Tips

Welk type elektrische auto moet je kopen?

Van hybride auto's tot volledig elektrische wagens: welke auto past het best bij jou?

Elektrische auto’s verschijnen steeds meer in het straatbeeld. Toch zijn de wagens voor veel mensen nog in een waas van mysterie gehuld. Zo is niet elke elektrische wagen even milieuvriendelijk of economisch voordelig. Uit welke types auto’s kan je kiezen?

Types

Momenteel zijn er drie types elektrische wagens op de markt. In de eerste plaats kan je hybride wagens kopen. Deze auto’s rijden zowel op elektriciteit als brandstof, waarbij de elektrische energie wordt gegenereerd door het remsysteem van het voertuig, wat recuperatief remmen wordt genoemd. De elektrische motor helpt je auto vertragen, waardoor de batterij opgeladen kan worden. De wagens wisselen elektriciteit en brandstof automatisch af, waardoor je uiteindelijke verbruik minder zal zijn.

Een tweede type wagen op de markt is een plug-in hybride auto. Deze voertuigen rijden eveneens op elektriciteit en brandstof, maar kan je opladen via een stopcontact. Net zoals een klassieke hybride wagen doen de voertuigen aan recuperatief remmen, maar wanneer je parkeert, kan je de batterij extra opladen.  De wagens rijden volledig op elektriciteit tot de batterij leeg is, waarna ze overschakelen op brandstof. De batterij van plug-in hybride wagens is niet zo groot, waardoor je slechts zo’n 40 kilometer elektrisch kan rijden.

De Tesla Model 3 is een volledig elektrische auto.

Ten slotte kan je een volledig elektrische auto aanschaffen. Deze wagens hebben geen brandstofmotor en rijden enkel op elektriciteit. Je laadt de wagens ’s nachts of tijdens je werk op, waarna je gemiddeld zo’n 300 kilometer kan rijden, al varieert dit bereik sterk van merk tot merk. Volledig elektrische wagens zijn de enige voertuigen met geen enkele uitstoot.

Volledige elektrische wagens hebben als groot nadeel dat ze een beperkt bereik hebben en het erg lang duurt alvorens hun batterij is opgeladen. Daarom voorziet onder andere BMW een range extender in de i3. Deze extender is een branstofgenerator die in tijden van nood je batterij kan opladen. De wagens hebben een kleine brandstoftank van 9 liter en hebben een extra bereik van zo’n 150 kilometer.

Voor minstens 30.000 euro krijg je bij Toyota de Prius, een hybride wagen.

Gebruikersprofielen

Naar gelang je gewoontes zal een ander type wagen bij jou passen. Wie denkt aan het milieu en zijn portemonnee is met een volledig elektrische wagen het beste af. Een groot nadeel aan deze voertuigen is het bereik. Je kan niet zoveel kilometers afleggen als met een brandstofwagen en de beperkte hoeveelheid laadpalen is voorlopig – zeker in België – een probleem. Bovendien duurt een tankbuurt een stuk korter dan je batterij opladen. Met name voor wie geen laadpaal aan zijn huis heeft, zijn elektrische auto’s niet praktisch. De batterijcapaciteit van elektrische wagens worden echter steeds groter en er komen steeds meer laadpalen bij. Hierdoor worden volledig elektrische auto’s in de toekomst een stuk interessanter.

Een mooie tussenoplossing is een plug-in hybride auto. Je kan elektrisch rijden tijdens stadsritjes, maar wanneer je een lange route over de snelweg neemt, kan je overschakelen op brandstof. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je batterij leeg is alvorens je een laadpaal bereikt. Wel verbruiken deze auto’s meer brandstof doordat ze zwaarder zijn dan een klassieke wagen.Wie zijn wagen niet consequent oplaadt, komt hierdoor duurder uit.

De BMW i8 is een plug-in hybride sportwagen.

Plug-in hybride auto’s zijn voornamelijk interessant voor mensen die dicht bij hun werk wonen, of voor bedrijven en zelfstandigen. De CO2-uitstoot bepaalt immers de hoeveelheid belastingen die je moet betalen. De tests waarmee dat getal wordt bepaald, houdt geen rekening met het feit dat de wagens in theorie continu op brandstof kunnen rijden. De CO2-uitstoot is hierdoor een stuk lager dan bij een klassieke auto.

Een hybride auto is momenteel de meest toegankelijke elektrische auto. Zonder dat je iets hoeft te doen, rijd je stukken elektrisch. Hierdoor verbruik je minder brandstof en de auto’s kosten bovendien slechts een beetje meer dan een klassieke wagen. Hybride auto’s bieden daardoor het grootste economische voordeel, al zal je met deze voertuigen het milieu erg beperkt sparen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business