Reviews

Review: Muse 2: de bluetooth-hoofdband die je helpt mediteren

Voordelen
Koppelt data aan meditatie
Uniek product
Lichtgewicht
Nadelen
Duur
Niet voor iedereen
Voelt wat fragiel
Aanbevolen prijs: €269
Waar te koop?
Totaalscore 8
Mijn collega’s verklaarden me voor gek toen ik de Muse 2 wou testen. Deze bluetooth-hoofdband bevat allerlei sensoren die je hersengolven analyseren om je te helpen mediteren.

Bij de meeste reviews moeten we niet veel woorden vuilmaken aan de introductie van een product, aangezien iedereen wel weet hoe een smartphone, router of hoofdtelefoon werkt. Maar bij deze bluetooth-hoofdband is er wat extra uitleg nodig. De Muse 2 omschrijven als een bluetooth-hoofdband is in de eerste plaats een enorm understatement, aangezien hij zoveel meer is dan dat. Kort samengevat, is de Muse 2 een hoofdband met daarin allerlei sensoren die data verzamelen over je hersengolven, hartslag, ademhaling, spieren…

Wat gebeurt er vervolgens met die data? Die wordt gebruikt om je te helpen mediteren. Ja, je leest het goed, mediteren, dat gebeuren waarbij je meestal denkt aan een groepje monniken in kleermakerszit in een Peruviaans gebergte. Benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat en of het ook daadwerkelijk werkt, lees dan zeker verder.

Mediteren met een app

Zoals 99% van alle dingen met bluetooth in 2019 heeft deze “magische” hoofdband een bijbehorende smartphoneapp. Die app opstarten verliep redelijk vlot, al had ik enkele problemen toen ik voor het eerst wou inloggen, maar dat was een eenmalig iets. Het verbinden met de hoofdband was vervolgens in een vingerknip gebeurd. De Muse 2 mag dan wel met bluetooth werken, maar je kan er alleen verbinding mee maken via de app. Waarom is dat zo? De app laat namelijk bepaalde geluiden horen op basis van de data die de Muse 2 verzamelt.

Door de Muse 2 alleen in de app zelf verbinding te laten maken, heb je dus nog de mogelijkheid om die geluiden via bluetooth-oortjes af te spelen. De eerste keer dat je de hoofdband op je hoofd zet, helpt de app er ook bij. Je kan hem namelijk heel nauwkeurig verstellen zodat hij precies past en de sensoren op de juiste plek zitten. Vooral dit laatste is essentieel, aangezien de werking van de Muse 2 afhangt van die sensoren. Je hoeft je weliswaar geen zorgen te maken dat je aan een meditatiesessie begint zonder dat de hoofdband goed is afgesteld, want de Muse 2 wordt systematisch voor elke sessie gekalibreerd.

Meditatie voor iedereen

De app zelf gaat er niet vanuit dat je een meditatie-expert bent en is voor iedereen toegankelijk. Je hebt vier verschillende meditatiecategorieën: mind (geest), heart (hart), body (lichaam) en breath (ademhaling). Bij de mind-meditatie gaat de Muse 2 je hersengolven registreren om na te gaan hoe kalm je bent. Vervolgens zal hij gedurende een zelf in te stellen tijdsperiode (van 5 tot 60 minuten) geluiden laten horen die afgestemd zijn op je gemoedstoestand.

Je kan kiezen uit vier geluidsprofielen, waarbij het profiel “regen” een zware stortbui laat horen als je geest onrustig is en een fluitend vogeltje als je volledig tot rust bent gekomen. De vraag is nu hoe goed dit aansluit bij wat er echt in je hoofd gebeurt, want hoewel ik het gevoel had dat ik heel de tijd even kalm was, veranderden de geluiden voortdurend. Hetzelfde principe wordt toegepast bij de heart-, body- en breath-meditatie, alleen worden er daar andere sensoren ingeschakeld.

De heart-sessies laten geluiden horen op basis van je hartslag: een luide en snelle drum geeft aan dat je hartslag hoog is en een stille, trage drum geeft aan dat je hartslag lager is. De body-sessies kijken dan weer naar je zithouding via een gyroscoop. Het is de bedoeling dat je roerloos blijft zitten met je ogen dicht. Bij elke beweging hoor je belletjes rinkelen in de wind en als je lang genoeg stilzit, dan hoor je het bekende vogeltje. Als je bijvoorbeeld je ideale zithouding op je bureaustoel wil vinden, dan kunnen deze sessies enorm handig zijn. Bij de breath-meditatie is het tot slot de bedoeling dat je focust op je ademhaling en zo volledig tot rust komt en optimaal mediteert.

 

Het principe telt

Hoewel ik me nog steeds afvraag hoe nauwkeurig de gegevens van de mind-meditatie zijn, gaat het vooral om het principe van de hoofdband. Bij elke sessie legt een rustgevende stem uit wat je precies gaat doen en vervolgens ben je tussen de 5 en 60 minuten volledig afgesloten van de buitenwereld. De geluiden die je hoort helpen je te focussen, terwijl je in normale omstandigheden misschien afgeleid zou worden door het kleinste geluidje rondom je. Na elke sessie kan je in een grafiekje ook zien hoe kalm je was en eventueel een bericht eraan toevoegen over hoe je je voelde voor, tijdens en na de sessie. Zo kan je op lange termijn zien of de hoofdband daadwerkelijk nut heeft.

De Muse 2 heeft ervoor gezorgd dat ik dagelijks een tiental minuten uittrok om even stil te zitten, aan niets te denken en mijn gedachten tot rust te laten komen. Mijn favoriete moment voor een meditatiesessie was net voor ik ging slapen. De geluidjes lieten me meestal tot rust komen, hoewel er ook een enkele keer was dat de terugkerende stormgeluiden vooral op mijn zenuwen werkten en ik er niet kalm van werd.

Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan dit hele gebeuren en dat gaat voor velen het struikelpunt zijn. De Muse 2 kost momenteel 269 euro en sommige mensen hebben vandaag nog moeite om dat bedrag aan een smartphone te geven. Toch raad ik de Muse 2 ten zeerste aan, vooral aan mensen die een druk dagelijks leven hebben en baat kunnen hebben bij enkele minuutjes om hun hoofd leeg te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business