Reviews

Review HP Sprocket Studio: je eigen fotokiosk

Voordelen
Hoge afdrukkwaliteit
Relatief lage kostprijs per afdruk
Sprocket-app biedt voldoende mogelijkheden
Nadelen
Foto uitprinten duurt lang
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Totaalscore 8
Eerder gingen we reeds aan de slag met de HP Sprocket, een hypercompacte fotoprinter die kleine kleurenfoto's print zonder cartridge. Voor deze test gingen we aan de slag met zijn grote broer, de HP Sprocket Studio.

In vergelijking met de Sprocket, is de Sprocket Studio een echte gigant. Zet je hem echter in het rijtje met andere concurrerende fotoprinters, dan is het duidelijk dat het hier nog steeds om een pocketprinter gaat. Op zich kan je de printer dan ook gewoon benaderen zoals een traditionele printer, want hij werkt ook gewoon met regulier fotopapier en HP-cartridges.

Ben je al vertrouwd met HP Sprocket, dan zal de leercurve quasi nihil zijn. De Sprocket zit namelijk naadloos verweven in het ecosysteem van HP. De bediening gebeurt dan ook weer volledig via je smartphone. Via de Sprocket-app kies je dan welke foto je precies wil afdrukken en je krijgt ook de mogelijkheid om een versiering zoals een kader of emoji toe te voegen. Mooie foto’s die toch “iets missen” kan je zo wat extra body geven voordat je ze in je album plakt.

De Sprocket Studio is het grote broertje van de familie en is qua gebruik vergelijkbaar met een fotokiosk.

Het feit dat alles gebeurt via de app, zorgt er dan ook voor dat de printer heel minimalistisch is. Op het apparaat zelf vind je enkel een aan-/uitknop, een led-indicator en een ingang voor de stroomkabel. In tegenstelling tot de kleinere Sprocket-printers, beschikt deze dus niet over een ingebouwde batterij. HP biedt wel een speciale powerbank aan, maar die kost behoorlijk wat dus in de praktijk zal je wellicht steeds met de bijgeleverde stroomkabel werken.

Benodigdheden: inkt, papier en tijd

Snel even een foto afdrukken is niet meteen een optie, want het duurt ongeveer een minuut om een foto af te drukken. Je zal de foto een paar keer opnieuw zien verdwijnen in de printer, terwijl er steeds een andere kleurlaag over de foto gaat (en uiteindelijk een laag coating). Het is behoorlijk therapeutisch en indrukwekkend om te zien, dus voor ons kon het de pret zeker niet drukken.

Foto’s selecteren doe je eenvoudig via de Sprocket-app. Hier kan je ook een connectie maken met je social media accounts of bijvoorbeeld Google Photos. In de praktijk kozen we onze foto echter op een andere manier, namelijk via de Google Photos-applicatie. Vervolgens kozen we voor ‘delen’ en daar konden we vervolgens doorklikken naar HP Sprocket.

Alvorens je de foto naar je printer stuurt, voeg je eerst een kader en wat stickers toe aan je beeld.

Eenmaal de foto geopend is in de HP Sprocket-applicatie, kan je er nog een aantal bewerkingen op uitvoeren. Ze pas je bijvoorbeeld de helderheid, het contrast en de verzadiging aan, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen om de afbeelding te printen op vier of negen afzonderlijke afdrukken. Op elke afdruk komt zo een deeltje van de foto die je achteraf kan combineren zodat je één groot geheel krijgt. Net zoals de andere leden van de Sprocket-familie heb je ook hier de mogelijkheid om extra informatie te verbergen die je vervolgens kan ontgrendelen via AR. Door je telefoon op de afdruk te richten, krijg je andere informatie te zien zoals gerelateerde afbeeldingen, de locatie waar de foto is genomen, etc. Een functionaliteit die je waarschijnlijk zelden tot nooit zal gebruiken, maar het is in ieder geval goed dat hij er is.

Kosten

De kleinere uitvoering van de HP Sprocket gebruikt de Zink-technologie (Zero Ink) om kleurenfoto’s af te drukken zonder dat er hiervoor een cartridge nodig is. De Sprocket Studio pakt het anders aan en gebruikt een kleurstof-sublimatieprinter. Die gebruikt warmte om kleurstof op papier te drukken. Koop je een setje cartridges en fotopapier (10×15), dan betaal je ongeveer 30 euro voor 80 foto’s en twee cartridges. Met die twee cartridges kan je vervolgens 80 foto’s afdrukken, wat dus neerkomt op 38 cent per foto. Niet geweldig goedkoop, maar ook niet overdreven duur. Uiteraard is het goedkoper om bij Kruidvat of de Hema een foto te laten afdrukken aan de fotokiosk, maar in dit geval betaal je natuurlijk ook voor het gebruiksgemak. Je moet immers de deur niet uit om een kwalitatieve foto uit te printen.

Waarom zou je speciaal afreizen naar een fotokiosk als je ook gewoon foto’s kan afdrukken in je eigen keuken?

De kwaliteit van de afbeeldingen zit trouwens ruim goed en is opmerkelijk beter dan de afdrukken van de HP Sprocket. Het feit dat je cartridges nodig hebt schrikt misschien wat af, maar op het vlak van kwaliteit is het in ieder geval een goede zet. Na het printen dien je enkel de randjes van de foto af te scheuren, zodat er nergens nog een witte boord is. De foto’s zien er dus steeds heel verzorgd uit, net zoals wanneer je ze zou laten drukken bij een fotokiosk.

Conclusie

De Sprocket Studio valt niet meteen te vergelijken met zijn kleinere broertje: de HP Sprocket. Zowat op elk vlak (afmetingen, printkwaliteit, technologie) is de Sprocket Studio grootser dan zijn miniversie. Laat je niet afschrikken door het feit dat deze printer cartridges gebruikt in plaats van speciaal fotopapier, want hierdoor ligt de kwaliteit hoger en is de kostprijs per foto bovendien lager. Wanneer je een printer zoekt om thuis af en toe een foto af te drukken voor in je album, dan is de Sprocket Studio een ideale keuze. Print je dagelijks foto’s af, dan wil je wellicht een fotoprinter met een hogere snelheid en een efficiëntere workflow.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business