Tips

Zo zie je welke data Apple over je verzamelt

Apple lanceert met de GDPR in het achterhoofd een webportaal waarmee gebruikers alle data kunnen controleren die het bedrijf van hen bezit.

Een nieuw online portaal maakt het voor Apple-klanten mogelijk om alle data te downloaden die het bedrijf over hen heeft verzameld. Op dit moment kunnen enkel Europese gebruikers inloggen op het portaal. Apple stelt de optie ter beschikking in aanloop naar de nieuwe Europese datawet, de GDPR. Die treedt vanaf morgen in werking. Het is echter de bedoeling dat het privacy-portaal in de komende maanden wereldwijd te gebruiken zal zijn.

Aanvragen

Om je data te downloaden surf je naar www.privacy.apple.com en log je je in met je Apple ID. In het portaal kan je vier acties ondernemen: gegevens downloaden, gegevens aanpassen, je account deactiveren en je account verwijderen.

Wanneer je op gegevens downloaden klikt, informeert Apple je over wat je zal ontvangen: verzamelde activiteitsgegevens, mediabestanden zoals foto’s en documenten, contacten, agenda-info, browserbladwijzers en e-mailadressen. Om voor de hand liggende redenen zal Apple je geen muziek of andere media die je in iTunes aankocht bezorgen. Wat ook niet in de download zit is je aankoopgeschiedenis van de Apple online store en marketingcommunicatie-gegevens, die je via een alternatieve manier kan bekomen.

Selecteer in het overzicht van beschikbare data de onderdelen die je wil downloaden. Apple zal eerst het downloadbestand voorbereiden, waar behoorlijk wat tijd kan overgaan. Het bedrijf waarschuwt dat het tot een week kan duren vooraleer het bestand klaar is voor download. Eens het downloadbestand klaar is stuurt het bedrijf je een e-mail en heb je twee weken om het binnen te halen, daarna wordt het weer verwijderd. Apple geeft je de keuze om het bestand op te delen in kleinere stukken om de bandbreedte van je internetverbinding te ontlasten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business