Tips

Waarom je Facebooks gratis VPN-app beter niet gebruikt

Facebook zegt gebruikers te beschermen met hun eigen VPN-app. In werkelijkheid lijkt het een groot dataverzamelingsproject.

De mogelijkheid om een VPN-verbinding (Virtual Private Network) op te zetten, was vroeger nog niet enorm populair. De afgelopen jaren begint het fenomeen toch behoorlijk te groeien door bestaande privacyvraagstukken. Dit is te zien aan de enorme groei van VPN-applicaties in de Google Play Store en Apple App Store, en de grote aantallen downloads.

Ook Facebook biedt zijn eigen VPN-oplossing aan. Het nam een tijdje terug het bedrijf Onavo VPN over en adverteert die bescherming sinds kort via de eigen app, onder de naam ‘Protect’. Je vindt het terug in de instellingen van de Facebook-app. In de Android-versie schuilt het onder het kopje ‘Mobiele data’. Facebook zegt dat de VPN helpt om data te besparen en je gegevens te beschermen. Toch installeer je Protect maar beter niet. Het sociale netwerk maakt namelijk in niet mis te verstane woorden duidelijk dat de VPN daarnaast ook wordt gebruikt om extra gegevens over je te verzamelen.

Dataverzameling

Op het startscherm staat het volgende aangegeven: de app zal informatie verzamelen die aanwezig is op je apparaat, waaronder: je locatie, geïnstalleerde applicaties en hoe je deze apps gebruikt, de websites die je bezoekt en de hoeveelheid data die je gebruikt.

De verzameling van datagegevens die ik hierboven heb vernoemd, wordt volgens Onavo gebruikt om de app nog beter te maken in het beveiligen van data. Zo zal de app naar eigen zeggen onveilige websites gaan herkennen en een waarschuwing geven zodra je er een bezoekt. Lees je verder op de startpagina van de app, dan is er ook nog een belangrijke vermelding naar Facebook. De data die de app verzameld, zal namelijk ook gebruikt worden om Facebook te kunnen verbeteren door inzicht te krijgen in “gewaardeerde producten en diensten”.

Met andere woorden, waar Facebook de app naar eigen zeggen gebruikt om gebruikers te beschermen, is het eigenlijk een tool waarmee het sociale netwerk data van gebruikers kan verzamelen. De verzamelde data kan vervolgens gebruikt worden voor advertenties en andere services van Facebook. Nu is dat voor sommige gebruikers misschien geen struikelblok, maar mocht je een VPN gebruiken om nu juist van de privacyvraagstukken af te zijn, dan is het af te raden om deze app te gebruiken.

[related_article id=”215606″]

Een andere optie

Er zijn zat wegen om Onavo heen, zowel in de Google Play Store en de App Store. Opera VPN (Android of iOS) is daar een voorbeeld van, met prima prestaties voor een gratis VPN-app. Na het privacybeleid doorgelezen te hebben, is het verschil tussen Opera en Onavo duidelijk te zien. Opera verzamelt immers alleen de hoognodige data, waaronder data die benodigd is om te voldoen aan wetten in Canada – het land waar Opera gevestigd is.

Een ander gratis alternatief dat wij ten zeerste appreciëren, is ProtonVPN, dat werd ontwikkeld door een team Zwitserse onderzoekers van het CERN. Wil je gerust een paar euro’s spenderen om van een snelle en veilige VPN-verbinding te genieten, lees dan zeker onze vergelijking van 8 betrouwbare VPN-diensten.

Onthoud hoe dan ook om altijd de algemene voorwaarden en/of het privacybeleid van een VPN-app eens goed door te lezen alvorens je hem installeert. Zo weet je wat er met je data gebeurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business