Tips

Hangt jouw portret in een museum? Zo werkt Googles virale app ook bij ons

Teleurgesteld dat je de nieuwe selfie-feature in Googles Arts & Culture-app niet zelf kan uitproberen? Met deze workaround lukt dat wel.

Tot voor kort was geen kat zich bewust van de Arts & Culture-app van Google. Daar kwam deze week verandering in met de lancering van een nieuwe feature waarmee gebruikers hun portret kunnen matchen met beroemde kunstwerken.

De app gebruikt machine learning om je selfies te matchen met een database van duizenden kunstwerken uit meer dan 1.200 musea. Lijk je meer op de Mona Lisa of eerder het meisje met de parel? Een figuur uit de Nachtwacht of een zelfportret van Van Gogh? Google presenteert je een lijstje van bekende werken met daarbij een percentage dat indiceert hoe groot de overeenkomsten zijn.

Beeld: Google

De mens is van nature een nieuwsgierig wezen. Iedereen haastte zich om de app te downloaden nadat de functie werd toegevoegd en enkele bekende figuren hun resultaten deelden op sociale media. De kunstencyclopedie voor je smartphone werd zo na anderhalf jaar uit de duisternis getild en naar de topposities van de App Store en Play Store gekatapulteerd.

Helaas duurde het niet lang voor de Arts & Culture-app slachtoffer werd van zijn eigen succes. Hoewel de app wereldwijd beschikbaar is, is de portretvergelijker dat niet. Alleen in de Verenigde Staten kan je je selfie matchen met bekende schilderijen, en dan zelfs niet eens in elke staat. Net zoals in Europa geldt onder meer in Illinois en Texas een striktere privacywetgeving die gezichtsherkenningstechnologie verbiedt. Gevolg: de reviews van de app werden overstelpt door negatieve reacties.

Workaround

Er is evenwel een workaround zodat je ook buiten de Verenigde Staten kan ontdekken met welke bekende kunstwerken jouw selfie het meeste overeenkomsten toont. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een VPN-app op je smartphone. Daarmee wordt je internetverkeer omgeleid via een server in een ander land, waardoor het lijkt dat je je in het land in kwestie bevindt.

Een goede gratis app is ProtonVPN, dat werd gebouwd door een team Zwitserse ontwikkelaars van het CERN. In tegenstelling tot sommige andere gratis VPN-apps is die vrij van malware en advertenties, en wordt je data niet doorverkocht. Je moet alleen genoegen nemen met een tragere verbinding en beperkter aantal beschikbare servers tegenover de betalende versie.

Open de app op je smartphone en registreer een account of meld je aan. Vervolgens krijg je een lijst met beschikbare servers, onderverdeeld per land. Kies een server in de Verenigde Staten en maak verbinding. Installeer en open nu de Google Arts & Culture-app. Scroll in de feed naar beneden tot je de post “Search with your selfie” ziet en druk op “Get started”. Klaar is Kees!

Aangezien de portretvergelijker niet in elke Amerikaanse staat beschikbaar is, zou het kunnen dat de eerste server die je kiest niet meteen werkt. Probeer dan een andere. Had je de Arts & Culture-app eerder al eens op je smartphone geïnstalleerd, dan moet je eerst de appgegevens wissen. Op Android ga je daarvoor in de instellingen naar ‘Apps en meldingen’ > ‘App-info’ > ‘Arts & Culture’. Druk op ‘Nu stoppen’ en vervolgens op ‘Opslagruimte’ en ‘Gegevens wissen’. Start daarna de app opnieuw op.

Privacy

Zoals hierboven reeds aangehaald, is de functie bij ons officieel niet beschikbaar vanwege de strengere privacyregels in Europa. Moet je je zorgen maken dat je jouw biometrische gegevens te grabbel gooit door je selfie te uploaden? Google verzekert dat de foto’s die je uploadt uitsluitend worden gebruikt om te matchen met gelijkaardige kunstwerken en dat ze nadien weer van de servers worden verwijderd. Op dit moment is er geen bewijs dat het tegendeel waar zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business