Reviews

Review monitor: Philips 329P9H: goed concept, matige uitwerking

Voordelen
4K UHD-beeld
Energiezuinig
Ook een docking station
Nadelen
Slechte speakers
Pop-up webcam is niet nuttig en voelt niet kwalitatief
Moeilijke bediening met de knoppen
Aanbevolen prijs: €991,85
Waar te koop?
Totaalscore 7
Computermonitoren zijn er in alle vormen en maten. Deze Philips 329P9H hoort bij de duurdere modellen, maar daar krijg je ook heel wat voor in ruil. Ik zocht uit hoeveel precies.

Als je als gemiddelde computergebruiker op zoek gaat naar een scherm, dan zoek je waarschijnlijk niet in de prijsklasse van deze Philips 329P9H die voor een kleine duizend euro verkocht wordt. Het scherm biedt weliswaar heel wat functionaliteit in ruil voor die prijs. Op het vlak van beeldkwaliteit en grootte moet de monitor zeker niet onderdoen, maar dat is slechts het puntje van de ijsberg.

Meer dan een monitor

De Philips 329P9H is veel meer dan gewoon een scherm. Dit zien we onder andere aan de achterkant van het toestel bij de talrijke aansluitingen (2 x HDMI, 1 x DisplayPort, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x USB-C met Thunderbolt, 1 x ethernet, 4 x USB 3.1 waarvan eentje voor snelladen, en een audiopoort). Als je je afvraagt wat je moet met al die aansluitingen, dan is hier het antwoord: het scherm kan namelijk dienstdoen als docking station voor bepaalde laptops met USB-C-poorten zoals de nieuwe MacBooks of de Asus ZenBooks. Je hoeft dan alleen de USB-C-kabel in je laptop te stoppen om aan de slag te gaan. Je muis en toetsenbord kan je aansluiten op de usb-poorten in het scherm en je laptop wordt meteen ook opgeladen door de USB-C-poort (wattage van 65W). Kabels kan je bovendien makkelijk bundelen in achteraan het scherm zodat er geen warboel op je bureau ligt.

Ikzelf neem geregeld mijn laptop op de redactie mee naar huis, waarbij ik gewoonlijk heel wat kabels (oplader, toetsenbord, scherm) moet uittrekken, maar dat hoeft op deze manier dus niet. De USB-C-kabel die bij het scherm zat, liet ik gewoon in het scherm zitten zodat ik de volgende morgen in enkele seconden weer geïnstalleerd was om aan de werkdag te beginnen. Een klein minpunt is wel dat de meegeleverde USB-C-kabel eerder aan de korte kant is, waardoor je niet heel veel vrijheid hebt bij het plaatsen van je laptop.

De pop-up webcam is dan weer een onnodig extraatje. Hij ondersteunt dan wel Windows Hello, maar biedt geen enorme meerwaarde aangezien alle laptops al een webcam hebben. Het pop-up gedeelte werkt ook alleen als je een laptop aansluit met een USB-C-kabel en het zijn net die laptops die vaak zelf al een infraroodcamera met Windows Hello hebben. De pop-up camera zelf voelde daarnaast niet heel stevig aan. Je kan hem ook zelf in en uit het scherm laten schuiven, maar je moet hem zodanig hard naar beneden duwen dat het hele scherm naar beneden wordt geduwd.

Maar nog steeds een monitor

Naast het handige docking station, hebben we nog steeds te maken met een monitor. Wat betreft beeldkwaliteit krijgen we het beste van het beste met de 4K UHD-kwaliteit (3840 x 2160 pixels) die te allen tijde voor gedetailleerde beelden en prachtige kleuren zullen zorgen. Het scherm is daarnaast in hoogte verstelbaar, heeft een draaiende voet, kan naar voren of achteren gekanteld worden en kan zelfs 90° gedraaid worden zodat je een langwerpig scherm krijgt. De unieke PowerSensor zorgt er daarnaast voor dat het scherm meteen in slaapstand gaat als jij je bureau verlaat en schakelt het scherm weer in als je tijdig terug voor de sensor gaat zitten. De sensor werkt bovendien heel snel en intuïtief. Het scherm wordt binnen de halve minuut donker en als je er opnieuw voor gaat zitten, kan je meteen je werk hervatten.

De LightSensor voor de automatische helderheid werkte meestal goed, al waren er ook enkele momenten waarop de automatische helderheid het scherm deed flikkeren. Tot slot zijn er nog de aangename blauwlichtfilter en een MultiView-functie waarmee je kan werken met meerdere apparaten tegelijk. Je kan dan bijvoorbeeld je desktop thuis aansluiten op het scherm, maar tegelijk ook je laptop als je daarop verder wil werken. Een groot nadeel is echter de onhandige bediening van alle instellingen met de fysieke knoppen rechtsachter op het scherm. Vaak is het moeilijk om te zien welke knop bij welke instelling hoort waardoor ikzelf al eens op een foute instelling klikte. Die instellingen zijn naar mijn mening echter niet heel uitgebreid. Je kan bijvoorbeeld de kleurtemperatuur aanpassen, maar wat betreft kleurenweergave is dat het enige dat je kan aanpassen. Wat wel handig is, zijn de twee verschillende gebruikersprofielen. Zo kan je makkelijk wisselen tussen twee instellingenprofielen, wat handig is als meerdere mensen het scherm gebruiken of je bij bepaalde taken andere instellingen wil. Die instellingen worden bovendien op het scherm zelf opgeslagen.

Als laatste wil ik het nog even kort hebben over de ingebouwde luidsprekers. Die zijn ronduit teleurstellend. Het geluid is niet heel luid, van bijzonder slechte kwaliteit en gaat enorm slecht om met bastonen. Als je een laptop aansluit op het scherm, laat je het geluid dus best via de speakers van laptop gaan. In het geval van een desktop is, zoals gewoonlijk, een aparte set speakers aan te raden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business