Tips

SNES Classic Mini gehackt: zo installeer je extra games

De heruitgave van de SNES is nog geen twee weken uit en de console is al gekraakt. Met een tool kan je extra games op je apparaat zetten. Ik toon je hoe.

Nintendo lanceerde op 29 september de SNES Classic Mini, een heruitgave van de Super Nintendo Entertainment System (SNES). Cédric pende al zijn opinie neer over het nostalgisch hebbedingetje. Twee weken na lancering is het ding al gehackt zodat je er eigen spellen op kan installeren.

Het hacken van gamingconsoles is een tijdverdrijf dat al zolang bestaat als de apparaten zelf. Dat een handige Harry er in geslaagd is om de SNES Classic Mini te kraken, is dan ook niet meteen verrassend te noemen. Nintendo’s retro-console maakt geen gebruik van cartridges zoals het origineel, maar komt met 21 klassieke games in het geheugen geladen. Met een trucje van de Russische techneut ‘Cluster’ kan je van heel wat extra spellen genieten, zolang je maar niet terugschrikt van wat doe-het-zelfwerk.

Dankzij de ‘Hackchi-tool’ kan je de console koppelen aan je pc via de USB-poort, om nadien de software te bewerken en games op de SNES Classic Mini te installeren. Geen zorgen: tijdens het installatieproces verlies je je savebestanden niet. De meeste spelletjes zouden moeten werken – zowel SNES als oudere NES-games – maar online kunnen er wel enkele bugs optreden, zo meldt Ars Technica.

[related_article id=”219272″]

Naast games kan je op een gehackte console ook fanmods en enkele visuele snufjes toevoegen, zo meldt Extremetech. Omdat SNES-games ontworpen zijn op een 4:3-resolutie maar moderne televisies een 16:9-resolutie hanteren, laat Nintendo je toe om een achtergrond in te stellen achter het game-venster. De selectie is daarbij beperkt, maar met de Hackchi-tool kan je nieuwe achtergronden toevoegen.

Disclaimer: Het is illegaal om ROM’s te installeren waarvan je de game zelf niet hebt. Wil je blijven rekenen op Nintendo-ondersteuning, dan laat je deze methode best links liggen. Volgens Engadget heeft Nintendo er echter geen problemen meet als je zijn console kraakt. Cluster vond namelijk in de code een berichtje van Nintendo terug: “Veel plezier met deze Mini. Sluit je af van het heden en laat je meevoeren naar de jaren negentig.”

Stappen

De code en instructies voor de hack kan je terugvinden op GitHub. Het installatieproces is relatief eenvoudig, maar als je kop noch staart krijgt aan de instructies, dan helpen wij je verder op weg.

Ga naar het codeplatform, installeer de nieuwste versie van Hackchi2 en start de applicatie. Koppel nadien je console met je pc via een USB-kabeltje. Houd de resetknop ingedrukt en zet je console aan. Wacht nadien enkele seconden en laat dan de resetknop los. Ga daarna terug naar de tool en installeer het stuurprogramma via ‘Kernel’, ‘Dumper Kernel’. Verlies dit bestand niet: als er iets foutloopt, kan je hiermee je SNES Classic Mini herstellen.

Vanaf nu is je console gekraakt en kan je SNES-games toevoegen met de .ROM-extensie. Let wel op dat je enkel NTSC ROM’s gebruikt: PAL ROM’s kunnen problemen geven omdat de console daar niet voor ontworpen is. Met de ‘Add Games’-knop laad je de spelletjes in en via ‘Sync’ stroom je ze door naar je console. Volgens Cedric zijn Pilotwings, Chrono Trigger, NBA Jam, Harvest Moon en Mario Paint absolute aanraders.

Heb je de voorgaande stappen correct uitgevoerd, zet dan de SNES Classic Mini uit en wacht tot de console weer aangaat. Als alles correct is verlopen is je nostalgische gamebibliotheek aangedikt.

https://www.youtube.com/watch?v=u9PwlWwRQTE

Ook NES Classic gehackt

Vorig jaar slaagde de Russische hacker er ook al in om de NES Classic te hacken. Die heruitgave van de Nintendo Entertainment System (NES) bevatte 30 games. Hier lees je hoe je die console moet kraken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business