Reviews

Razer Blade: veel geld, weinig laptop

Voordelen
Compact
Aangename RGB-verlichting
144Hz-scherm
Nadelen
Duur
Geen ethernetpoort
144Hz komt niet tot zijn recht op 15,6-inchscherm
Kleine interne opslag
Aanbevolen prijs: €2.419,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
Voor een gaminglaptop van meer dan €2000 verwacht je alleszins kwaliteit. Wij hebben getest of de Razer Blade die kan bieden.

De focus van gamingmerk Razer ligt voornamelijk op accessoires voor gamers zoals muizen, toetsenborden en headsets. Het bedrijf heeft sinds kort echter ook een serie laptops van de band laten rollen, de Razer Blade-laptops. Ik kreeg de kans om een maandje te gamen op een van de geavanceerde modellen en hier lees je het verdict.

 

Technische eigenschappen

Allereerst zet ik eerst even kort de technische eigenschappen op een rijtje van de Razer Blade die wij toegestuurd kregen:

  • Processor: Intel Core 87-8750H processor 6 Core
  • Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q (6GB VRAM)
  • Scherm: 15,6 inch Full HD 144Hz
  • Opslag: 512 GB SSD
  • Geheugen: 16GB dual-channel
  • Batterij: tot zes uur (80Wh)
  • Toetsenbord met RGB, aangestuurd door Razer Chroma
  • Afmetingen: 16,8mm x 355mm x 235mm

Het prijskaartje van dit hele gebeuren staat tot slot op €2.419,99, wat zeker niet niks is. Razer zelf prijst de laptop aan omwille van zijn compactheid in combinatie met sterke prestaties en het unieke 144Hz-scherm voor de beste game-ervaring.

 

Compact, te compact

Een van de zaken waarop Razer duidelijk trots is, is de compactheid en het kleine formaat van de Razer Blade. Op dat vlak valt er alvast niets aan te merken, de schermranden van de laptop zijn nog geen halve centimeter en het hele toestel is nog geen twee centimeter dik. Nu heeft dit als gevolg dat het scherm redelijk laag staat. Hierdoor kijk je in feite heel de tijd naar beneden, wat bijna altijd zo is bij laptops, maar als je langdurig aan het gamen bent, kan dit vervelend worden voor je nek. Uniek aan de Razer Blade is het scherm met 144Hz. Hierdoor zijn de beelden tijdens het gamen enorm vloeiend, maar door de grootte van het scherm (15,6”) was dit nogal teleurstellend. Een voldoende groot scherm met 144Hz heeft een duidelijk meerwaarde, maar persoonlijk vind ik het scherm van deze laptop de klein om ten volste de 144Hz te benutten. Het grootste gemis blijft voor mij uiteindelijk de ethernetpoort. Om de laptop zo dun te maken als hij is, heeft Razer deze niet ingebouwd. Goed, de Razer Blade is compact en bedoeld om mee te nemen – ik reis echter niet graag met een laptop van meer dan €2.000 in mijn rugzak, maar dat terzijde – toch is het handig om een ethernetkabel te kunnen aansluiten. Vooral bij het downloaden van games is zo’n kabel handig om je internetsnelheid maximaal te benutten. Intussen is er ook een “nieuwe” – Razer noemt dit het basismodel, maar heeft deze na het geavanceerde model gelanceerd – Blade laptop beschikbaar die wel een ethernetpoort heeft en daarbovenop goedkoper is dan deze geavanceerde modellen.

 

Ready for take-off?

