Reviews

OnePlus 7T review: Een Olympische stap vooruit

Voordelen
90 Hz AMOLED-display
Zeer sterke camera's én macromodus
OxygenOS/Android 10
Chromatische leesmodus
Nadelen
Geen specifieke gebaren voor OxygenOS
Design camerabehuizing, afhankelijk van je smaak
Niet in het zwart verkrijgbaar
Aanbevolen prijs: €TBD
Waar te koop?
Totaalscore 9
Dit is de OnePlus 7T. Het nieuwe toestel gaat voor zijn vernieuwingen te leen bij de OnePlus 7 Pro, met een aantal sterke verbeteringen tot gevolg.

Op 26 september heeft OnePlus in New Delhi de OnePlus 7T voorgesteld, het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf. De smartphone komt met enkele grote upgrades en dat vooral op het vlak van specificaties. Zo is de OnePlus 7T voorzien van een 90 Hz-scherm, maakt het betere foto’s en laadt het toestel sneller op dan ooit tevoren. Wij konden enkele weken aan de slag met deze de OnePlus 7T en waren helemaal onder de indruk. 

Design

De OnePlus 7T is verkrijgbaar in twee nieuwe kleuren, namelijk Frosted Silver en Glacier Blue. Er werd dus komaf gemaakt met het Mirror Grey van de OnePlus 7 en er werd gekozen voor kleuren die eerder aansluiten bij die van de OnePlus 7 Pro, die onder andere te verkrijgen was in Nebula Blue. Dat is niet het enige aspect dat aan het Pro model van de vorige generatie doet denken. Ook het materiaal waaruit de achterkant is opgebouwd, ’frosted’ mat glas, is hetzelfde. Het geeft de telefoon een premium look naar onze mening, maar smaken verschillen natuurlijk en de traditionele donkere kleuren zullen ongetwijfeld gemist worden. 

Nu we toch naar de achterkant aan het kijken zijn, kunnen we het meteen hebben over het nieuwe design van de camerabehuizing. OnePlus koos ervoor om de drie camera’s aan de achterzijde op te bergen in een cirkelvormige behuizing. Het is een unieke designkeuze die de telefoon er zeker doet uitspringen. Volgens OnePlus werd het design geïnspireerd door DSLR-cameras. De meningen over deze keuze zijn enorm verdeeld, maar lelijk kunnen we het niet noemen. Alles is symmetrisch, wat we bijvoorbeeld niet kunnen zeggen over de nieuwe camerabehuizing van de iPhone 11. Er is bovendien ook nog ruimte voor een vierde camera, moest die er ooit komen. 

Waar nog meer ruimte is, is rondom de notch, want deze is 32 procent kleiner dan bij zijn voorganger. Daar zeggen we uiteraard geen nee tegen. Tenslotte zal je ook nog opvallen dat de de OnePlus 7T iets groter is dan de OnePlus 7 en dat door de nieuwe 20:9 aspect ratio van het scherm in tegenstelling tot het voormalige 19,5:9.

Display

Het 6,55 inch FHD+ Fluid AMOLED display van de OnePlus 7T is waar een groot deel van ons enthousiasme voor deze telefoon vandaan komt. Dankzij de ondersteuning van 90Hz wordt er gezorgd voor een heerlijk soepele gebruikservaring en de aanwezigheid van HDR10+ zorgt er bovendien voor dat de kleurweergave steeds subliem is. Een tweede voordeel aan het scherm van de 7T, is de afwezigheid van de schuine randen die we bij de 7 Pro terugvinden. Hierdoor heb je minder snel last van reflecties en Netflix kijken is gewoon leuker op een volledig recht scherm. 

De maximale helderheid van de 7T ligt op 1000 nits, wat meer dan genoeg is om ook buiten in volle zon je scherm nog te kunnen zien. Tijdens een citytrip zorgde dit er op een zonnige dag dan ook voor dat onze foto’s zeker recht waren en dat we geen dingen misten omdat we ze niet konden zien. Langdurig gebruik maken van de maximale helderheid is echter wel af te raden om zo je batterij te sparen. De automatische helderheid werkt in veel gevallen best goed, maar liet zich al eens misleiden door de aanwezigheid van een felle bureaulamp in een donkere kamer, waardoor het scherm vaak tussen te donker en te licht wisselde. We verkozen er dan ook voor om handmatig onze helderheid in te stellen. 

