Tips

4 online back-updiensten getest

Wie op veilig wil spelen, bewaart back-ups in de cloud. Zelfs wanneer je huis afbrandt, kan je op de bewaarde kopieën rekenen.

Online back-updiensten vormen de beste manier om je data te beschermen. Wanneer je computer crasht, of je per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert, kan je terugvallen op de kopieën die in de cloud zijn bewaard. Zelfs wanneer je te maken hebt met traditionele rampen als brand en overstromingen kan je je bestanden recupereren.

Een back-updienst laat je software op je pc installeren die je computer scant, op zoek naar bestanden waarvan een back-up gemaakt moet worden. Het programma encrypteert je files en stuurt deze naar de cloud, waar ze bewaard blijven voor het geval je data kwijtgeraakt. Op het eerste zicht lijkt een online back-updienst hierdoor erg hard op een synchronisatieservice, aangezien je in beide gevallen bestanden in de cloud bewaart. Een synchronisatiedienst is echter niet gemaakt om automatisch al je bestanden bij te houden, terwijl back-updiensten in de gaten houden welke bestanden je verandert en daarvan een back-up maken.

Hoe we testen

Voor dit artikel heeft TechPulse vier online back-updiensten uitgetest. We bekijken de hoeveelheid functies die je gratis kan gebruiken en wat de verschillende betaalplannen zijn. Verder nemen we de snelheid van de services onder de loep. Je computer bevat al snel ettelijke gigabytes aan belangrijke data. Wanneer je een back-up maakt, worden al deze bestanden over het internet naar de cloud gestuurd, wat enige tijd in beslag neemt. Met name de eerste back-up die je maakt, duurt al gauw meer dan tien minuten.

Om de snelheden van de clouddiensten met elkaar te vergelijken, gebruiken we steeds eenzelfde map. Deze map bevat submappen, tekstdocumenten en afbeeldingen en is in totaal 96,3 MB groot. In de map zitten in totaal 511 bestanden. We laten iedere clouddienst een back-up maken van de map en meten hoelang deze back-up in beslag neemt. Ook het terugzetten van de back-up timen we. Om de snelheden correct met elkaar te kunnen vergelijken, meten we eveneens de internetsnelheid met de Speedtest van Ookla. In onze vergelijking gebruiken we steeds gewogen snelheden, zodat fluctuaties in de internetsnelheid geen invloed hebben.

CrashPlan

Update: Code42 stopt vanaf 23 oktober 2018 met het aanbieden van de Home-versie van CrashPlan. Op dit moment kunnen er geen nieuwe abonnementen meer worden afgesloten. Bestaande abonnementen kunnen na afloop niet meer worden verlengd. Klanten krijgen het voorstel om met korting over te stappen naar Carbonite.

Wanneer je je back-ups op een andere computer of harde schijf wilt bewaren, kan je CrashPlan gratis gebruiken. In de gebruikersinterface selecteer je hiervoor de optie ‘Vriend’, ‘Een andere computer’ of ‘Map’ onder het tabblad ‘Back-up’. In dit menu zie je eveneens CrashPlan Central staan. Deze functie behoort tot het cloudgedeelte en kan je 30 dagen gratis uitproberen. Eenmaal deze tijd is verlopen, moet je voor CrashPlan betalen om van deze optie gebruik te blijven maken. CrashPlan biedt twee betaalplannen aan. Voor 5,99 dollar per maand kan je back-ups maken van één computer. Betaal je daarentegen iedere maand 13,99 dollar, dan kan je twee tot tien computers aan de dienst koppelen.

Crashplan past 448-bitbestandsencryptie toe op de data die je bewaart; de data die over het internet wordt verstuurd, krijgt 128-bit AES-versleuteling. Je kan ervoor kiezen om een private sleutel te gebruiken om je bestanden te beschermen. In dat geval bewaar je deze zelf, waardoor Crashplan onmogelijk je bestanden kan decrypteren.

De interface van Crashplan is gebruiksvriendelijk en vergt weinig oefening, maar is erg traag. Je kan instellen hoe vaak de software moet nakijken of je bestanden zijn gewijzigd en tussen welke tijdstippen hij een back-up mag maken. Ook krijg je de kans om bestandstypes uit te sluiten. Heb je erg veel mp3’s op je pc staan die je toch eenvoudig kan downloaden? Geef de extensie dan op bij de instellingen.

Bij het selecteren van onze testmap detecteert Crashplan de tijdelijke bestanden niet. De software ziet geen 511 bestanden, maar slechts 353 files, waardoor de totale grootte van de map op 82,9 MB uitkomt. Rekening houdende met de internetsnelheid van dat moment doet de software er 4 minuten en 52 seconden over om een back-up te maken, wat een degelijke tijd is. De back-up terugzetten is al in 32 seconden gebeurd, wat ongezien snel is. Hoogstwaarschijnlijk zit het ontbreken van tijdelijke bestanden hier voor iets tussen.

SOS Online Backup

Op het vlak van hoeveelheid betaalplannen is SOS Online Backup de overwinnaar. Het bedrijf biedt zijn clouddienst aan voor zowel firma’s als consumenten, en geeft je de keuze uit maar liefst acht betaalplannen. Bij de goedkoopste versie – die 4,99 dollar per maand kost – krijg je 50 GB opslagruimte. Wie erg veel data te beschermen heeft, kan bij het duurste plan terecht. Dat plan kost 299,99 dollar per maand en geeft je 10 TB opslagruimte. SOS Online Backup geeft je de mogelijkheid om zijn clouddienst 15 dagen gratis uit te proberen.

