Nieuws

Review Huawei Mate 20 Lite: Lite zit in de naam, niet het formaat

Voordelen
Mooi scherm
Interne specificaties zijn prima
Batterijduur is super
Camera's presteren zoals verwacht mag worden
Nadelen
EMUI is niet voor iedereen
Van tijd tot tijd zijn er haperingen bij het gebruik van de telefoon
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 8
Huawei was tijdens IFA naast de onthulling van de HiSilicon Kirin 980 SoC ook nog bezig met iets anders, het bedrijf kwam namelijk ook met de Huawei Mate 20 Lite. Na uitgebreid het toestel te hebben bekeken is mijn uitspraak in deze 'zaak' nu ook klaar.

Al voor IFA Berlin waren er geruchten over een telefoon die tijdens het evenement aangekondigd zou gaan worden. De geruchten bleken juist te zijn, de Lite-telg van de Huawei Mate 20-serie verscheen inderdaad tijdens de grote lancering van de HiSilicon Kirin 980 SoC. Niet veel later kwam het toestel aan op de redactie, tijd dus om een uitgebreid kijkje te nemen naar de prestaties van de smartphone. Eerder dit jaar verscheen de Huawei P20 Lite al, daar is dit de theoretische opvolger van – de Huawei P20 Lite zal namelijk ook nog altijd blijven bestaan. Is de Mate 20 Lite een waardig tweede midrangetoestel van het jaar?

Op 16 oktober kwam Huawei nog met de twee high-endtoestellen uit de Huawei Mate 20-serie, de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro. Het moge duidelijk zijn dat de Lite-versie niet te vergelijken zal zijn met de high-endtoestellen, al is het maar vanwege het grote prijsverschil. Ook op het gebied van specificaties spreek je over een geheel ander kaliber. Waar de Huawei Mate 20 Lite namelijk beschikt over een Kirin 710 SoC – een directe tegenhanger voor de Qualcomm Snapdragon 660 – krijgt de high-endserie de beschikking over de HiSilicon Kirin 980 SoC. Wat voor een invloed dat heeft op de prestaties van het toestel zullen we verderop in de review tegen gaan komen.

Het scherm is … groot

Ben je nog op zoek naar een relatief klein scherm in een smartphone, dan is de Huawei Mate 20 Lite niet de juiste keuze. Huawei mag weliswaar hebben geopteerd voor de Lite-toevoeging aan de modelserie, de smartphone is niet bepaald ‘klein’. Het scherm heeft een grootte van 6,3-inch met een 19:9 schermverhouding – dat komt door de aanwezige notch. Het gaat verder om een IPS lcd-paneel met een 1080x2340P resolutie, ofwel Full-HD+. Qua resolutie mag het geen verrassing meer zijn zo eind 2018, maar op een 6,3-inch scherm is deze resolutie wel wat aan de lagere kant. Aan de andere kant is het ook zeker niet zo dat de pixels van het scherm van elkaar te onderscheiden zijn.

Over het lcd-paneel is verder ook zeer weinig aan te merken. Het scherm gaat zeer helder en is daarmee ook in fel zonlicht – het beetje zonlicht dat in deze tijd van het jaar nog aanwezig is – gemakkelijk af te lezen. Aan de andere kant van het spectrum kan het scherm ook opvallend dim, zeker als je hem bijvoorbeeld zou vergelijken met de high-end Google Pixel 2 XL die ik dagelijks gebruik. Dat is fijn, het toestel is dan ook mijn go-to om ’s avonds in een donkere kamer nog video’s mee te kunnen kijken. Een ander belangrijk aspect van het scherm is natuurlijk de kleurweergave.

Met de basisinstellingen, waarmee het scherm ook in de praktijk wordt getest, heeft het scherm bij het weergeven van wit een lichte blauwe gloed. Huawei heeft duidelijk geopteerd om het scherm wat koeler af te stellen voor het weergeven van wit. Tegelijkertijd zijn overige kleuren prima en juist warmer afgesteld, al met al een prima weergave. Voldoet het niet, dan geeft Huawei in de instellingen ook nog een optie het scherm naar eigen smaak af te stellen. Wat opviel was dat de telefoon standaard in de ‘Vivid’ modus stond, maar zodra dit naar ‘Normal’ wordt aangepast krijgt het scherm juist een veel warmere gloed. Al met al is het een prima paneel, zeker gezien het gaat om een lcd-paneel, niet een OLED-variant.

