Reviews

Review Sony Xperia XZ3: sterke prestaties in een onhandig design

Voordelen
Camera
Speakers
Beeldkwaliteit
Nadelen
Onhandig design
Zijsensoren
Dongle
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 7
Eind augustus werd dit nieuwe paradepaardje van de Xperia-reeks bekendgemaakt. De nieuwe Xperia XZ3 stormde de markt van de high-endsmartphones binnen en meerde ook aan op onze redactie. Of hij kan tippen aan de concurrentie in dit segment kom je hier te weten.

Na het bekijken van de informatie die Sony beschikbaar heeft gesteld op zijn website over de nieuwe Xperia XZ3 lijkt het erop dat deze smartphone een soort van bioscoop voor in je broekzak is. Sony zelf zet vooral de X-Reality-functie, het Dynamische Trilsysteem en de S-Force Front Surround in de schijnwerpers. Ook de unieke Zijsensoren wisten hier een plekje in de spotlights te veroveren. Of Sony zijn spotlights op juiste plaats heeft gericht, is dan weer een heel ander verhaal.

 

Design

Een van de meest storende aspecten aan de XZ3 was voor mij het design. De smartphone is redelijk lang en smal met een achterkant van Gorilla Glass waardoor deze makkelijk uit mijn hand (of van mijn bureau) gleed. Er was ook geen beschermcase meegeleverd, waardoor ik telkens met een bang hartje het toestel vasthield wanneer ik buiten stond. Ook de plaatsing van de vingerafdrukscan en de achterste camera vind ik wat eigenaardig. De camera zit eerder op de plaats waar je vingerafdrukscan verwacht en de vingerafdrukscan zelf zit dan nog verder naar beneden en bevindt zich recht in het midden van de achterzijde. Het gevolg hiervan was dat ik steeds twee keer moest zoeken naar de vingerafdrukscan, die overigens verrassend goed werkte, en meerdere keren foto’s nam met mijn vinger nog in beeld. Bovendien is het toestel enkel met een USB-C-aansluiting uitgerust, waardoor ik gedwongen werd de meegeleverde dongle te gebruiken om mijn hoofdtelefoon aan te sluiten. Je bent ervoor of je bent er niet voor en ik behoor tot die tweede groep mensen.

Camera en geluid

Met 19,2MP aan de achterkant en 13,2MP aan de voorkant zijn foto’s en video’s steeds van topkwaliteit (zolang je vinger natuurlijk niet voor de lens zit). Ook bij minder goede belichting wist de camera zich sterk te houden. De app 3D Photomaker waarmee je 3D foto’s kan nemen van personen en objecten vind ik daarentegen niet meteen nuttig. Ook de video’s waren van topkwaliteit evenals het geluid ervan. Het spelen van geluid was verder ook geen probleem voor de XZ3. Het volume kan je heel nauwkeurig aanpassen en het geluid behoudt ook in de hoogte zijn kwaliteit redelijk goed. De Dynamische Trilling die al eerder bij de Xperia-toestellen is geïntroduceerd, is hier eveneens aanwezig. Ikzelf zie echter niet meteen de meerwaarde van een smartphone die in mijn broekzak meetrilt op het ritme van de muziek.

De Zijsensor

De Zijsensor-technologie in de XZ3 is jammer genoeg niet meteen om over naar huis te schrijven. Je activeert deze functie door twee keer kort te tikken aan een zijkant van het scherm, waarna de XZ3 je favoriete apps binnen handbereik plaatst. Het touchscreen gaat hierdoor ook verder tot aan de zijkanten, maar apps zijn hier niet op voorbereid, waardoor ik o.a. problemen ondervond bij het bewerken van foto’s op Instagram. De apps die de Zijsensor mij aanraadde, waren wel steeds accuraat. Het nadeel was hier echter dat deze functie ook werd geactiveerd wanneer ik het niet wou en natuurlijk niet werd geactiveerd wanneer ik het wel wou. Op sommige momenten reageerde de Zijsensor daarnaast bijzonder traag, wat ik niet meteen verwacht had, aangezien de XZ3 uitgerust is met de Snapdragon 845 SoC die de meeste high-endtoestellen bevatten.

Conclusie

Zoals verwacht, zijn de prestaties van de Sony Xperia XZ3 gelijkwaardig aan andere high-endsmartphones van dezelfde prijsklasse. Ikzelf blijf echter struikelen over het onhandige design van het toestel. Sony heeft geprobeerd om het toestel makkelijk bedienbaar te maken met één hand, maar de software hiervoor kan echter nog wat aanpassingen gebruiken. Tot slot ben ik niet meteen geneigd om een smartphone van €799 met één hand te bedienen, aangezien dat de kans aanzienlijk vergroot dat ik hem op de grond laat vallen.


Geïnteresseerd in de Sony Xperia XZ3? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business