Tips

Zo voorkom je dat macOS weet waar je bent

Je Mac houdt een overzicht bij waar je je Mac voor het laatst hebt aangezet. Wil je niet dat Apple je locatie bewaart, dan toon ik je hoe je dat uitzet.

Privacy en de 21ste eeuw gaan niet echt hand in hand. Foto’s worden zonder je toestemming op het internet geplaatst en technologiereuzen grijpen elke kans om onze gegevens in handen te krijgen. Sinds High Sierra houdt Apple de locaties bij waar je je Mac voor het laatst hebt gebruikt. Voor sommigen een handige functie, maar voor velen onnodig. Ik toon je hoe je de functie deactiveert.

Belangrijke locaties

Vooraleer je de functie uitzet, is het geen slecht idee om te weten waarvoor deze instelling dient. Als je diep graaft in de cockpit van je Mac, kom je op een venster ‘Belangrijke locaties’ terecht. Hier kan je de exacte locaties aflezen waar je computer aan stond, met daarnaast een kaartje.

Volgens Apple worden de gegevens – naast dit infoscherm – enkel gebruikt om extra informatie te verschaffen in zijn applicaties zoals Maps, Calendar en Photos. De informatie zouden ze verder zelf niet verwerken: de data die je Mac bewaart, is versleuteld en kan niet gelezen worden door Apple.

Uitschakelen

Ben je niet overtuigd door bovenstaande uitleg en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan toon ik je hoe je de instelling uitvinkt. Bovendien wil je misschien niet dat iemand, die je MacBook bemachtigt, weet waar je bent geweest. Open Systeemvoorkeuren en klik bovenaan op Beveiliging en Privacy. Kies nu het bovenste tabblad Privacy, druk links op Locatievoorzieningen en ontgrendel linksonder het hangslotje door erop te klikken.

Verschijnt er een inlogformulier, vul dan je gebruikersnaam en wachtwoord in en selecteer ‘Ontgrendel’. Druk nu op ‘Details’ naast ‘Systeemvoorzieningen’ en vink daar het hokje naast ‘Belangrijke locaties’ uit.

Andere locatievoorzieningen

Belangrijke locaties is niet de enige functie op je Mac die locatiegegevens vergaart. Open terug Systeemvoorkeuren, ‘Beveiliging en Privacy’, klik bovenaan op het tabblad ‘Privacy’ en druk links op ‘Locatievoorzieningen’. In het middelste vak lees je de applicaties af die mogelijk je locatiegegevens kunnen gebruiken. In mijn geval is dit ‘Weer’ (die de locatie gebruikt voor weersvoorspellingen) en ‘Siri en Dicteren’. Door het hokje ernaast uit te vinken kan je manueel selecteren welke applicaties toegang mogen krijgen tot je locatie. Druk je op ‘Details’, dan kan je specifiek aflezen voor welke taken je locatiedata worden vergaard.

Aan de hand van de informatie wordt bijvoorbeeld je tijdzone bepaald, of kan je je Mac opzoeken als je hem kwijt bent. Vind je één van deze functies overbodig, dan kan je die individueel deactiveren.

Van de radar verdwijnen

Draag je privacy hoog in het vaandel, dan kan je ook alle locatievoorzieningen uitschakelen. Op die manier kan Apple je in principe niet traceren, maar zo kan je wel je Mac niet opsporen als je hem kwijt bent. Ben je zeker van je besluit, open dan terug Systeemvoorkeuren en kies ‘Beveiliging en Privacy’, ‘Privacy’, ‘Locatievoorzieningen’.

Vink in dit venster ‘Schakel locatievoorzieningen in’ uit. Nu ben je helemaal van de radar verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business