Snelheid lijkt niet zoals verwacht

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de Huawei Mate 20 Lite de beschikking heeft over de HiSilicon Kirin 710 SoC. Deze SoC bevat viermaal een zwaargewicht ARM Cortex-A73 core, gekoppeld aan vier ARM Cortex-A53 cores. Of deze nog zijn aangepast door Huawei voor zijn eigen behoeften is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat er verder nog 4 GB RAM aanwezig is en 64 GB interne opslag. Dat klinkt als een prima opstelling, 8 cores waarvan er vier geschikt zijn voor high-performance taken. In Geekbench 4 laat de SoC zich bij single-core taken dan ook van een prima kant zien, hij scoort daar namelijk ruim 1600 punten, waar de Qualcomm Snapdragon 660 in de meeste gevallen een vergelijkbare score weet te behalen. Ook in Antutu weet de Huawei Mate 20 Lite prima prestaties neer te zetten, met een score van meer dan 139.000 punten, daarmee weet het toestel zelfs de Nokia 7 Plus voorbij te razen.

In de praktijk is de gehele ervaring echter niet zo vanzelfsprekend. Nu weet het toestel in alledaagse taken zeker niet teleur te stellen – hij doet wat hij moet doen zonder te veel tegenslagen. Maar om een of andere reden is het allemaal nooit super vloeiend. Zo nu en dan zijn er behoorlijk wat haperingen, zoals bij het laden van Facebook en Instagram. Nu kan ik dat niet direct toeschuiven naar Huawei, maar het komt mogelijk ook door de betere support van Qualcomms chipset vanuit appontwikkelaars. Het is niet nodig gezien dat de rauwe kracht gewoon aanwezig is in het toestel, het lijkt er nu enkel op dat het niet ten volle benut kan worden. Nog wel een notitie voor het gamen, de Mali GPU, om precies te zijn de Mali G51-MP4, is geen snelheidswonder. Voor de meeste games zal het wel volstaan, maar bij zware games begint de grafische afdeling het best snel al wat moeilijker te krijgen.

EMUI is ook aan boord

Mocht het een verrassing zijn, dan is het tijd om de technologische steen boven je vandaan te halen. Huawei levert al sinds jaar en dag zijn eigen softwarelaag mee bovenop Android, deze ‘skin’ heet EMUI. Op het moment van schrijven heeft Huawei versie 8.2 voorgeïnstalleerd, gebaseerd op Android 8.1.0 Oreo. Nu zal dit voor de meeste gebruikers totaal geen problemen opleveren, en het is dan ook zeer gemakkelijk om te gebruiken. Het nadeel is echter dat elke schil bovenop Android zal zorgen voor enige vertraging, zo ook met EMUI. Nee, de interface is zeker niet traag, in tegenstelling: alles voelt redelijk soepel aan, zeker voor een telefoon met EMUI. Echter komen de haperingen die aanwezig zijn in Facebook en Instagram ook terug in EMUI. Gelukkig bevind je je het merendeel van de tijd niet in de interface, maar juist in een app: van de meeste zaken ga je dus ook vrijwel niks merken. Het uiterlijk van EMUI ga ik ditmaal niet bespreken, maar het moet gezegd worden dat Huawei de afgelopen jaren al enorme verbeteringen heeft doorgezet. Met de komst van EMUI 9.0, een softwarelaag die in een later stadium naar de Huawei Mate 20 Lite komt, geeft Huawei ook weer een grote schoonmaakbeurt aan de interface. Al met al een afdeling waar nog wel winst te behalen valt: ik zou aanraden om EMUI op de Mate 20 Lite in de winkel uit te proberen om je eigen mening erover te kunnen vormen.

