Reviews

Review: Razer Blackwidow X Chroma: Een luide lichtshow

Voordelen
Vlotte toetsen
RGB-verlichting past zich aan aan games
Nadelen
RGB-verlichting bij games slechts beperkt ondersteund
Luide toetsen
Aanbevolen prijs: €169,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Voor laptopgamers is een afzonderlijk toetsenbord minder essentieel, maar voor een desktopgamer is dit een absolute noodzaak. Voor deze review mocht ik naar hartenlust tokkelen op de Razer Blackwidow X Chroma.

Voor een gamer is niet alleen de gamingcomputer van groot belang, maar ook het toetsenbord waarmee hij of zij speelt. In feite kan je hiervoor eender welk toetsenbord gebruiken, zolang alle toetsen maar werken. Toch zijn er bedrijven die zich toespitsen op de productie van gaminghardware en erin slagen om de meerwaarde aan te tonen van hun producten. Razer is een bekende fabrikant van gaminghardware met o.a. een ruim gamma aan toetsenborden. Wij ontvingen de Razer Blackwidow X Chroma op de redactie en zijn ermee aan de slag gegaan.

 

Felle RGB-verlichting

Als je in het verleden al een review hebt gezien met negatieve commentaren over RGB-verlichting, dan stond daar waarschijnlijk mijn naam boven. Ik ben namelijk geen voorstander van RGB-verlichting, aangezien ik geen nood heb aan een lichtregenboog terwijl ik aan het gamen ben. Wel kan ik het appreciëren als mijn toetsenbord oplicht in één kleur, dus aan de andere kant was ik blij dat ik via de software van Razer de Blackwidow X Chroma kon instellen zodat er slechts één kleur werd weergegeven. Ook zijn er vooraf geïnstalleerde kleurenprofielen voor bepaalde games waardoor het toetsenbord bepaalde acties uitvoert naargelang wat er in het spel gebeurt. Bij Overwatch, een game van Blizzard Entertainment, is dit zo en ik moet toegeven dat de verlichting hier een extra diepte gaf aan game-ervaring. Wanneer mijn ultieme vaardigheid beschikbaar werd, verscheen er bijvoorbeeld een blauwe lichtgolf en wanneer mijn karakter dood ging, viel de verlichting volledig uit. Jammer genoeg was Overwatch de enige game uit mijn collectie die synchroniseerde met het toetsenbord, dus voor de andere games zat ik vast aan mijn statische kleur naar keuze.

 

Iedereen luistert mee

De Blackwidow X Chroma was tevens ook mijn eerste mechanische gamingtoetsenbord. Mechanisch kan hier in een bepaald opzicht vervangen worden door “luid”. Het heeft een zeker meerwaarde dat de toetsen vlot op en neer bewegen, zodat je nauwkeurig kan navigeren in je game, maar daardoor is het ook relatief luid. Als je dit toetsenbord bijvoorbeeld zou gebruiken op – ik zeg maar iets – de redactie van Minoc Data Services om o.a. uit te testen of het ook gebruikt kan worden om artikels te schrijven, dan kan het wel eens voorvallen dat de andere mensen in die ruimte zich storen aan het voortdurende getik. Dit is echter iets dat eigen is aan een mechanisch toetsenbord, maar hou er alvast rekening mee als je gamingcomputer in een ruimte staat waar vaak ook andere mensen zitten, aangezien zij wel eens last zouden kunnen hebben tijdens je intense gamingsessies.

 

Al bij al is de Blackwidow X Chroma een uitstekend mechanisch gamingtoetsenbord. De Chroma-verlichting zorgt voor een zekere meerwaarde bij de ondersteunde games en de toetsen zelf zijn zeer aangenaam om te gebruiken – het lawaai moet je er dan wel bijnemen.

 


Geïnteresseerd in de Razer Blackwidow X Chroma? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business