Jabra Elite 65e Review: tegenvallende noise-cancelling, maar aangenaam geluid

Voordelen
Zit zeer stevig in elkaar
Handige Sound+-app
Geluid klinkt erg ‘fijn’
Goede batterijduur
Nadelen
Noise-cancelling valt tegen
‘Saai’ design
MicroUSB-poort in 2018/2019
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 7
Waar Jabra vroeger de consumentenmarkt links liet liggen, zet het er nu juist vol op in. Een ‘nieuwe’ aanwinst, zo nieuw is de hoofdtelefoon niet meer, is de Jabra Elite 65e: moet je hem kopen als consument? Ik zocht het uit.

Je zou kunnen stellen dat er over het algemeen al genoeg te kiezen valt. Bezoek eender welke webwinkel en je wordt binnen enkele seconden overspoelt met in-ear oortjes. Draadloos of niet, er valt voldoende om uit te kiezen. Jabra speelt wel handig op de markt in door Active Noise Cancelling (ANC) toe te passen – waarover later meer. In de keuzes die het Scandinavische bedrijf heeft gemaakt, vind je al direct het zakelijke karakter van het bedrijf terug. Dat is ook prima: het zijn immers in-ears om casual te dragen. Met de nekband is het ook niet zo handig om hard te lopen. Verder is de IP54-certificatie wel afdoende om regelmatig in de regen te lopen (wat ik ook regelmatig heb gedaan), een constante blootstelling aan zweet of regen is daarentegen niet de beste keuze. Met die informatie in het achterhoofd heb ik de afgelopen weken de Elite 65e’s getest, en er zijn een aantal opmerkingen.

‘Vrij logge nekband

Ook bij het ontvangen van de hoofdtelefoon zie je direct dat het bedrijf de zakelijke markt aanspreekt. Zwart laat op de doos de klok tikken: al is er aan de buitenkant voldoende geel aanwezig. Samen met de zwarte in-ear hoofdtelefoon krijg je ook een neopreen hoesje, prima om de hoofdtelefoons in te vervoeren. Verder krijg je nog een aantal eartips om te vervangen, mochten de voorgeïnstalleerde eartips niet passen. Als laatste levert Jabra een microUSB-kabel mee. Dat betekent dus ook dat je de hoofdtelefoons via de microUSB-poort op mag laden, jammer voor een hoofdtelefoon anno 2019. Nu moet wel een nuancering geplaatst worden: de Elite 65e’s zijn begin 2018 gelanceerd, en dus niet in 2019. Toch zou een USB-C-poort, met een snellaadfunctie wel gewenst zijn voor een volgende versie. Nu we het toch hebben over de batterij, deze zit verwerkt in de logge nekband. Gelukkig zit de nekband wel goed rond je nek. Qua gewicht valt het hele gevaarte nog mee; 51,4 gram – wat voornamelijk bij je nek zit – zet geen zoden aan de dijk. Naast de batterij zit ook de nodige ANC-hardware in de (rubberen/plastic) nekband verwerkt.

Meegeleverde extra eartips voor de Elite 65e.

Hoe ziet de hoofdtelefoon er dan over het algemeen uit? Zakelijk. Zo zou je de hoofdtelefoons in een woord kunnen omschrijven. Met uitzonderingen van een paar zilveren (of koperen, afhankelijk van de gekozen kleur) accenten is de algehele thema zwart op zwart. Er zit kraak nog smaak aan de in-ear hoofdtelefoons. Natuurlijk is design een onderdeel waar je zelf naar moet kijken, maar het is in elk geval vrij simplistisch. Om nog even op de nekband terug te komen, daar zit namelijk ook de bediening voor de hoofdtelefoon. Links vind je de knoppen om Active Noise Cancelling of HearThrough in te schakelen, evenals de knop voor je digitale assistent – zoals Google Assistant. Rechts zal je de knoppen voor het veranderen van het volume, en een multifunctionele knop terugvinden. Enerzijds zal je met de knop de hoofdtelefoons aanzetten: druk de knop kort in en de nekband zal een korte maar voelbare tril afgeven. Ook zet je de hoofdtelefoon zo in pairing-modus voor de Bluetooth-verbinding, en kan je je telefoongesprekken vrij snel aannemen.