Niet twee … maar vier camera’s

Voor een midrange telefoon weet Huawei een behoorlijk aantal camera’s in het toestel te verwerken, vier om precies te zijn. Aan de achterkant gaat het om een 20 MP-camera met f/1.8 diafragma, tezamen met een 2 MP-dieptesensor. Om gelijk maar te beginnen met de dieptesensor, de ‘portrait’ modus, zoals dat altijd genoemd wordt, is ook aanwezig op de Huawei Mate 20 Lite. Of het een enorme toegevoegde waarde heeft, dat kan wat mij betreft afgevraagd worden. Het namaken van bokeh (blur op de achtergrond van een foto) blijft altijd een moeilijke klus, zo ook voor Huawei. Er zijn dan ook nog altijd schoonheidsfoutjes, waardoor je niet altijd van de modus op aan kan. Dat is overigens niet om Huawei, of het toestel, af te kraken. Een redelijk natuurlijke variant van bokeh vind je vaak pas terug bij toestellen van boven de 700 tot 1.000 euro. Dit toestel is daar slechts de helft van, maar bevat al wel de modus. Voor op sociale media – want waar worden foto’s van smartphones anders voor gebruikt – is het een welkome toevoeging. Perfect is het misschien niet, maar dat kan Huawei zeker niet op afgerekend worden.

Ook met de Mate 20 Lite geeft Huawei de mogelijkheid met een eigen variant van de Animoji te spelen.

Als we de dieptesensor weglaten dan is er nog de standaard 20 MP-sensor, deze weet in goede lichtomstandigheden prima foto’s te maken, rekening houdend met het prijssegment waar de smartphone in valt. De foto’s zijn zeer kleurrijk, maar de kleuren zijn soms misschien iets te aangedikt. Contrast is in de meeste foto’s wel op orde, al is het in zeer belichte omstandigheden voor het toestel nog wel moeilijk om de exposure precies goed in te stellen. Uiteindelijk is het een fijne camera waar je bij het gebruik van sociale media veel plezier mee kan hebben zonder daar je gehele bankrekening aan te spenderen. Dat geldt overigens ook voor de selfiecamera, zelfs al ben ik niet de grootste fan van het maken van selfies. Voor selfies is er een 24 MP-camera aanwezig met een f/2.0 diafragma.

Enkel Lite in de naamgeving

Waar Huawei heeft gekozen om de Mate 20-serie ook een ‘Lite’ variant mee te geven, is het wat mij betreft geen ‘Lite’ toestel. Natuurlijk, hij valt in het midrange segment, en heeft daardoor niet de Kirin 980 SoC die zijn broers wel hebben, maar is dat echt nodig? Als het toestel nog wat meer aandacht krijgt op het gebied van software, dan wordt de ervaring, die al prima is, naar een nog hoger niveau gebracht. De software die Huawei meelevert is niet per se mijn smaak, maar daar gaat het natuurlijk ook niet om: gezien alle mogelijkheden met Huawei’s software is het gemakkelijk om een functie of thema te vinden die je wel aanstaat – mochten de standaardinstelling niet optimaal genoeg zijn. Ook de camera’s functioneren prima, een hoogspringer is het niet, maar voor een toestel van 400 euro hoeft dat ook zeker niet.

De Huawei Mate 20 Lite heeft een behoorlijk uit de kluit gewassen batterij in zich van 3.750 mAh.

Weet de Huawei Mate 20 Lite zijn directe concurrent, de Nokia 7 Plus, uit het water te blazen? Op het gebied van de camera’s, bouwkwaliteit en camera’s weet Huawei in elk geval gelijkwaardig of zelfs beter te presteren. Ook is de batterijduur, een onderwerp waar ik eerder nog geen licht op heb geschenen, is perfect. Of je het toestel nu dagelijks leegpompt, of dat het toestel wat minder wordt gebruikt: de Mate 20 Lite heeft zijn zaakjes op orde. Nu is het aan jou om de keuze te maken wat je voor rond de 400 euro zou willen kopen, maar dat Huawei een sterke speler heeft aan weten te brengen, dat staat wel vast.


Geïnteresseerd in de Huawei Mate 20 Lite? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business