Reviews

Review Razer Huntsman: Luid, maar een genot om dagelijks te gebruiken

Voordelen
Nieuwe opto-mechanische switches met verlengde levensduur
Typisch mechanisch gevoel
Razer Synapse software met o.a. Chroma RGB-verlichting
Nadelen
Geluidsproductie van de mechanische switches
Relatief duur toetsenbord
Aanbevolen prijs: €159
Waar te koop?
Totaalscore 8
Eind juni kwam Razer met de Huntsman en Huntsman Elite op de markt. De eerste toetsenborden met opto-mechanische switches. In onze review namen wij uitgebreid de tijd elke toets te leren kennen, vandaag volgt daarop onze review.

Heb je gevoelige buren, of vooral ook gewoon huisgenoten, dan kan het zaak zijn om de eerst na te denken of je het toetsenbord wilt gebruiken. Laat ik met de deur in huis vallen, dit toetsenbord is enorm luid. Nu kan je dat verwachten van een mechanisch toetsenbord, al helemaal als je gebruik maakt van Razers groene mechanische switches. Daar kom ik later nog op terug, maar bij dit toetsenbord is het vooral belangrijk om te bekijken: voor wie is het toetsenbord, en waar zou deze het best tot zijn recht kunnen komen.

Razer Synapse

Natuurlijk kan ik daar niet meteen antwoord op geven. Laten we eerst alle andere functies van het toetsenbord even overlopen, het zijn er namelijk nog wel een aantal. Zoals verwacht mag worden van Razer is er in dit toetsenbord ook Chroma verlichting aanwezig, ben je een fan van RGB-verlichting in je kamer, dan is dit zeker een must. Het grootste voordeel van Razers RGB-verlichting is dat het enorm gemakkelijk valt in te stellen. Eenmaal als je het toetsenbord aansluit zal de Razer Synapse software beginnen te installeren.

Mocht je al een Razer muis hebben, dan is er een kans dat er toch nog een nieuwe versie van Synapse wordt geïnstalleerd. Nog niet alle apparaten ondersteunen de laatste versie van Synapse, er is dus niks raars aan de hand als er zodra twee versies van Synapse op je computer staan. Als je Synapse eenmaal opent heb je in de dashboard direct toegang tot alle apparaten – als je op de Huntsman klikt kan je daar onder andere de ‘Gaming Modus’ aan of uitzetten, of de modus automatisch in een game in laten schakelen.

Nu beginnen echter pas de meest belangrijke zaken in Razers software, zo kan je onder het ‘Chroma’-tabblad de verlichting van het toetsenbord instellen, of juist helemaal uitschakelen. Ook is bij de meeste effecten in te stellen wat de snelheid is van de beweging. Ook kan je in sommige profielen per toets de verlichting aanpassen, zo zou je de WSAD toetsen bijvoorbeeld rood kunnen laten verlichten. Wil je zo min mogelijk aanpassingen doen, dan heb je eerder iets als de ‘Wave’. Al word je daar snel genoeg gek van, al helemaal als dit de gehele werkdag zo achter elkaar doorgaat. Het laatste tabblad in de Synapse software die voor veel gebruikers van de Huntsman belangrijk gaat zijn is voor de Macro’s. Daarmee is het gemakkelijk om shortcuts in te stellen die bijvoorbeeld in een game van pas kunnen komen.

Al met al is de software van Razer enorm uitgebreid, wat aan de ene kant zeer fijn is, zo wordt het mogelijk om alles naar eigen wens in te stellen. Aan de andere kant werkt de software nog niet zo gemakkelijk als ik gehoopt had. Het is zeker niet slecht, maar soms neemt het net even iets meer tijd om bijvoorbeeld de verlichting aan te passen dan in verwacht had. Een klein minpunt gezien het aantal functies die je terugkrijgt in de uitgebreide software. Na een aantal dagen weet je niet anders, en het is dan ook niet zo dat je elke dag in de software zit – eenmaal ingesteld ‘vergeet’ je haast dat het aanwezig is.

