Tips

Open mappen en bestanden automatisch wanneer Windows start

Sommige apps hebben een speciale functie om samen met Windows op te starten, maar in feite kan je elk programma en zelfs mappen en bestanden automatisch in gang zetten in tandem met je pc.

Als een programma zelf geen ingebouwde optie heeft om met Windows op te starten, dan kan je het heft in eigen handen nemen. Dat is vrij eenvoudig te doen en de methode die we volgen werkt zowel op Windows 10 als 7 en 8. Denk er hierbij wel aan dat het toevoegen van programma’s aan het bootproces je computer vertraagt. Mocht je opstarttijd opeens oplopen, dan kan je beter eens een kijkje nemen naar Taakbeheer (CTRL+DEL+ALT) en het tabblad Opstarten. Hier vind je alle processen terug die in de boot zitten; overweeg of je er misschien niets uit kan halen.

Verborgen map

Je hebt een verborgen map op Windows nodig om de opstartlijst aan te passen. De precieze locatie van de map is %APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup, maar voordat je dit allemaal zit over te tikken: er bestaat gelukkig een snellere manier om in de map te geraken. Je kan ze openen met behulp van een Shell-commando. Hiervoor ga je naar de Uitvoeren-functie (WIN+R), en typ je in het tekstveld ‘shell:startup’ in. Klik op Ok of druk op Enter. Het startup-venster zal zich automatisch openen.

Verkenner

In het start-upvenster staan de programma’s die samen met je pc starten, en om er eentje toe te voegen hoef je alleen maar een snelkoppeling in deze map aan te maken. Zoals gezegd gaat dit met zowel apps als met bestanden en mappen. Ik neem een voorbeeld: je wilt Google Chrome toevoegen aan de lijst. Minimaliseer het start-upvenster even en open via Start een nieuw Windows Verkenner-venster. Vervolgens ga je naar de Google Chrome-map in de C-drive om het .exe-bestand op te sporen. Heb je het bestand gevonden, dan hoef je alleen nog maar een snelkoppeling aan te maken. Dit gaat op verschillende manieren, die ik hieronder uit de doeken doe.

Snelkoppeling

Om een snelkoppeling te maken, klik je met je rechtermuisknop op het bestand en kies je Snelkoppeling maken. Je zal hierna een foutmelding te zien krijgen die je vraagt of je de snelkoppeling op het bureaublad wilt plaatsen. Klik op Ja en kopieer vervolgens de gecreëerde koppeling naar de start-upmap. Nog eenvoudiger is om gewoon het bestand naar de startup-map te slepen met je rechtermuisknop. Wanneer je het bestand loslaat in het venster, krijg je eerst een menu te zien met verschillende opties. Selecteer Hier snelkoppelingen maken en voilà: je snelkoppeling staat er.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business