Huawei P20 Lite review: een notch in het middenklassesegment

Voordelen
Kwalitatieve camera
Modern ontwerp
Vingerafdrukscanner zit op goede locatie
'Notch'
Nadelen
Haperende prestaties
Meerprijs voor de ‘notch’
Geen draadloos laden
Aanbevolen prijs: €369
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Huawei P20 Lite is een uitstekend toestel met een modern design en notch, maar zeker niet de beste in zijn prijsklasse.

Na de lovende review van de Huawei P20 Pro is het de beurt aan het kleine broertje, de Huawei P20 Lite. De toestellen zijn een succesformule in West-Europa en behoren tot de best verkopende smartphones van Huawei. Tijd om ook het veelbelovende budgetmodel van de nieuwste P-serie onder de loep te nemen.

Modern jasje

Het ontwerp van de Huawei P20 Lite toont duidelijke overeenkomsten met de Huawei P20 Pro. Het scherm oogt imposant en reikt tot de randen van de telefoon door het ontbreken aan fysieke knoppen. Ook de notch bovenaan het scherm zorgt voor meer schermruimte. Met de Huawei P20 Lite geniet ook het middenklassegment van de inkeping. In combinatie met de 18:9-schermverhouding zorgt de notch voor een langer scherm en een modern ogend design.

In tegenstelling tot de Huawei P20 Pro bevindt de vingerprintsensor zich op de achterzijde. Het inloggen met je vingerafdruk voelt natuurlijk aan en je wijsvinger vindt automatisch zijn weg naar de sensor. De telefoon ligt goed in de hand en de glazen achterkant zorgt voor een premium look. Toch is de glazen voor- en achterkant een vingerprintmagneet.

Aan de onderkant is een USB-C- en koptelefoonaansluiting voorzien, net als een enkele speakergrille aan de rechterkant. Een punt van kritiek is de dubbele camera op de achterzijde. Deze steekt erg ver uit de behuizing en dat hindert.

Schermverhouding

Het beeldscherm oogt groot dankzij de beeldschermverhouding van 18:9 en de notch, Ook de resolutie van 1080 bij 2280 pixels zorgt voor scherpe plaatjes. Ben je geen voorstander van de notch, dan kan je in het instellingenscherm de scherminkeping softwarematig wegwerken zodat de statusbalk een zwarte achtergrond krijgt. Vooral bij het bekijken van video’s of foto’s valt op hoe mooi het scherm oogt.

De telefoon ligt goed in de hand en de glazen achterkant zorgt voor een premium look. Toch is de glazen voor- en achterkant een vingerprintmagneet.

Spijtig genoeg bieden niet alle apps ondersteuning voor de toch enigszins indrukwekkende 18:9-schermverhouding. YouTube biedt de mogelijkheid om video’s schermvullend weer te geven in de app, maar je verliest boven- en onderaan een deel van de video-inhoud. Toch is het de meer cinematische ervaring waard.

Verouderde hardware

Het moderne jasje houdt de schijn hoog, maar intern is de Huawei P20 Lite minder indrukwekkend. De Mate 10 Lite beschikt over nagenoeg dezelfde hardwarecomponenten als de Huawei P20 Lite. De achtkernige Kirin 659-chipset is een krachtige rekenkern, maar lijdt als je zwaardere applicaties draait op het toestel. De Huawei P20 Lite beschikt over 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte, ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Toch merk je dat de telefoon hapert en de prestaties achterop hinken, zeker in intensieve applicaties en gedurende het multitasken in de splitscreen-modus.

Uit de benchmarktesten blijkt dat de Huawei P20 Lite slechter presteert dan concurrerende modellen in het middenklassesegment prijsklasse. Opvallend, de Huawei P Smart behaalt een gelijkwaardige score op de Geekbench 4-test en kost honderd euro minder.

Het moderne jasje houdt de schijn hoog, maar intern is de Huawei P20 Lite minder indrukwekkend.

Ook de batterijlevensduur is een teleurstelling. In de review van de Huawei P20 Pro prezen we de 4.000 mAh batterij, maar de 3.000 mAh batterij van de Huawei P20 Lite moet het met minder lof stellen. Bij intensief gebruik, kom je met moeite een volledige dag door zonder bij te laden. De hardwareprestaties zijn ondermaats, zeker gezien de adviesprijs van 370 euro. Ook ondersteuning voor draadloos opladen mag, gezien de prijs, niet ontbreken op een budgettelefoon uit 2018.

Dubbele camera

Hoewel de hardware een punt van kritiek is, beschikt de Huawei P20 Lite over een uitstekende camera. De achterzijde van de telefoon is voorzien van een 16 megapixelcamera en een 2 megapixelcamera voor scherptediepte. Deze twee camera’s werken samen om details en mooie kleuren te vereeuwigen op foto. De scherptediepte of bokeh-effect is subtiel, maar aanwezig. De prestaties in slecht verlichte omgevingen zijn niet om over naar huis te schrijven, maar foto’s in betere lichtsituaties ogen scherp en kwalitatief.

Verder biedt de camera-app ook een uitgebreide waaier aan instellingen. Zowel amateur als professionele fotografen kunnen met de camera van de Huawei P20 Lite aan de slag en gebeurtenissen vastleggen. Wil je snel een kwalitatieve foto nemen, dan kies je best voor de gewone fotomodus. Heb je meer tijd en wil je de instellingen handmatig aanpassen, selecteer dan de ‘professionele’ modus die je de mogelijkheid geeft om de iso-waarden, sluitertijd en witbalans tot in de puntjes aan te passen. Ook biedt deze modus ondersteuning voor RAW-bestanden.

Software

In de review van de Huawei P20 Pro haalde we het al eerder aan, maar op vlak van software verandert niet veel in deze iteratie. Net zoals de grote broertjes maakt ook de P20 Lite gebruik van de EMUI-interface die bovenop het Android 8.0 Oreo-besturingssysteem draait. Op zich is de software gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, maar geef mij toch maar een meer standaard Android-launcher. Helaas zijn enkele onnodige apps op de telefoon geïnstalleerd. Al een geluk zijn de Ebay-, Booking.com- en Facebook-app die we standaard terugvinden op de Huawei P20 Lite snel verwijderd.

Conclusie

De Huawei P20 Lite is een modern ogende middenklasser en ondanks de verouderde hardware een aangenaam toestel. De telefoon is voldoende snel, maar durft van tijd tot tijd te haperen bij intensieve apps. Als je het aanbod van Huawei vergelijkt, merk je dat andere toestellen gelijkaardige specificaties aanbieden tegen een lagere prijs. Het moderne ontwerp is een meerwaarde, toch is honderd euro meer betalen voor een notch in dit middenklassesegment een duurkoop. Voor de koper met oog op prijs-performanceverhouding zijn betere toestellen te vinden in deze prijsklasse, en in het portfolio van Huawei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business