Nieuw op de OnePlus 7T is de mogelijkheid om een chromatische leesmodus in te schakelen. Eerder was er al de leesmodus met mono-effect die alles in zwart-wit zette, maar tijdens feedbacksessies kreeg OnePlus meermaals te horen dat men toch ook graag wat kleur zou zien tijdens het lezen. Waar we mono nooit gebruikten op onze vorige OnePlus-toestellen, merkten we dat we chromatisch wel geregeld inschakelden om te kunnen genieten van minder verblindende webpagina’s en niet zo felle kleuren. 

In het display is ook opnieuw een vingerafdrukscanner ingebouwd. Deze reageert duidelijk sneller dan vorige generaties en is ook een pak accurater, maar is nog steeds geen match voor Face Unlock. Iets dat we nog wel zouden willen zien in de toekomst, is de optie om gewoon even je notificaties te raadplegen als de telefoon vlak op de tafel ligt via een dubbele tap, zonder dat Face Unlock onmiddellijk zijn ding doet.  

Specificaties

  • Afmetingen: 160.94 x 74.44 x 8.13 mm
  • Gewicht: 190g
  • CPU: Snapdragon 855+
  • GPU: Adreno 640
  • RAM: 8 GB
  • Opslag: 128 GB
  • Display: 6.55 inch Fluid AMOLED
  • Aspect Ratio: 20:9
  • Resolutie: 2400 x 1080 402 ppi
  • Camera’s: 48 MP f/1.6; 12 MP f/1.6 telephoto; 16 MP f/2.2 Ultra Wide Angle + 16 MP f/2.0 front camera.
  • Camera modi:UltraShot, Nightscape, Portrait, Pro Mode, Panorama, HDR, RAW, Macro
  • Video: 1080p 30fps
  • Extra: Face Unlock, Vingerafdrukscanner
  • In de doos: OnePlus 7T met screenprotector, lader, clear case, geen dongle. 

Met zulke specificaties is het moeilijk om geen indrukwekkende prestaties neer te zetten. Video ziet er geweldig en op het vlak van gaming blinkt de OnePlus 7T helemaal uit. Hearthstone draaide enorm vlotjes en ook bij zwaardere games hadden we geen problemen. Vainglory speelden we zonder enige haperingen en zelfs PUBG Mobile konden we spelen op HDR en Ultra instellingen, terwijl de Dolby Atmos-ondersteuning ons hielp bij het lokaliseren van vijanden. De 7T werd bovendien helemaal niet warm. 

Batterijduur

De OnePlus 7T is voorzien van een 3800 mAh batterij, wat 100 mAh meer is dan de OnePlus 7. Persoonlijk ben ik gewend geraakt aan de batterijduur van de OnePlus 6T gedurende het voorbije jaar. Na een gemiddelde dag had ik op het einde van de dag meestal nog 50 procent batterij over en dit is bij de OnePlus 7T ook het geval. In verhouding verbruikt de 7T dus meer batterij, maar door het 90 Hz scherm hoeft dit niet te verwonderen en valt  het veel beter mee dan ik oorspronkelijk vreesde. Tijdens bovengenoemde citytrip was de batterij er wel een pak sneller door dankzij veelvuldig gebruik van een hoge schermhelderheid, Google Maps en de camera in combinatie met een hoop 4G. Tegen de avond was het dan ook tijd om even bij te laden met een powerbank, maar klagen over de batterijduur doen we niet. Dankzij Warp Charge 30T kan je de telefoon ook waanzinnig snel opladen. 18% sneller dan voordien om exact te zijn. Je krijgt zo effectief “a day’s power in half an hour”, want in een half uur laadt je de smartphone voor 70 procent op. In minder dan een uur is dat 100 procent. Passeer je op vrijdagavond dus snel even langs huis om je klaar te maken voor een avondje uit, dan kan je er zeker van zijn dat je vertrekt met een volledig opgeladen telefoon. 

Camera’s

Zoals hierboven al te lezen is, heeft de OnePlus 7T drie camera’s aan de achterkant, een van 48 MP, een Ultra Wide exemplaar van 16 MP en een telephoto van 12 MP.  Aan de voorkant vinden we een selfie camera van 16 MP terug. Nieuw is bovendien de optie om macrofoto’s te nemen vanop slechts 2.5 centimeter. 

