Tips

15 beste gratis apps voor een stressloze vakantie

Wie een reis voorbereidt, zit vaak boordevol zorgen. Met deze apps zijn al je zorgen al snel van de baan en kan je stressloos op vakantie vertrekken.

Wat een periode van pure ontstressing moet zijn, kan soms nogal wat stress teweegbrengen: je vakantie. Op voorhand moet je je bekommeren over je reisplannen, je boekingen, vervoer,… Ter plaatse moet je ervoor zorgen dat je niet verdwaalt en dat je je zeker niet verveelt. Nadien kom je natuurlijk graag heelhuids terug, vergezeld van àl je bezittingen – en misschien enkele nieuwe souvenirs.

Omdat op reis gaan altijd een meerstappenplan is, nemen we je bij de hand. We helpen je de meest nuttige en leuke apps te ontdekken die al je zorgen wegnemen en een aangename reis garanderen. Allemaal simpelweg vanop je smartphone.

1. Bestemming

Laat ons beginnen met een simpele taak: een bestemming kiezen. Wil je ergens in de zon aan een zwembad gaan liggen, wil je cultuur gaan opsnuiven, wil je iets avontuurlijks gaan doen,…? Als je dat nog niet weet, kan je natuurlijk lukraak een dart naar een landkaart gooien, maar denk er toch maar even over na, of doe inspiratie op via reisblogs.

Eens je ongeveer weet waar je naartoe wilt, en wanneer, kan je beginnen zoeken naar accommodaties. Opnieuw moet je keuzes maken: waar wil je verblijven, hoeveel mag dat kosten, en natuurlijk speelt ook de omvang van het reisgezelschap mee. Voor al je noden en wensen kan je terecht bij enkele apps.

Airbnb (Android / iOS – gratis)

De app van Airbnb is heel geschikt om het enorm uitgebreide assortiment van het platform te doorzoeken. Je kan kiezen uit verschillende prijsklassen, verschillende soorten verblijven (appartement, loft, een volledig huis) en je krijgt resultaten die afhankelijk zijn van jouw gekozen data en je reisgezelschap. Daarnaast kan je via de app ook enkele ‘ervaringen’ boeken, zoals workshops of rondleidingen.

De plekjes die je vindt via Airbnb zijn vaak aan de duurdere kant. Je huurt namelijk rechtstreeks van mensen die hun huis of vakantieverblijf verhuren. Het zal goedkoper zijn dan wanneer je boekt via een reisbureau, maar weet dat je hier eveneens een bepaald bedrag moet betalen aan Airbnb zodat die dienst zijn platform draaiende kan houden.

Hostelworld (Android / iOS – gratis)

Via de app van Hostelworld vind je vaak goedkopere accomodatie. De app trekt jeugdherbergen aan en verzamelt hun informatie en beschikbaarheden in een overzichtelijke lijst. Je kan hier ook zoeken naar hotels en appartementen, maar de focus ligt toch op de hostels. Opnieuw krijg je een hele resem mogelijkheden om te boeken qua plekken, kamers en de omvang van je gezelschap. Via de app kan je tevens een annulatieverzekering nemen die steeds slechts één euro kost. Dat is weinig en daarom aan te raden, maar weet dat wanneer je annuleert, je het terugbetaalde krediet alleen kan gebruiken om een nieuw verblijf te boeken via de app of website van Hostelworld.

2. Vervoer

Op het vlak van vervoer moet je opnieuw knopen doorhakken. Ga je met het vliegtuig of met de wagen? Ga je met de trein of met de fiets? Misschien zelfs gewoon te voet?

Met het vliegtuig: Skyscanner (Android / iOS – gratis)

Zowat elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen app waarop je tickets kan boeken en kan inchecken. Het is echter voordeliger om een gerenommeerde app als Skyscanner te installeren, die alle beschikbare tickets voor jou meteen vergelijkt. Daarna kan je de aangekochte tickets terugvinden in Google Trips, kan je ze per mail toegestuurd krijgen om op die manier in te checken, of je steekt ze in een app als WalletPasses op Android of PassBook op iOS.

Met de trein: NMBS Europe (Android / iOS – gratis)

Natuurlijk vliegt niet iedereen graag, en soms zijn de bestemmingen makkelijker te bereiken met de trein. Denk aan Londen, Parijs, de Duitse grootsteden en onze noordelijke buursteden als Rotterdam of Amsterdam. Daar naartoe vliegen is te gek. Via de apps van de NMBS koop je makkelijk tickets aan voor zowel binnenlandse als buitenlandse reizen (denk aan de Eurostar en Thalys). In de appwinkels vind je zowel de NMBS-app als die van NMBS Europe; waarom beiden niet gewoon in één app passen, is ons een vraagteken. De tickets voor de Eurostar en de Thalys kan je eveneens makkelijk bijhouden via WalletPasses of PassBook.

Met de auto: Here WeGo (Android / iOS – gratis) of Google Maps (Android / iOS – gratis)

De Here-app van Nokia, nu in handen van een Duits autotriumviraat onder de naam Here WeGo, is een voortreffelijke manier om overal te geraken met de wagen. De app heeft enkele sterke punten, zoals de mogelijkheid om kaarten te downloaden voor oflline gebruik. Zo kan je ook in het buitenland steeds een betrouwbare route uitstippelen voor de wagen, en laat koning auto nu net een ideale manier zijn om naar Frankrijk, Italië of Spanje te reizen.

