Reviews

Review: Lenovo Yoga Book C930: onpraktische innovatie

Voordelen
Enig in zijn soort
Prachtig scherm
Ideaal voor entertainment
Nadelen
Hoge prijs
Verouderde hardware
Slechte specificaties
Trage reactietijden e-ink display
Aanbevolen prijs: €1399
Waar te koop?
Totaalscore 6
Lenovo gooit het met zijn Yoga Book C930 over een andere boeg en besluit een e-ink display te plaatsen waar normaal het toetsenbord zit. Maar hoe vlot werkt dat precies in de praktijk?

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, dan is de kans klein dat je terechtkomt bij deze Lenovo Yoga Book C930. Hij heeft namelijk een ontwerp dat sterk afwijkt van de gemiddelde laptop en je hoeft niet eens op de details te letten om het verschil te zien. Als je de laptop openklapt, dan zie je meteen dat er een belangrijk onderdeel ontbreekt, een fysiek toetsenbord. In plaats daarvan heeft Lenovo hier een e-ink display geplaatst, dat normaal alleen voorkomt in e-readers. Bovendien kan je het scharnier 360 graden draaien zodat je dit technologisch wonder kan gebruiken als laptop, tablet en e-reader. In theorie is de Yoga Book C930 dus een enorm veelzijdig product dat van alle markten thuis zou moeten zijn. De vraag is nu hoeveel werk je ermee kan verzetten in de praktijk.

Slank ontwerp met een duidelijke bobbel

Het fysieke toetsenbord vervangen door een digitaal toetsenbord op de e-ink display (waarover dadelijk meer) heeft als voordeel dat de Yoga Book C930 enorm dun is en officieel de dunste laptop die hier op de redactie is voorbijgekomen. De displays hebben beiden een grootte van 10,8 inch waardoor het geheel even groot is als de gemiddelde tablet. De schermranden zijn jammer genoeg redelijk dik, maar het hoofdscherm, dat eveneens aanraakgevoelig is, heeft een QHD-resolutie van maar liefst 2.560 x 1.600 pixels zodat foto’s en video’s er prachtig uitzien. Een klein nadeel is dat fel (zon)licht vaak sterk werd gereflecteerd op het glanzende scherm. De e-ink display heeft daarnaast een FHD-kwaliteit van 1.920 x 1.080 pixels, wat meer dan voldoende is voor een display waar je voornamelijk op zal lezen (en typen in dit geval).

Aanvankelijk had ik wat moeite met het openklappen van de laptop omdat de twee schermen strak tegen elkaar zitten en je er niet tussen kan met je vingers, maar daarvoor is er een handige oplossing in de instellingen. Je kan de Yoga Book C930 namelijk zo instellen dat hij met behulp van een magneet zelf voor een stukje openklapt door er zachtjes op te kloppen. Ik had eerst mijn twijfels bij deze functie, maar in de praktijk werkt dit prima. In dit slanke ontwerp vinden we daarnaast slechts twee USB-C-poorten terug die beide als oplaadpoort gebruikt kunnen worden. Dit zijn jammer genoeg de enige aansluitingen en er is geen dock aanwezig in de doos om meer aansluitingen te verkrijgen.

Het grootste ontwerpprobleem is echter het gebrek aan een opbergplaats voor de meegeleverde stylus van Lenovo waarmee je kan tekenen en notities kan maken op het e-ink display. De stylus is in de eerste plaats al niet oplaadbaar en werkt op twee meegeleverde batterijen en kan daarnaast niet opgeborgen worden. Je kan hem met behulp van de magneet vastmaken aan het deksel van de laptop, maar erg praktisch of stijlvol is dit niet. Die stylus zou handig kunnen zijn voor grafische taakjes, maar dat blijkt hier toch niet het beste idee te zijn.

Verouderde hardware

Het grootste probleem van de Yoga Book C930 zit voornamelijk aan de binnenkant bij de verouderde dual-core chipset (Intel Core i5-7Y54) en 4GB RAM-geheugen. Die specificaties vind je in 2019 enkel terug bij budgetlaptops en niet bij laptops van dit prijspunt. De meeste processoren in laptops zijn intussen quad-core chipsets en 8GB RAM is de standaard geworden. De Yoga Book C930 heeft slechts half zoveel kracht en dat is te merken in de praktijk.

Verwacht niet dat je er veel meer mee kan doen dan je mails checken, wat YouTube-video’s kijken en tekstverwerking. Te veel tabbladen openen heeft al snel een slechte invloed op de prestaties en games zijn uit den boze en heb ik eerlijk gezegd niet eens durven uitproberen omdat er geen ventilator aanwezig is om de gloeiend hete chipset van de ondergang te redden.

E-ink aan een slakkengang

Ook de e-ink display liet qua reactietijd te wensen over. In de eerste plaats moet je leren typen met dit toetsenbord, aangezien je geen fysieke feedback krijgt van de toetsen. Lenovo heeft wel een functie ingebouwd waardoor het toetsenbord trilt bij elke toetsaanslag, maar omdat het geheel trilt en niet elke toets afzonderlijk hielp dit niet meteen om direct de juiste toetsen te raken. Vooral als je, zoals ik, blind kan typen en nooit naar je toetsenbord kijkt, dan is dit toetsenbord een enorme aanpassing en zelfs aan het einde van mijn reviewperiode heb ik het nog steeds niet volledig onder de knie.

Je kan die e-ink display ook gebruiken om een screenshot van het hoofdscherm te nemen en daar notities op te maken, maar dan moet je eerst van tabblad kunnen wisselen. Dit doe je door een simpel tikje op het icoontje bovenaan de display, maar het wisselen zelf verliep zo traag dat het storend werd. Bij het verplaatsen, vergroten en verkleinen van het screenshot kon ook ik amper zien wat er aan het gebeuren was omdat het zodanig traag verliep. Notities maken zonder screenshot verliep daarentegen vlot en ook pdf’s vanuit de Verkenner openen ging makkelijk, als zie je wel weer wat vertraging bij grotere bestanden met meer afbeeldingen.

Lenovo, bij deze, mijn excuses, maar in zijn huidige staat en met zijn huidige prijskaartje van meer dan 1.000 euro kan ik de Yoga Book C930 niet aanbevelen. Je koopt in dit geval beter een losse tablet en e-reader, waarmee je dezelfde functionaliteiten hebt voor een lagere prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business