Van deze laatste optie waren we alvast onder de indruk. Kleine details worden haarscherp vastgelegd en het voegt een nieuwe manier van fotograferen toe. Een poging om hetzelfde resultaat te verkrijgen met de OnePlus 6T mislukte alvast, wat ons nog meer overtuigde van de meerwaarde. 

De nachtmodus heeft ook een duidelijke upgrade gekregen ten opzichte van eerder generaties en details blijven nu veel beter behouden. Wat bovendien positief is, is dat je ondanks de lange sluitertijd van enkele seconden toch scherpe foto’s krijgt als je vanuit de hand een foto neemt. 

Wie nog niet de kans heeft gehad om een Ultra Wide-lens te proberen op zijn smartphone, zal die van de OnePlus 7T geweldig vinden. Plots krijg je zoveel meer op je foto en zorgen hoge gebouwen en brede pleinen niet langer voor keuzestress. Net zoals bij de andere twee camera’s zijn de kleuren zeer waarheidsgetrouw en in het daglicht ga je dan ook prachtige foto’s kunnen maken. In donkere situaties ga je uiteraard sneller ruis tegenkomen, maar dat neemt niet weg dat het eindresultaat op alle vlakken enorm goed is en we durven zelfs zeggen dat het resultaat veel beter is dan wat je zou verwachten van een smartphone in deze prijscategorie. 

Android 10

De OnePlus 7T komt voorgeladen met OxygenOS op basis van Android 10 en net als in het verleden betekent dit nog steeds dat je voorzien wordt van een pak optimalisaties die je gebruikservaring zullen verbeteren. We hebben het dan over prestatieverbeteringen, maar ook visuals, zoals de geanimeerde wallpapers, gebaren die je op het lockscreen kan gebruiken om bijvoorbeeld de zaklamp te gebruiken (door een V te tekenen) of een screenshot te maken (swipen met 3 vingers). De galerij-app heeft bovendien ook een upgrade gekregen en je kan nu foto’s in verborgen mappen plaatsen als je ze privé, maar toch bij de hand wil hebben. Het alternatief is de Lockbox die bestanden helemaal verstopt en versleutelt met je vingerafdruk. 

Het grootste negatieve punt aan OxygenOS 10, en we hopen dat dit met een software-update zal opgelost worden, is de implementatie van de Android-gebaren waarbij je van de zijkant van je scherm naar binnen swipet om terug te gaan. In OxygenOS 9 gebruikte OnePlus eigen gebaren, waarbij je omhoog swipet vanuit de benedenhoeken om hetzelfde te doen, een optie die enorm hard onze voorkeur heeft tegenover de huidige gebaren. Zelfs na enkele weken gewenning gebeurt het nog steeds dat we per ongeluk de rand raakten en een scherm terug gaan terwijl we dat niet willen, bijvoorbeeld bij het bladeren door foto’s. 

Verder laat OxygenOS je toe om zoveel verschillende zaken naar eigen voorkeur aan te passen, van de vorm van je icoontjes tot de accenten van het menu, dat je na enkele dagen niet meer terug naar een standaard versie van Android wil. 

Prijs

De officiële prijs van de OnePlus 7T zal bekendgemaakt worden tijdens het lanceringsevenement op 10 oktober, maar verwacht wordt dat deze rond de 600 euro zal liggen. Dat is opnieuw een stijging ten opzicht van de 559 euro van de OnePlus 7, maar de toevoeging van een assortiment Pro-functies maakt dat de OnePlus 7T nog steeds een enorm sterke prijs/kwaliteit verhouding biedt. De telefoon is te koop bij Coolblue en op de OnePlus-website.

Eindoordeel

Vorig jaar benoemden we de OnePlus 6T tot een waardig nieuw vlaggenschip en deze titel zouden we voor deze review simpelweg opnieuw kunnen gebruiken. Het 90 Hz scherm spreekt tot de verbeelding en de drie camera’s zijn een grote stap vooruit. De prestaties zijn op alle vlakken geweldig en opladen gaat nog sneller. De OnePlus 7T is een enorme upgrade ten opzicht van de OnePlus 7 en absoluut het overwegen waard dankzij de vele elementen die voordien beperkt waren tot de OnePlus 7 Pro en dat voor een heel scherpe prijs.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business