Tips

Tech Tip: Oude foto’s inkleuren met Colourise

Je hebt ongetwijfeld nog ergens een oude zwart-wit foto liggen van jezelf of een familielid. Zou het niet leuk zijn als je deze kon omzetten in een kleurenfoto? Met Colourise doe je dit in enkele minuten.

Enkele maanden geleden schreven we al over remove.bg om makkelijk achtergronden van een foto te verwijderen. In deze workshop gebruiken we Colourise.sg, een even eenvoudige tool die je zwart-wit foto’s in enkele minuten omzet in kleurenfoto’s. Dit is een proces dat je ook manueel kan laten doen door een expert in Photoshop. Dat zorgt dan wel voor kwalitatief betere resultaten, maar het neemt ook zeer veel tijd in beslag en dit op een professionele manier laten doen kan dan ook best wat kosten. Colourise.sg is op dat vlak een waardig alternatief.

Stap 1: Je foto selecteren

Vooraleer we van start kunnen gaan met Colourise, is het belangrijk om je foto op een zo goed mogelijke manier op je computer te krijgen. Gaat het om een geprinte foto, dan kan je hem best inscannen op een zo hoog mogelijke resolutie. Je kan dat doen met een simpele All-in-One printer/scanner combinatie, maar er bestaan specifieke fotoscanners van bijvoorbeeld Canon of Epson. Wil je echter geen budget vrijmaken, dan kan je ook een gratis app downloaden om je foto te digitaliseren. PhotoScan by Google is alvast een aanrader.

Stap 2: je foto uploaden naar Colourise

Eens je foto digitaal beschikbaar is en je hem hebt overgezet naar je computer (Misschien wel met behulp van Feem, waarover in dit nummer ook een workshop te vinden is?), kan je aan de slag met Colourise. Surf daarvoor naar Colourise.sg. Wil je meer leren over het achtergrondverhaal van de site, klik dan op ‘Learn More’, maar anders kan je naar beneden scrollen om zelf aan de slag te gaan. Klik op ‘Select Photo’ en upload je foto. Na 10-20 seconden verschijnt het resultaat.

Stap 3: Je foto downloaden

Hopelijk ben je op dit punt tevreden met het resultaat. Met de slider die verschijnt kan je de voor- en na versies vergelijken met elkaar, maar je wil natuurlijk de foto opslaan en delen met vrienden of familie. Klik hiervoor op ‘Download result’ of kies voor ‘Download comparison’ als je beide versies naast elkaar wil weergeven. Wil je een volgende foto inkleuren? Klik dan op ‘Color new photo’.

Extra Stap: bewonder het werk van anderen

Het inkleuren van oude foto’s in online enorm populair. Je krijgt zo namelijk plots een ander beeld op de geschiedenis. Daarom raden we je ook aan om eens een kijkje te gaan nemen op Reddit, meerbepaald op www.reddit.com/r/ColorizedHistory. Ben je niet helemaal tevreden van het resultaat op Colourise? Dan kan je ook altijd een eigen verzoek plaatsen op www.reddit.com/r/colorizationrequests en misschien doet iemand je daar wel een plezier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business