Reviews

Lezerstest Epson EcoTank ET-2711 – door Etienne B.

Voordelen
Duidelijke handleiding
Printer gaat zeer snel
Kwaliteit is goed
Printen op afstand werkt fijn
Milieuvriendelijk
Nadelen
Installatie kost wat tijd
Kabel niet meegeleverd
Slechts 1 papierlade
Voelt soms fragiel aan
Aanbevolen prijs: €269,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
TechPulse liet vijf lezers aan de slag gaan met het Epson EcoTank ET-2711. Lees hier de bevindingen van lezer Etienne.

Even voorstellen

Ik was Support Engineer Mainframes, Middleware en PC’s (Hardware, Software, Teachware) en ben geïnteresseerd in zowat alles wat met techniek te maken heeft, geschiedenis en milieuproblematiek.

Iedereen die al eens wat print sakkert wel over het tempo waarmee de (dure) inkjetcassettes moeten vervangen worden, meestal op de meest ongepaste momenten. Epson heeft daarvoor de EcoTank-serie ontwikkeld: daarin wordt gebruik gemaakt van 4 echte reservoirs die manueel met inkt gevuld kunnen worden, en direct duizenden pagina’s uitstekend en snel drukwerk afleveren. Uit deze reeks testte ik de ET-2711 EcoTank.

 

Installatie

Installatie van deze printer/copier/scanner vraagt wel wat tijd, maar de stappen zijn goed beschreven, zowel op het computerscherm als in de handleiding. Overigens, deze printer wordt zonder installatie-cd geleverd, maar ga in je browser naar epson.sn en je wordt zo begeleid in de volledige installatie. Kies in eerste instantie voor een verbinding met usb (kabel niet meegeleverd!) of wifi (dan moet je tijdelijk een usb-kabel aansluiten; 2.4 GHz), daarna schakel je indien gewenst zo over naar de andere verbindingsmogelijkheid. Naar het einde van de installatie wordt ook indien nodig een firmware-update van de printer en van de verschillende meegeleverde apps uitgevoerd.

 

Gebruik

We hebben vooral in usb-mode getest, zodat de mogelijke beperkende invloed van ons netwerk geen negatieve weerslag had op de resultaten. Printen gaat zeer snel, de afdrukken zijn kwaliteitsvol, scannen en kopiëren eveneens. (Handmatig) dubbelzijdig printen is mogelijk. Voor scannen en het printen van foto’s zijn enkele interessante apps geïnstalleerd, en die zijn na wat gewenning heel gebruiksvriendelijk. Het is zelfs mogelijk een aantal foto’s tegelijk in te scannen, het programma slaat dan de afzonderlijke foto’s op: ideaal om bijvoorbeeld vroegere foto’s snel te digitaliseren.

Mijn inziens zijn vooral de mogelijkheden om op afstand te printen heel goed uitgewerkt: vanuit de Cloud (Dropbox, Evernote, Google Drive, Microsoft Drive…), met smartphone (Epson iPrint) of laptop, via e-mail (je kan na registratie een specifiek e-mailadres voor de printer aanmaken) en ook als je niet verbonden bent met je eigen netwerk kan je printen. Uitgebreide informatie vind je op www.epsonconnect.com.

Er zijn ook wel enkele minpunten: er is slechts 1 papiertoevoerlade (capaciteit 100 pagina’s), de printer voelt wat fragiel aan, en ja, misschien de hoge prijs (officieel €270). Maar voor een individuele gebruiker of een familieonderneming die dagelijks wat te printen hebben kan deze Epson voortreffelijk zijn diensten bewijzen en maakt de goedkope inkt die prijs wel goed. De inktreservoirs kunnen afzonderlijk bijgevuld worden met flesjes die elk zowat €10,5 kosten, en een “Unlimited Printing”-optie kan binnenkort ook gekocht worden. Eén normale vulling zou volstaan voor zowat 4500 (zwart/wit) of 7500 (kleur) pagina’s.

Vergeten we ook niet de kleinere milieu-impact van deze printer: een heel laag elektriciteitsverbruik, en inktcassettes die niet voortdurend moeten weggeworpen worden (en minder transport van deze cassettes).

 

Prijs en conclusie

Samengevat kunnen we deze printer zeker een 8/10 geven: positief zijn de snelheid en de vele toepassingen; negatief de enkele en kleine papiertoevoerlade. Deze printer komt bij mij in ieder geval in aanmerking om te kopen, omdat ik toch regelmatig wat uit te printen heb.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business