Nieuwe opto-mechanische switches

Als je de software eenmaal hebt gehad is het tijd om de switches te bespreken, dat verdient namelijk nog wel wat speciale aandacht. In plaats van de ‘standaard’ mechanische switches die al jaren worden gebruikt, heeft Razer voor het eerst de switch gemaakt naar een nieuw soort switches – sorry, slechte woordspeling… Met deze nieuwe soort switches ligt de responsetijd een stuk lager omdat er gebruik wordt gemaakt van lazers om de toetsaanslagen te registreren. Normaliter maakt een mechanisch toetsenbord gebruik van het contact van metalen om de toetsaanslagen te registreren. Dit zorgt er ook voor dat de onderdelen bij de klassieke switches slijtagegevoeliger zijn, zo zijn de meeste standaard switches gemaakt voor ongeveer 20-50 miljoen toetsaanslagen, waar de nieuwe opto-mechanische switches van Razer tot wel 100 miljoen toetsaanslagen kunnen weerstaan.

Maar, wat hebben de switches te bieden voor het algehele typgevoel? Dat is moeilijk te zeggen, en zou ik het zeker aanraden om het toetsenbord uit te proberen. Zelf heb ik voorheen bruine en blauwe switches gebruikt van Cherry, waarbij de blauwe switches bij mij als favoriet genoteerd stonden. De opto-mechanische switches komen het dichtst bij de blauwe switches als het gaat om de Actuation Force, het typgevoel en het geluid wat er van de switches komt. Met een 45G Actuation Force zijn de toetsaanslagen redelijk licht als je bijvoorbeeld bruine switches van Cherry of Outemu gewend bent. Dat maakt het fijn om deze switches van de Huntsman te gebruiken bij het gamen, dat is zo omdat je sneller acties uit kan voeren als het minder kracht kost. Ook is de benodigde kracht voor de switches gedurende de gehele linie relatief gelijk, het zijn dus lineare switches, tevens voordelig bij het gamen.

Wel zit er een nadeel aan deze switches, en dat is het geluid. Net als met alle mechanische switches produceert de Huntsman meer geluid dan een regulier toetsenbord, dat komt door de mechanische opbouw. Belangrijk om in je hoofd te houden is dat de opto-mechanische switches een boel meer geluid produceren dan bijvoorbeeld de meeste bruine, rode en zwarte switches. Mocht je dus buren hebben die je te vriend wilt houden, dan is dit toetsenbord een directe afrader. Is dat niet het geval, dan zal je moeten besluiten of je tegen een constant mechanisch geluid kan na het indrukken van een toets, het veroorzaakt namelijk nog wel een boel overlast, ook voor jezelf.

Uitgetypt

Al met al biedt Razer met de Huntsman een typervaring die niet veel mensen ooit al eens uit hebben geprobeerd. Wat mensen vooral kennen zijn de – wat mij betreft ‘mushy’ – toetsen die je bijvoorbeeld op een laptop of standaard toetsenbord terug kan vinden. Typ je een handvol woorden per week op je desktopcomputer, dan heeft een toetsenbord in de vorm van de Razer Huntsman ook geen toegevoegde waarde. Tuurlijk, het ziet er gelikt uit en het toetsenbord zit ook stevig in elkaar, maar met een adviesprijs van 159,99 euro voor het niet-elite model is het moeilijk om het  toetsenbord aan elke gebruiker aan te raden.

Ben je daarentegen een FPS-gamer waarbij elke seconde zou tellen, dan is de Razer Huntsman zeker aan te raden. Met de relatief korte Actuation afstand en het ontbreken van een resettijd is het enorm fijn om met dit toetsenbord aan de slag te gaan. Ook voor iemand die veel moet schrijven is het een fijn mechanisch toetsenbord, al zou mijn advies zijn om naar een iets goedkoper mechanisch toetsenbord te kijken. Of dat er nu een van Razer is, of een toetsenbord van een ander merk. Bevind je je in een mix tussen gamen en veel schrijven – bijvoorbeeld als student – dan zou ik de Huntsman zeker eens bekijken. Het Elite model met een adviesprijs van 209 euro is daarentegen moeilijk te verkopen, tenzij de multimediaknoppen een vereiste zijn voor een ‘goed’ toetsenbord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business