Wanneer je SOS Online Backup de eerste keer start, krijg je de keuze uit drie accounts. Je kan een normaal account gebruiken, of een Standaard UltraSafe-account kiezen. Bij deze laatste optie worden de encryptiesleutels voor je account veilig bewaard in de cloud en heeft je beheerder geen toegang tot de sleutels. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan bij de UltraSafe MAX-account terecht. In dat geval geef je een beveiligingszin op, waarna je een private sleutel krijgt. SOS Online Backup gebruikt 256-bitencryptie.

In een eerste back-upscherm kan je kiezen naar welk type bestanden SOS Online Backup moet zoeken, daarna kies je de bestanden waarvan je een back-up wilt hebben. Gek genoeg lijken deze schermen weinig invloed op elkaar te hebben. De back-up neemt bij SOS Online Backup 5 minuten en 54 seconden in beslag. Dat is iets trager dan Crashplan, maar SOS Online Backup maakt wel een kopie van alle 511 bestanden in onze testmap.

Erg handig aan SOS Online Backup is dat je afzonderlijke bestanden weer terug kan zetten. Heb je een file per ongeluk verwijderd? Ga naar de recentste back-up en klik op het juiste bestand om deze weer naar je computer te halen. Voor onze test duidden we uiteraard de volledige map aan. Het duurde 5 minuten en 40 seconden alvorens alle data weer op onze computer stond.

Carbonite

Carbonite geeft je eveneens 15 dagen de tijd om zijn dienst uit te proberen. Daarna kan je uit drie betaalplannen kiezen. In tegenstelling tot de overige online back-updiensten die we hier bespreken, kan je niet voor een maandelijkse betaling kiezen. Je moet je minstens voor een jaar aan de dienst binden; wie goedkoper wil uitkomen, kan een plan van drie jaar aanschaffen. Het basispakket kost 59,99 dollar per jaar, of 161,99 dollar voor drie jaar. Wie back-ups wil opslaan op een externe harde schijf moet 99,99 dollar per jaar betalen, en om je bestanden op een cd opgestuurd te krijgen in tijden van nood, betaal je 149,99 dollar per jaar. Deze laatste functie is uniek. Bij alle betaalplannen krijg je ongelimiteerde online opslag.

In tegenstelling tot de andere diensten moet je Carbonite verlaten om een back-up te starten. Ga in de verkenner van Windows op zoek naar de map(pen) die je wilt back-uppen en klik er met je rechtermuisknop op. In het menu dat zich opent, zie je Carbonite staan, waar je kan aangeven dat je van deze map een back-up wilt hebben. In Carbonite zelf kan je volgen welke bestanden geback-upt worden en hoe ver de back-up staat. Eenmaal je deze handmatige actie één keer hebt uitgevoerd, houdt Carbonite automatisch in de gaten of je veranderingen toebrengt aan deze map. Ook kan je kiezen om één keer per dag een back-up te maken van de mappen die je hebt geselecteerd.

Carbonite voert de back-up het snelste uit van de diensten die we testten, al liggen de cijfers erg dicht bij elkaar. Na 5 minuten en 39 seconden was de back-up klaar. Bestanden terugzetten is jammer genoeg een ander verhaal. Je kan kiezen om bepaalde bestanden of mappen terug te zetten, of een volledige back-up naar je computer te halen. In totaal deed Carbonite hier iets meer dan 8 minuten over, het slechtste resultaat in de test.

OpenDrive

OpenDrive is de enige online back-updienst in dit dossier dat zijn clouddiensten zonder tijdsbeperking gratis aanbiedt. Uiteraard zitten hier enkele beperkingen op. Zo krijg je slechts 5 GB opslagruimte en mogen afzonderlijke bestanden niet groter dan 100 MB zijn. Bovendien mag je per dag slechts een gigabyte aan data back-uppen. Wie te veel data heeft om zich tevreden te stellen met deze beperkingen, kan voor 5 dollar per maand 500 GB opslagruimte krijgen. Wanneer je maandelijks 9,95 dollar ophoest, krijg je ongelimiteerde ruimte. Bovendien kan je dan tot vier accounts koppelen aan de dienst.

OpenDrive werkt anders dan de overige clouddiensten. De service kan je eveneens gebruiken als synchronisatiedienst, waardoor de gebruikersinterface enige gewenning vergt. Net als Google Drive en OneDrive maakt OpenDrive een lokale map aan waarin je bestanden kan bewaren die automatisch in de cloud worden gezet. Wanneer je een back-up wilt maken, moet je echter het programma openen en een taak aanmaken. Je kan kiezen uit een back-up-, synchronisatie- en verplaatsingstaak. Kies de map die je wilt back-uppen en selecteer vervolgens een locatie in de OpenDrive-map. Desgewenst kan je een nieuwe map aanmaken. Ten slotte kies je wanneer de taak moet worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld dagelijks om tien uur. Desgewenst kan je de taak ook permanent laten lopen. In dat geval heb je te allen tijde een recente back-up van je bestanden.

OpenDrive is de traagste back-updienst die we testten. De service doet er maar liefst 13 minuten en 24 seconden over om onze testmap te bewaren. Gelukkig duurt het terugzetten van de bestanden maar half zo lang. Met een tijd van 6 minuten en 24 seconden moet OpenDrive Crashplan en SOS Online Backup voor zich dulden. Crashplan had echter niet van alle testbestanden een back-up gemaakt.

Conclusie

SOS Online Backup is onze favoriet, met als nipte tweede Carbonite. Je kan uit erg veel betaalplannen kiezen en de dienst maakt een back-up van al onze testbestanden. Bovendien is SOS Online Backup globaal genomen één van de snelste. Carbonite maakt dan wel sneller een back-up van onze bestanden, maar doet een stuk langer over het terugzetten van je files.

*CrashPlan maakt niet van alle testbestanden een back-up.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business