Deze week: Microsoft bouwt de laptop die de MacBook had moeten zijn

Microsoft heeft de laptop gebouwd die de nieuwe MacBook eigenlijk had moeten zijn en we ontdekten innovatie van Vlaamse bodem op het Imec Technology Forum in Antwerpen.

Na een goed gevulde week waarin WannaCry over de hele wereld paniek zaaide en Google zijn toekomstplannen uit de doeken deed, keerde de rust deze week weer terug in technologieland.

Al is WannaCry nog niet helemaal vergeten. Onze redacteur Jens stelde vast dat dergelijke grote cyberplagen zich in snel tempo opvolgen, maar het zijn  vaak amateurs die erachter schuil gaan. “Wanneer komt nu die grote cyberoorlog?”, stelt hij zich de vraag. Of zitten we er misschien al midden in? Ondertussen is ook een nieuw soort worm opgedoken, deze keer op Linux. Een zeven jaar oude bug in Samba kan potentieel evenveel schade aanrichten als WannaCry op Windows.

Op dinsdag organiseerde Microsoft een evenement in Shanghai waar het zijn nieuwe Surface Pro aan de wereld voorstelde. Die belooft een batterijduur van maar liefst 13,5 uur en is vanaf 15 juni bij ons beschikbaar. Dat is ook de dag waarop de Surface Laptop naar België komt. Wij kregen recent het eerste Europese exemplaar van Microsofts laptop in de handen geduwd en waren alvast zeer onder de indruk.

Grootste minpunt van de nieuwe Surface-toestellen? Geen USB-C. Microsoft vindt dat de nieuwe standaard nog onvoldoende op punt staat, en heeft blijkbaar geen intentie om daar helpen verandering in te brengen. Intel liet overigens net deze week weten dat het zijn licentie voor Thunderbolt 3 laat varen zodat fabrikanten de technologie – die gebruikmaakt van USB-C – gratis kunnen integreren.

Je zou het misschien niet denken, maar in Vlaanderen gebeurt heel wat innovatie. Dat bleek nogmaals op het Imec Technology Forum in Antwerpen afgelopen week. Onze redacteurs Michaël en Thomas gingen allebei een kijkje nemen en maakten een overzicht van de favoriete innovaties die ze op de beurs te zien kregen. Ze leerden er ook meer over de Smart City-inspanningen in Antwerpen.

Gebeurde ook nog deze week: de waarde van bitcoin steeg tot boven 2.000 dollar en blijft de hoogte in gaan, Googles artificiële intelligentie AlphaGo versloeg ‘s werelds beste Go-speler en we testten 5 budgetlaptops onder 700 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business