Er is geen betere manier om een gaminglaptop te testen dan ermee te gamen. Ik heb hiervoor mijn standaardcollectie games geïnstalleerd (weliswaar zonder ethernetkabel): Hearthstone, Overwatch, Blade & Soul (MMORPG, vergelijkbaar met World of Warcraft) en Destiny 2. Toen ik eender welke van deze games opstartte, begonnen de ventilatoren aan een hoog tempo te draaien, wat voor redelijk wat lawaai zorgde. De luidsprekers van de Razer Blade staan dan wel langs de zijkanten van het toetsenbord zodat je makkelijk geluiden van links en rechts kan onderscheiden, maar met het geluid van de ventilatoren erbij, kan dit lastig worden. Het toetsenbord zelf ondersteunt trouwens RGB-verlichting en verrassend genoeg vond ik het hier niet storend. Met de sneltoetsen was het bovendien ook makkelijk om te felheid ervan aan te passen. Wat zeker ook een meerwaarde gaf, was de gefocuste koeling van de laptop. Heel het toestel wist redelijk heet te worden bij het games behalve de WASD-toetsen (ik had een uitvoering met een qwertytoetsenbord) en de nummers één t.e.m. vier bovenaan. Voor de niet-gamers die dit artikel tegen het lijf zijn gelopen: dit zijn nu net de toetsen die je nodig hebt tijdens gamen om je mee te verplaatsen en bepaalde acties uit te voeren. Aanvankelijk was het wat vreemd om een enkel stukje toetsenbord te hebben dat kouder was dan de rest, maar bij lange gamesessies wist ik het zeker te appreciëren.

 

Geen snelheidsduivel

Ondanks de 8e generatie Intel Core-processor en de NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q had de Razer Blade toch wat problemen met bepaalde games. Sommige games, zoals Overwatch en Destiny 2, kan je met de juiste instellingen spelen op quasi elke laptop of desktop. Bij gratis games wordt er vaak minder tijd gestoken in compatibiliteit met zwakkere laptops en de game die ik gebruik om te testen wat een desktop of laptop daadwerkelijk aan kan, is Blade & Soul. Deze MMORPG heeft een hele hoop landschappen en personages om te laden en daar ondervond de Blade toch wat problemen. Waar ik op mijn eigen gaminglaptop (een HP Omen van zo’n €1.100) deze game kan spelen met gemiddelde instellingen (kwaliteitsinstelling op niveau 3 van in totaal 5 niveaus), ging dit iets moeilijker bij de Razer Blade. Automatisch werd aangegeven dat de game met de kwaliteitsinstellingen op niveau 4 zou moeten kunnen draaien, maar het aantal frames per seconde was dan echter zodanig laag dat er van gamen niet veel in huis kwam. Ik moest deze instellingen dan ook terugschroeven naar niveau 2 om een acceptabel frames-per-seconderatio te kunnen halen. Voor een laptop die het dubbele kost van mijn persoonlijk toestel had ik echter veel beter verwacht. Razer heeft dus duidelijk enkele zaken moeten opofferen om het toestel zo compact te maken. De hoeveelheid interne opslag is daarnaast niet zeer uitgebreid. Sommige games zijn al snel enkele tientallen gigabytes groot (Destiny 2 is bijvoorbeeld 80 GB), waardoor dit al snel opgevuld kan raken. De Blade mag dan compact zijn zodat je al je games makkelijk kan meenemen, maar dan moeten deze natuurlijk wel allemaal op het toestel passen. En met een SSD van 512 GB hebben sommige gamers nu eenmaal niet genoeg.

 

Het verdict

De Razer Blade is al bij al zeker geen slechte gaminglaptop. Voor die hoeveelheid geld kan je echter beter een gamingdesktop aanschaffen – in feite kan dat al voor de helft van het geld. Het toestel is compact en ondervindt weinig tot geen problemen bij de meeste games. Een 15,6-inchlaptop uitrusten met een 144Hz-scherm is echter niet meteen de meest nuttige toepassing van die technologie, waardoor de meerwaarde al snel verdwijnt door het kleine scherm. De SSD van 512 GB is daarnaast niet groot genoeg voor uitgebreide gamecollecties, waardoor je nog een duurder model zou moeten aanschaffen. Persoonlijk zou ik bij de aankoop van een gaminglaptop eerder wat compactheid opofferen in plaats van €2.419,99 neer te tellen voor een toestel dat evenveel kan als gaminglaptops die (minder dan) de helft kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business