie van het toestel is voldoende om de dag door te komen, al zijn er smartphones in het prijssegment die het beter doen. Waar de P Smart echt een steekje laat vallen, is bij de camera. Een beetje schemer is voldoende om een erg korrelige foto te krijgen. Vervelende lichtinval zorgt dan weer voor overbelichte gedeeltes in je afbeelding. Jammer, want voor de rest levert Huawei een erg goed toestel tegen een schappelijke prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business