Reviews

Review Jabra Elite Active 65t: Liedje in je hoofd

Voordelen
Geluidskwaliteit
Bestand tegen occasionele regenbuien
Batterijduur
Nadelen
Oplaadcase is niet zo praktisch in gebruik
Aanbevolen prijs: €189,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Oortjes met draad zijn niet meer van deze tijd. We zijn een actief ras en willen te allen tijde beweeglijk kunnen zijn. De Jabra Elite Active 65t helpt je daarbij.

Jabra draagt kwaliteit hoog in het vaandel en dat merk je al meteen wanneer je de doos opent. Alles is doordrongen van de kwaliteitszorg en details zijn tot de puntjes in orde. Op de unboxing hebben we dus alvast niets aan te merken. In de doos tref je uiteraard de oortjes aan, een oplaadcase en drie paar oordopjes. Je kan dus experimenteren met verschillende eartips, zodat je de eartip gebruikt die het comfortabelst is en het best in je oren blijft zitten. Eens je de juiste dopjes te pakken hebt, steek je de oortjes stevig in je oren aan de hand van een bescheiden draaibeweging. Het klinkt akelig om iets in je oren te draaien, maar je zal al snel merken dat de oortjes goed blijven zitten en comfortabel in je oren zitten.

De geluidskwaliteit is eveneens enorm comfortabel. De balans is goed verdeeld en alle geluiden worden duidelijk weergegeven in je oren. In-ear oortjes zijn niet meteen de eerste keuze voor audiofielen, maar voor alledaags gebruik zal je zeker genieten van de geluidskwaliteit die Jabra te bieden heeft.

De oortjes hebben een batterijduur van vijf uur en in de oplaadcase zit er nog eens tien uur voor je klaar.

Beren horen

Wanneer je de oortjes in je oren hebt en wat muziek speelt (het hoeft niet eens luid te zijn) zal je al snel merken dat je niets meer van omgevingsgeluid hoort. Dat heeft alles te maken met de passieve noise cancelling van de oortjes, want softwarematige noise cancelling ontbreekt (en is dus ook niet nodig). Ik woon echter in een bos, dus wanneer ik aan het hardlopen ben en een beer naar me staat te brullen, dan wil ik het wel graag horen. Daarvoor heeft Jabra hun Hearthrough-technologie ontworpen. Wanneer die is ingeschakeld, wordt de ingebouwde microfoon gebruikt om het omgevingsgeluid doorheen de muziek weer te geven. Besef wel dat die technologie minder handig is bij sporten waarin je wat snelheid pakt. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen of gaat fietsen, wordt de geluidsbelevenis behoorlijk verpest door alle wind die je via de microfoon hoort. In dat geval kan je ook opteren om simpelweg één oortje te dragen. Let wel, het zal altijd het rechteroortje zijn aangezien dit de ‘master’ is. Verder zouden de weersomstandigheden geen invloed mogen hebben op de oortjes. Een regenbui tijdens het hardlopen verwoest misschien wel je mood, maar zeker niet je oortjes. Dankzij een IP56-classificatie biedt Jabra namelijk een garantie tegen water en stof.

Iedereen heeft een andere muzieksmaak en tegenwoordig heeft zowat elke headsetmaker een eigen app waarin de gebruiker de klanken wat naar eigen hand kan zetten. Jabra heeft hiervoor de Sound+ applicatie. Aan de hand van een equalizer kan je bijvoorbeeld meer bas toevoegen, al zal je met de Jabra Elite Active 65t nooit enorm veel bas kunnen krijgen. Of je dit net een voordeel of een nadeel vindt, laten we aan jou. Verder biedt de applicatie ook nog wat andere vernuftigheden, zoals het instellen van het gedrag van de oortjes wanneer je wordt opgebeld. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je tijdens het telefoneren ook je eigen stem door de microfoon wil horen. Tevens kan je hier een voice assistant instellen, zoals Alexa, Siri of Google Assistant. Door vervolgens op het knopje te drukken op het oortje, kan je de voice assistant oproepen en een vraag stellen of een commando opgeven. Via de ingebouwde knoppen op de oortjes kan je bijvoorbeeld ook het volume regelen, een oproep aannemen of beëindigen en een nummer overslaan.

De oplaadcase was het enige punt van frustratie tijdens onze ervaringen.

Klaar is case

Qua batterijduur kom je ook niet bedrogen uit bij de Jabra Elite Active. Met een volle lading, kan je ongeveer vijf uur ononderbroken muziek luisteren. Daarna kan je de oplaadcase ook opladen, die geeft je nog eens tien uur extra. Wanneer je oortjes leeg zijn terwijl je net wil vertrekken voor een loopsessie, volstaat het om de oortjes een kwartiertje op te laden via de oplaadcase om terug anderhalf uur verder te kunnen. Ik zei eerder al dat de oortjes tot in de puntjes verzorgd zijn, maar Jabra heeft toch wat steken laten vallen bij de oplaadcase. Het begint al bij de manier waarop je de case moet openen. Je dient namelijk op de juiste plaats kracht te zetten om vervolgens het kapje naar boven te duwen. Een magneet was hier logischer (en vooral praktischer) geweest dan deze nogal primitieve oplossing. Binnenin waren enkele magneten ook welkom geweest. Nu moet je voornamelijk goed mikken om de oortjes op de juiste plaats te krijgen zodat ze kunnen opladen en de case goed dicht kan. Door hier enkele magneten aan te brengen – zoals bij vele concurrenten – zouden de oortjes quasi automatisch op hun plaats vallen. Tot slot dien je de case op te laten via micro USB, terwijl we hier veel liever een USB-C-aansluiting hadden gezien.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business