Tips

Duik in de geheime instellingen van je browser

Bijna elke browser heeft een verborgen pagina waar het zijn experimentele functies verzamelt. Ik wijs je de interessantste opties aan in Chrome, Firefox en Edge.

De gemiddeld browser zit tjokvol met instellingen om je surfervaring af te stellen. Wie de weg kent, kan echter ook gebruik maken van verborgen opties die de capaciteiten van je browser verder uitbouwen. Zo kan je bijvoorbeeld je browser versnellen, de lay-out veranderen, of automatisch processen laten afsluiten die de RAM van je pc opslorpen. Waarschuwing vooraf: het gaat hier om experimentele functies die mogelijk een negatief effect kunnen hebben op het gedrag van je browser. De beste aanpak is om opties één voor één uit te proberen, zodat je ze snel ongedaan kan maken als er iets misloopt. In het ergste geval moet je je browser opnieuw installeren.

Chrome

Op zich zijn de experimentele instellingen van browsers niet zo goed verstopt. Je hebt gewoon het juiste internetadres nodig om de pagina te bezoeken. Bij Chrome moet je de woorden ‘about:flags’ intikken in de adresbalk. Je komt zo terecht op een uitgebreide lijst met functies. Je zal bij het naar beneden scrollen merken dat er tientallen opties zijn waarmee je kan spelen, al heb je voor de meesten toch wat achtergrondkennis in webdesign nodig om te begrijpen wat ze doen. Standaard staan de opties in het grijs. Pas je er eentje aan, dan komt deze in het wit te staan. Je kan je veranderingen in één keer ongedaan maken met de knop ‘Alle standaardinstellingen herstellen’ bovenaan de pagina. Om een verandering door te voeren, moet je je browser opnieuw starten.

Omdat de lijst van Chrome-opties lang en chaotisch is, gebruik je beter de zoekfunctie ‘CTRL + F’ om specifieke opties op te duikelen. De optie ‘Automatic tab discarding’ bijvoorbeeld, die openstaande tabbladen in een ‘slaapmodus’ kan zetten zodat je op je RAM kan besparen. Met ‘Experimental QUIC protocol’ laden je webpagina’s normaal gezien sneller. Activeer je de optie ‘Password Generation’ dan maakt Google automatisch een sterk wachtwoord voor je aan wanneer je je ergens inschrijft. ‘Smooth Scrolling’ maakt van scrollen door webpagina’s een vloeiendere ervaring. Wie last heeft van websites die plots geluid afspelen, kan zijn voordeel doen met het inschakelen van ‘Tab audio Muting UI Control’. Wanneer een tabblad geluid afspeelt, kan je deze snel het zwijgen opleggen door op het speaker-icoontje te klikken in de tabnaam.

Firefox

[related_article id=”220447″]

Voor Mozilla Firefox typ je de combinatie ‘about:config’ in de adresbalk. Vooraleer je bij de functies geraakt, schotelt de browser je eerst een waarschuwingspagina voor. Klik op ‘Ik aanvaard het risico!’ om door te gaan. De opties-lijst van Firefox is zo mogelijk nog cryptischer dan die van Chrome. Hier kom je meer te weten over de verschillende functies. Zo biedt de browser een alternatieve methode aan om tussen je tabbladen wisselen. Verander de waarde van ‘browser.ctrlTab.previews’ van ‘False’ naar ‘True’ met de knop ‘Toggle’. Met ‘CTRL + Tab’ kan je nu schakelen tussen je tabs.

Edge

Ook Edge heeft zijn eigen geheime opties. Microsoft krijgt de prijs voor de meest gebruiksvriendelijke interface: de opties zijn in het Nederlands, overzichtelijk gepresenteerd, en duidelijk uitgelegd. Je haalt ze naar boven door ‘about:flags’ in de adresbalk te typen. De functie die normaal gezien de grootste invloed op de werking van je browser heeft is ‘TCP fast Open’ inschakelen. Dit versnelt het laden van je webpagina’s. Onder ‘Aanraakgebeurtenissen’ kan je aangeven of websites op Edge op aanrakingen via touchscreen moeten reageren. Wie graag meldingen wil ontvangen van web-apps, kan ‘Pushmeldingen inschakelen’ aanvinken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business