Nu de roamingkosten zijn afgeschaft, kan je ook zonder problemen een online kaartendienst gebruiken, mits je data-abonnement dat toelaat. Here WeGo is dan nog steeds een optie, maar ook Google Maps komt hier om de hoek kijken. Dankzij een almaar diepgaandere samenwerking met Waze (ook een aanrader) ben je steeds zeker dat je de snelste route volgt en word je op de hoogte gebracht van ongevallen. Door de jaren heen is de Maps-app van de zoekgigant een echte duizendpoot geworden. Tegenwoordig kan je zo ook routes op voorhand ingeven en opslaan voor later (offline) gebruik, zelfs met een tussenstop ingepland, en kan je zelfs volledige gebieden downloaden, zodat je in pakweg Londen een route kan zoeken. Daarnaast geeft de app steeds heel accuraat aan hoelang je onderweg zal zijn.

Manusje-van-alles

Google Trips (Android / iOS – gratis)

Google zou Google niet zijn als het geen app had om je reisplannen over te nemen. Die app heet Google Trips en bundelt al je reisplannen in een handomdraai. Dat verloopt zelfs volautomatisch indien je je reservaties laat toekomen in je Gmail-inbox. Trips zal de reservaties detecteren en invoeren in de app, waardoor je snel een overzicht krijgt van al je boekingen. Je vliegtickets en je verblijven worden steeds overgenomen, verder is het een beetje zoeken welke diensten er nog in terecht komen.

Ter plaatse kan het al eens gebeuren dat je een dood momentje hebt dat je graag wilt opvullen. Google Trips kan je hopen suggesties geven: van musea en bezienswaardigheden tot leuke restaurantjes. Je kan steeds ingeven wat je wilt doen (museum, sport, eten, ronddolen) en hoeveel het mag kosten. Het nuttigste aan de hele app is dat je al die informatie, inclusief boekingen, integraal kan downloaden voor offline gebruik.

3. Betalen

Zelfs voor betalingen in het buitenland kan je vertrouwen op je smartphone.

Android Pay (Android – gratis)

Sinds kort kan je als Belg gebruik maken van Android Pay. De app maakt gebruik van de NFC-chip in je toestel om met behulp van een veegbeweging tegen een betaalterminal een betaling snel af te handelen. Alle nieuwe terminals ondersteunen deze handige technologie en miljoenen handelaars over de hele wereld beschikken reeds over de nieuwste terminals. Zo kan je snel én veilig betalen, zonder dat iemand je kredietkaart zomaar kan kopiëren of stelen. Let er natuurlijk wel op dat je je smartphone niet verliest: tot 25 euro kan je namelijk betalen zonder te authenticeren met een code of je vingerafdruk.

Tricount (Android / iOS – gratis)

Een tweede handige app in dit segment is Tricount. Deze app maakt het mogelijk om een rekening snel op te delen met vrienden. Zo kan je één iemand aanstellen die alles steeds betaalt, waarna iedereen die persoon achteraf terugbetaalt. Met Tricount hou je exact bij wie welk bedrag verschuldigd is, en je maakt het je dienstverleners een pak eenvoudiger.

4. Communicatie

Op reis zal je regelmatig in contact komen met de plaatselijke bewoners. Aangezien niet iedereen vloeiend Chinees, Russisch of Xhosa spreekt, komt een vertaalapp dan steeds van pas.

Google Translate (Android / iOS – gratis)

Hier is het opnieuw Google die de makkelijkste oplossing aanreikt. Met behulp van Google Translate kan je namelijk taalpakketten downloaden, zodat je ook zonder internetverbinding simpele zinnetjes kan vertalen. Beschik je wel over een internetverbinding, dan kan je met de app zelfs tekst op papier of straatnamen snel vertalen.

Duolingo (Android / iOS  – gratis)

Ben je liever altijd voorbereid, dan kan je met behulp van Duolingo een basiskennis opdoen van de plaatselijke taal. Als is dat natuurlijk onbegonnen werk als je naar Zuid-Afrika reist, waar ze maar liefst elf officiële talen bezigen!

5. Terug thuis

Na een lange reis hou je graag iets over aan je avontuur. Souvenirs hoeven niet altijd veel geld te kosten; foto’s zijn vaak emotioneler en waardevoller.

Google Foto’s (Android / iOS – gratis)

Dankzij Google Foto’s zullen je digitale afbeeldingen niet verdwijnen in de vergeetput, maar zal je er af en toe nog eens naar terugkijken. De app maakt het namelijk enorm makkelijk om te zoeken naar specifieke reizen door simpelweg te zoeken naar ‘Dublin’, ‘Parijs’ of ‘vakantie Engeland’. Dankzij een combinatie van gezichtsherkenning, geotagging en informatie over het tijdstip zal je snel en makkelijk kunnen terugblikken.

Google Foto’s zal daarnaast merken dat je op vakantie bent en automatisch een logboek bijhouden. Zo krijg je dagelijks een overzicht van leuke foto’s van de voorgaande dagen, zal Foto’s enkele van je afbeeldingen bewerken met een filter, of zal het een filmpje of animatie maken van de voorgaande dag. Allemaal taken en handelingen waar je met een traditionele camera vele uren en verschillende softwareprogramma’s voor nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business