Het werkt dus allemaal vrij gemakkelijk, al moet ik nog even wennen dat de nekband met regelmaat vibreert als je de hoofdtelefoons aan of uit zet. Tegelijkertijd: de tril voelt niet goedkoop aan, en dat geldt voor de Jabra Elite 65e over het algemeen. Vanaf het eerste moment merk je dat Jabra met hart voor de zaak het product heeft ontworpen. Enerzijds is de nekband flexibel, waardoor het vrij gemakkelijk is om de hoofdtelefoon op of af te zetten. Tegelijkertijd is het geen blubber en gaat de constructie niet heen en weer als je beweegt. Het gewicht – zelfs al zijn ze niet zwaar – draagt daar ook aan bij. Je betaalt voor een paar van de 65e’s bij de kassa 199 euro, en dat voel en zie je. Jabra heeft veel attentie voor details. Dat zie je ook al bij het meeleveren van een stevige (maar geen harde) hoes voor de in-ear hoofdtelefoon. Al met al ben ik dus zeer te spreken over de bouwkwaliteit. Good job, Jabra!

Noise-cancelling valt tegen

Bij het installeren van de in-ear hoofdtelefoon is het belangrijk om de Jabra Sound+-applicatie uit de Google Play Store of Apple App Store te downloaden. Via deze app kan je namelijk veel van de functies bedienen en het is zo ook mogelijk om zo de nodige software-updates te installeren. Mijn testen van de Jabra Elite 65e zijn uitgevoerd op firmware-versie 2.23.0. Gelukkig gaat het installeren van de updates via de app razendsnel en ben je na minder dan 15 minuten al klaar om de hoofdtelefoons te gebruiken. In de app kan je direct de HearThrough-modus inschakelen. Met HearThrough ingeschakeld maakt Jabra gebruik van de ingebouwde microfoons om omgevingsgeluid naar je oren te brengen.

Voor de ANC worden er microfoons gebruikt die op de earbuds zitten.

In de praktijk kan het fijn zijn als je aan het fietsen bent, en niet overreden wilt worden door een vrachtwagen of andersoortig voertuig. Tegelijkertijd drukt het wel een stempel op de algehele ervaring, dus liet ik de hoofdtelefoons meestal in de basismodus staan. Het tegenovergestelde is natuurlijk de modus met actieve ruisonderdrukking. Helaas valt de ruisonderdrukking net iets tegen. Gesprekken kan je nog altijd met gemak horen, maar ook geluiden van de trein waren nog te onderscheiden. Ik durf wel te stellen dat het voldoende is om de meest irritante geluiden te overkomen. Zet je nog eens muziek aan, dan valt bijna al het omgevingsgeluid weg: prima, maar van Jabra had ik net iets beter verwacht.

Heerlijk om naar te luisteren

In de app heb je ook een equalizer om het geluidspatroon van de hoofdtelefoon in te stellen. Je kan daarvoor manueel instellingen veranderen, of uit presets kiezen, zoals een ‘Bass boost-modus’. Maar, hoe bevalt het geluid van de Elite 65e’s over het algemeen? Beter dan verwacht. Bij eender welk nummer kon ik genieten van het geluid van de Elite 65e’s. Jabra heeft overduidelijk ervaring met het maken van audioapparatuur en dat zie en hoor je terug bij deze hoofdtelefoons. Muziek is alleszins vrij zuiver en bevat voldoende bass. Luister je naar muziek met veel vocale aspecten, dan valt de Elite 65e zeker aan te raden, al moet je dan wel de HearThrough-modus uitzetten. Qua batterijduur kom je met de 65e’s uit op ongeveer 12,5-13 uur met noise-cancelling uitgeschakeld. Staat ANC aan, dan valt de batterijduur terug naar iets meer dan 7 uur. Al met al heeft deze stevige hoofdtelefoon veel aspecten om van te houden. Tegelijkertijd valt de ANC tegen: het is een prima in-ear hoofdtelefoon, maar niet zonder compromissen.


Geïnteresseerd in de Jabra Elite 65e? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business