Reviews

Review: LG 34WK95U monitor: ongeziene multi-tasker

Voordelen
Prachtige beeldkwaliteit
Ideaal voor MacBooks
USB-C met Thunderbolt 3
Nadelen
Niet zijwaarts beweegbaar
Hoge prijs
Niet voor de gemiddelde laptopgebruiker
Aanbevolen prijs: €1499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Je moet misschien wel een groter bureau aanschaffen voor dit scherm, maar, geloof me, het is de moeite waard.

Over de smartphones van LG zijn de meningen op de redactie meestal niet heel positief. De toestellen zijn daarom niet ronduit slecht, maar laten voor ons vaak te wensen over. De monitoren van LG worden daarentegen wel positief onthaald. Ditmaal kwam de LG 34WK95U bij ons op de redactie aan, een van de grootste monitoren die je vandaag de dag kan vinden, met een bijna een groot prijskaartje. Is deze monstermonitor zijn prijs waard of laat je hem beter links liggen? Ik zocht het uit.

Monsterlijk groot

Als ik zeg dat de LG 34WK95U een monstermonitor is, dan mag je dat vrij letterlijk opvatten. Het scherm heeft een grootte van 34 inch en een beeldverhouding van 21:9 met een meesterlijke beeldkwaliteit van 5K2K (5120 x 2160 pixels). Kort gezegd, een betere beeldkwaliteit kan je haast niet vinden bij computermonitoren. Met de DCI-P3 kleurenruimte kan je zowat elke denkbare kleur (of 98% van alle kleuren) zien op het scherm. In combinatie met de piekhelderheid van 600 nits, het IPS-panel en HDR-ondersteuning is het dan ook ideaal voor mensen die dagelijks bezig zijn met foto- en/of videobewerking. Voor gamers is het geen aanrader aangezien het verversingsratio hier vastligt op 60Hz en de responstijd minimaal 5ms is. Als je 120Hz zou combineren met de andere specificaties zou combineren, dan zou het weliswaar onmogelijk worden om met de gemiddelde computer iets gedaan te krijgen op het scherm. Onder dit monsterlijke scherm zit een verrassend minimalistisch voetstuk. Je kan dit in de hoogte verstellen (tot 11cm) en ook 5 tot 15 graden kantelen. Wat jammer genoeg niet gaat is het scherm afzonderlijk draaien, waardoor je heel de voet moet meebewegen. Je kan het scherm daarnaast nog ophangen aan de muur met de vesa-mount. Nog een klein nadeel van het kleine voetstuk – al kan dat aan mij liggen – is dat het scherm soms wat kan wiebelen als je iets te hevig aan het typen bent op je toetsenbord.

Multifunctioneel

Een grafisch ontwerper met een MacBook Pro ziet de LG 34WK95U maar al te graag op zijn bureau verschijnen. Als je de monitor langs de achterkant bekijkt, wordt dit nogmaals duidelijk. Zo is er een DisplayPort 1,4 aanwezig, tweemaal een HDMI 2.0-ingang, een USB-C-aansluiting met Thunderbolt 3, twee USB 3.0-aansluitingen en zelfs een 3,5mm audiopoort. Hier is vooral de USB-C met Thunderbolt 3 opvallend, aangezien er hiermee datatransfersnelheden tot wel 40Gb/s mogelijk zijn, waardoor je efficiënter kan werken dan ooit tevoren. LG richt zich hiermee vooral op Mac-gebruikers, aangezien zijn het scherm meteen kunnen aansluiten op hun MacBook en vervolgens het scherm kunnen gebruiken als docking station door de hoeveelheid aansluitingen. Als dat nog niet genoeg is, kan het scherm eveneens dienstdoen als oplader (maximaal 85W) voor laptops die via een USB-C-aansluiting opgeladen worden. Dit enorme voordeel komt jammer genoeg ook met een nadeel. Als je namelijk geen laptop hebt die via USB-C opgeladen wordt, dan verliest deze monitor plots een groot deel van zijn meerwaarde. Ikzelf heb het scherm voornamelijk getest met mijn laptop die nog geen USB-C-aansluiting had en in feite zit je dan gewoon met een joekel van een scherm op je bureau. Begrijp me niet verkeerd, het is geweldig om te multi-tasken en verschillende programma’s te kunnen openen terwijl je nog steeds alles duidelijk kunt zien, maar het volledige potentieel kon ik er echter niet uit halen op die manier.

Instellingen binnen handbereik

De instellingen op het scherm zelf zijn bovendien enorm uitgebreid en makkelijk te bedienen. De bediening gebeurt via een enkele knop die centraal onder het scherm zit. Zowat elk denkbaar aspect van het beeld kan je naar wens instellen, eveneens de manier waarop het beeld gesplitst wordt. De verschillende kleurinstellingen maken hem geschikt voor zowat elke taak. Ook de automatische helderheid reageert goed, waardoor het scherm altijd perfect was ongeacht de hoeveelheid zonlicht die erop viel. Dit alles zorgde voor een enorm fijne werkervaring. De luidsprekers in het scherm zijn overigens van prima kwaliteit voor een monitor. 3D-surround sound ga je niet krijgen, maar de luidsprekers waren voldoende luid om de occasionele video te bekijken.

Iets voor jou?

Hetgeen waar ik nog niets over gezegd heb, is het prijskaartje van het scherm. Dat ligt vast op zo’n €1.500. Als je ziet wat de monitor in zijn mars heeft, dan is die prijs zeker te rechtvaardigen. In dat geval moet je, naar mijn mening, zelf ook wel alles uit het scherm kunnen halen. En dat is waar voor velen het schoentje gaat wringen. Zoals ik al aanhaalde, lijkt de LG 34WK59U vooral gericht op gebruikers met de nieuwere MacBooks die met een USB-C-aansluiting opgeladen worden en waarop er ook geen andere aansluiting meer te vinden zijn. Als je dagelijks bezig bent met grafisch design en hiervoor een MacBook gebruikt, dan zou ik zonder twijfel het scherm aanraden. Voor deze nichemarkt is de monitor een enorm geslaagd product, maar voor alles wat daarbuiten valt, is de prijs moeilijker te verantwoorden.


Geïnteresseerd in de LG 34WK95U? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business