Tips

Zo neem je een printscreen op Mac

Op een Mac-toetsenbord is geen printscreen-toets voorzien. Ik toon je hoe je ook op een Apple-computer een schermopname maakt.

Probleem: je wilt een snapshot van je scherm delen met je vrienden of collega’s, maar je vindt de desbetreffende knop niet op je toetsenbord. Maak je geen zorgen, je wordt niet gek en je hebt geen defect toetsenbord aangeschaft. Om een printscreen te nemen op macOS, moet je anders te werk gaan. Ik toon je hoe.

Toetsencombinaties

Het maken van een screenshot op een Mac is iets ingewikkelder, maar in ruil heb je ook meer mogelijkheden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je scherm als afbeelding op te slaan. Dat doe je door de toetsencombinatie Shift + CMD + 4 in te drukken. Daarna verandert je cursor in een kruisje. Sleep dit kruisje over het gedeelte van het scherm waarvan je een screenshot wil en laat het los. Druk je op de spatiebalk, dan kan je een venster selecteren om enkel dat venster in beeld te brengen. Wil je een printscreen van je gehele scherm, dan vorm je de toetsencombinatie Shift + CMD + 3.

Locatie kiezen

Standaard worden alle screenshots op je bureaublad gedeponeerd, onder de naam Schermafbeelding (datum) om (tijd).png. Handig, want zo kan je meteen aan je printscreens zonder dat je daarvoor doorheen je folders moet bladeren. Wil je jouw screenshots ergens anders plaatsen, open dan de Terminal. Deze tool vind je in de Finder onder ‘Programma’s’, ‘Hulpprogramma’s’. Typ daar het volgende commando in: defaults write com.apple.screencapture location /folder1/folder2/. Het gedeelte /folder1/folder2/ vervang je door een pad waar jij je afbeeldingen wil stallen. De eenvoudigste manier om dit pad in te vullen, is door gewoon de juiste map in de Terminal te slepen. Op die manier wordt de juiste locatie voor jou ingevuld. Om de instellingen toe te passen, typ je vervolgens in de Terminal killall SystemUIServer.

Klembord

Druk je op de printscreen-toets op Windows, dan wordt er geen schermafbeelding opgeslagen, maar gekopieerd. Deze methode kan je ook op macOS toepassen. Dat doe je door de CTRL-toets in te houden als je een van de bovenstaande toetsencombinaties indrukt. Nog even opfrissen: met Shift + CMD + CTRL + 4 en Shift + CMD + CTRL + 3 pin je respectievelijk een deel of het hele scherm vast op je klembord. Daarna kan je in een grafisch programma, tekstverwerkingssoftware, het internet (bijvoorbeeld in een chatvenster op Facebook) of andere software je screenshot plakken.

Timer

Mac heeft ook een afzonderlijke tool om schermopnames te gebruiken, maar in de praktijk is zijn nut beperkt. Zo kan je bijvoorbeeld een timer zetten op de printscreen-functie, zodat je systeem automatisch na tien seconden een schermopname neemt. Klik rechtsboven op het vergrootglas (de Spotlight) en typ ‘Schermopname’. Nu verschijnt er bovenaan een balk: selecteer ‘Leg vast’, ‘Scherm met timer’. Daarna komt er een venster tevoorschijn. Vanaf je op ‘Start Timer‘ klikt, begint de klok te tikken en neemt de tool binnen de tien seconden een screenshot. Daarna kan je een naam en opslaglocatie kiezen voor de afbeelding. Ook kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de schermafbeelding in JPEG op te slaan. Dit bestandstype comprimeert je bestanden meer waardoor de afbeelding van mindere kwaliteit is, maar ze neemt ook een minder grote hap van je opslagschijf. Daarom wordt JPEG vooral gebruikt voor foto’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business