Tips

Je persoonlijke thuiscloud: 5 two-bay NAS’en onder 350 euro getest

Op zoek naar een eenvoudige NAS voor thuisgebruik? We stellen vijf exemplaren op de proef en gaan op zoek naar de beste koop onder 350 euro.

Een NAS voor thuis moet eenvoudig zijn en een fijn app-aanbod hebben. De miniserver dient idealiter als multimediacentrale voor je hele woonst en back-up-repositorium voor het hele gezin. Een 2-bay NAS is in vele gevallen voldoende voor de recreatieve gebruiker.

In deze vergelijking nemen we vijf 2-bay NAS’en met een prijskaartje lager dan 350 euro onder handen.

Hoe we testen

We kijken naar iedere NAS met een focus op prestaties en besturingssysteem. Mobiele applicaties laten we buiten beschouwing. NAS PT van Intel is nog steeds de de facto standaard om NAS’en te testen. Bovenop de uitgebreide test van dat programma kijken we naar kopieersnelheden in dagelijks gebruik met een Windows-pc. We kopiëren zelf enkele grote bestanden met Teracopy om realistische transfersnelheden te verifiëren.

[related_article id=”213775″]

Tot slot kijken we waar mogelijk naar de kopieerprestaties naar een extern toestel. USB 3-poorten zijn op vrijwel iedere NAS aanwezig, USB 3-snelheden absoluut niet. We testen de kopieersnelheid van en naar de NAS via de toestellen zelf. Niet ieder besturingssysteem maakt kopiëren naar een externe schijf eenvoudig en in uitzonderlijke gevallen hebben ontwikkelaars van de NAS-besturingssystemen er niet aan gedacht om duidelijke indicaties van de kopieersnelheid in te bouwen. Zie die resultaten dus meer als een richtlijn dan een exact cijfer.

Tot slot brengen we ook het stroomverbruik in rekening.

Keuze van de redactie

De Thecus N2810 (v2) en Asustor AS3102T strijden voor de eer. Synology heeft de aangenaamste NAS om mee te werken, maar de prestaties van de DS216+II stellen ondanks de hogere prijs ietwat teleur.

Zowel De Asustor AS3102 als de Thecus N2810 zijn snel genoeg om als stevige multimediaserver dienst te doen, maar zijn bovendien uitermate geschikt als back-uphub. De grootste nadelen van de Asustor AS3102T komen van het bay-systeem en dat is een ergernis waar je normaliter niet al te vaak mee in contact komt. Het ouderwets ogende besturingssysteem is in de praktijk aangenamer in gebruik dan dat van Thecus waardoor de Asustor AS3102T onze favoriet is voor een eenvoudige, scherp geprijsde 2-bay-NAS met multimedia in het achterhoofd.

Vijf 2-bay NAS’en getest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business