Tips

Top tien beste podcasts

Wat zijn de beste podcasts van het moment? Van luisterspel over infotainment; wij zochten het voor je uit.

Download eens een gesprek als audiobestand: dat is kort samengevat de achterliggende gedachte bij een podcast. Vele podcasts zijn informatief van aard en wijden hun afleveringen aan het bespreken van specifieke onderwerpen als astronomie of geschiedenis, maar je hebt ook diverse shows die zich meer schoeien naar het traditionele hoorspel.

Het woord podcast is een samentrekking van “iPod” en “broadcast”: samen met de mp3-speler riep Apple ook een nieuwe vorm van media in het leven. Het woord bleef plakken, ook al is de podcast de iPod al lang ontgroeit. Je kan het medium nog het meest vergelijken met een radioshow, alleen beslis je zelf wanneer je deze beluistert.

Dat is onder andere mogelijk via iTunes (iOS) of Podcast Addict (Android). Windows Phone biedt standaard een speler aan. Hieronder presenteer ik een overzicht van enkele van de opvallendste en populairste podcastshows. Een gezonde kennis van gesproken Engels is meestal wel een vereiste.

  1. Serial

Een van de bekendste podcasts, zo niet de bekendste, is Serial. Het eerste seizoen van de show is dan ook meer dan 68 miljoen keer gedownload, ongezien voor een medium dat niet meteen mainstream is. Gedurende de verschillende afleveringen van het originele seizoen ontspint gastvrouw en radiojournaliste Sarah Koenig het verhaal van een moordonderzoek. Het is gebaseerd op echte feiten, maar wordt in Serial op zo’n manier gepresenteerd dat het luistert als een ijzersterke thriller. Ondertussen zijn er al bijkomende seizoenen bestelt en gaat de tweede reeks binnenkort van start.

  1. TEDTalks

Geef je hersenen wat gedachtes om op te kauwen met TEDTalks. De inspirerende TED presentaties, waarbij een spreker een twintigtal minuten krijgt om een vernieuwend idee aan de man te brengen, zijn ook in podcastvorm te consumeren. Naast TEDTalks is er ook TED Radio Hour, een speciaal voor podcast geproduceerde wekelijkse show met gastheer Guy Raz die verschillende sprekers uitnodigt om hun licht te laten schijnen over een breed spectrum aan onderwerpen.

  1. Mosselen om Half Twee

De podcastshow die de meeste Vlaamse luisteraars kan lokken, althans volgens iTunes, is Mosselen om Half Twee. Gastheer is de Vlaamse komiek Xander De Rycke, die wordt bijgestaan door Gilles Van Schuylenbergh, William Boeva, Christophe Geens, Seppe Toremans en Dimitri De Brucker. De show bestaat als sinds 2011 en levert volgens eigen omschrijving “wekelijks een uurtje van de grootste nonsens afgewisseld met gesprekken met bekende Vlamingen”.

  1. Star Talk

Vaste presentator van Star Talk is astrofysicus en cultfiguur Neil deGrasse Tyson. Dat zou eigenlijk genoeg moeten zijn om je over de streep te trekken en eens een aflevering te downloaden of te streamen, maar als sidekick van deGrasse Tyson verschijnen ook heel wat komieken, andere wetenschappers en sterren uit het celebrity-firmament. De show brengt wetenschap en populaire cultuur op een speelse manier.

  1. Stuff You Missed in History Class

The Stuff Network brengt heel wat podcastshows uit, waaronder “Stuff You Should Know”, “Stuff to Blow Your Mind” en “Stuff Mom Never Told You”, maar onze persoonlijke favoriet is “Stuff you Missed in History Class”. In deze populairwetenschappelijke reeks komen minder bekende episodes en onderbelichtte aspecten van de menselijke wereldgeschiedenis aan bod, en proberen de gastvrouwen historische legendes zoals Koning Arthur, Raspoetin en Dracula te kaderen.

  1. Tech45

Een panel van eigen bodem fileert wekelijks het technologienieuws in Tech45. De Belgisch-Nederlandse show is ondertussen zijn 260ste aflevering al gepasseerd en kan terugkijken op zes jaargangen aan gesprekken over alles wat enigszins met technologie te maken heeft. Zowel relevante films en games gaan over de tong, als besprekingen van soft- en hardware, en bespiegelingen over toekomstige producten.

  1. Welcome to Night Vale

Welcome to Night Vale kan met recht en reden als cultfenomeen bestempeld worden. De podcastshow brengt luisteraars twee keer per maand updates over het fictieve Amerikaanse woestijnstadje Night Vale, waar niet alles in de haak is. Het presenteert een soort parodie op programma’s van lokale radiostations, geserveerd met een mengeling van absurdisme en horrorelementen. De podcast komt uit de pen van Jospeh Fink en Jeffrey Cranor, die de show deze herfst ook nog eens in boekvorm uitbrengen.

  1. Limetown

De populariteit van podcasts zoals Serial en Welcome to Night Vale, die steunen op een solide verhaalstructuur, doen sommige analisten weleens spreken van een “revival van het hoorspel”. Ook Limetown kan men in dat rijtje van verhalende, ingesproken (fictie)shows plaatsen. De podcast wordt vaak gepromoot als een opvolger van Serial, maar is volledig gefictionaliseerd. Limetown vertelt over een plotse verdwijning die tien jaar geleden plaatsvond, waarbij 300 mensen uit een klein stadje in de Amerikaanse staat Tennessee in rook opgingen. Drie van de zeven aangekondigde afleveringen staan ondertussen online.

  1. Sleep with me

Podcasts hoeven niet allemaal nagelbijtend spannend, entertainend of verlichtend te zijn. Sleep With Me is, ondanks de misleidende naam, een slaapverwekkende show. Je krijgt er verhaaltjes-voor-het-slapengaan voorgeschoteld die totaal van de pot gerukt zijn en zo ontworpen dat ze je helpen in slaap vallen, waarbij de shows “met elke verstrijkende minuut een beetje saaier worden”. Sleep With Me nodigt elke persoon die worstelt met in slaap vallen uit om eens een oor te luister te leggen bij een aflevering.

  1. De Afrekening

De lijn tussen radioshow en podcast is dun. Als we nu al tv-programma’s kunnen bekijken waar en wanneer we willen, waarom dan geen radioshows? Het podcastkanaal biedt daarvoor een ideale oplossing. Zo biedt de openbare omroep enkele programma’s van Radio 1, Klara en Studio Brussel ook aan in podcastvorm. Heb je De Afrekening op zondag gemist? Je kan de nieuwe top drie in de muzieklijst via podcast ontdekken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business