Review Sony HT-X8500: Valse noot

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Eenvoudig in te stellen
Nadelen
Ondermaatse geluidskwaliteit
Geen display
Aanbevolen prijs: €400
Waar te koop?
Totaalscore 6
Wanneer je weinig plaats (of budget) hebt en je je toch in een thuisbioscoop wil wanen, kan een soundbar een goed alternatief zijn. Is de Sony HT-X8500 dat ook?

Typerend aan een soundbar is dat het altijd een geweldige surroundervaring belooft. Contradictio in terminis, want zonder verschillende afzonderlijk gepositioneerde speakers kan je geen pure surroundervaring hebben. Dat weerhoudt Sony er echter niet van om het te proberen met een goedkope soundbar die je naar eigenzeggend kamervullend surround zou moeten geven. Een dapper statement, dat we uiteraard aan onze kritische testen onderwierpen.

Belofte maakt schuld

Laten we even kijken naar wat Sony met de HT-X8500 belooft, en dat is veel. Heel veel. “Een kamervullende bioscoopervaring, ingebouwde dubbele subwoofer, stijlvol design, Dolby Atmos en DTS:X en bovenal, stereogeluid wordt zomaar zonder vragen getransformeerd tot 7.2.1 geluidskanalen dankzij Sony’s Vertical Surround Engine-technologie. En dat voor een totaalprijs van slechts 400 euro! Maar zoals al zo vaak bewezen is; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

Waar gaat het dan mis? Op het vlak van gebruiksvriendelijk zit het in ieder geval wel goed. De soundbar is makkelijk te begrijpen en kinderspel om in te stellen. Je verbindt de soundbar via een HDMI-kabel (liefst HDMI-ARC) met de tv en je bent klaar om de speaker te gebruiken. Via de led-lampjes bovenaan zie je steeds in welke modus de soundbar precies staat, waarover later meer. Toch was het handig geweest om een display te hebben zodat je steeds ziet welke instellingen actief zijn. Nu moeten die instellingen te vaak ‘op gehoor’ gebeuren, wat de perfectionisten onder ons tot absolute waanzin zal drijven. Achterop vinden we tot slot de aansluitingen: een optische poort en twee HDMI-poorten. Je kan de knoppen op de bovenkant van de soundbar gebruiken om de geluidsindeling te kiezen. Als je HDMI-ARC gebruikt, dan kan je het volume instellen via de afstandsbediening van je tv, anders gebruik je de afstandsbediening die bij de soundbar wordt geleverd. Aan de zijkanten vind je uithollingen voor de subwoofers. Het is helaas niet mogelijk om een externe subwoofer aan het set te koppelen, wat de geluidskwaliteit absoluut ten goede had gekomen. Qua design vonden we de soundbar geen hoogvlieger, maar op het vlak van bouwkwaliteit viel er niet te klagen.

HDMI-ARC?
HDMI Audio Return Channel (ARC) voegt een extra functie toe aan de normale functies van een HDMI-kabel. Standaard stuurt een HDMI-kabel altijd gegevens náár je tv, maar met ARC stuur je ook de audio van de tv naar een speakerset (zoals een soundbar). Als je bijvoorbeeld een receiver hebt, dan verbind je al je apparaten traditioneel gezien (blu-ray speler, console, etc) met deze receiver en die receiver vervolgens met de tv. Maar wat als je tv bijvoorbeeld een ingebouwde Netflix-app heeft terwijl je het geluid ook via je surround-speakers wil laten lopen? In dat geval zal HDMI-ARC ervoor zorgen dat het geluid van je tv ook naar je receiver wordt gestuurd zodat het geluid via je externe speakers wordt weergegeven. Je hebt dus niet langer een optische kabel tussen je tv en receiver nodig.

 

Geluidsindelingen

Elke situatie is weer anders, dus Sony heeft verschillende presets voorzien voor de soundbar. Zo is er bijvoorbeeld een preset voor sport, muziek, nieuws, dialoog en zelfs eentje voor wanneer je ‘s nachts de soundbar wil gebruiken zonder iedereen te wekken. Verder is er ook een knop waarmee je kan schakelen tussen verschillende bass-niveaus. Ook wanneer er een synchronisatiefout is tussen het beeld en het geluid, dan is er een knop om correcties uit te voeren. Welke preset je ook kiest, het geluid kon nooit echt overtuigen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om via bluetooth te verbinden met de soundbar om zo wat muziek te laten spelen op de soundbar, maar de audiokwaliteit is nog niet half zo goed als die van de goedkoopste Sonos. Je merkt heel goed dat Sony heel veel wil verpakken in zo’n kleine vormfactor en daar lijdt de geluidskwaliteit enkel maar onder. Het geluid zit ‘opgesloten’ en mist het bereik en de warmte om werkelijk mooie tonen te kunnen neerzetten. De geluidskwaliteit wordt wat beter als je de soundbar luider zet, maar het wordt nooit echt geluid waar je van kan genieten. Al snel lieten we de soundbar dus links staan en gingen we terug naar onze reguliere receiver-setup met afzonderlijk gepositioneerde speakers.

 

Het is uiteraard zo dat je een soundbar vooral koopt wanneer de speakers van de televisie ondermaats zijn. In dat geval zal de Sony HT-X8500 inderdaad een (kleine) verbetering zijn, maar het loont om wat extra te sparen voor een soundbar die een betere geluidskwaliteit te bieden heeft. Voor ons is het leven namelijk te kort voor slechte geluidskwaliteit, dus gun jezelf wat levenskwaliteit en verken een andere optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business