Achtergrond

Aan de slag met bitcoin: verdien zelf digitale munten

Bitcoin is een abstract concept, totdat je de munt zelf in je digitale handen neemt. We doorlopen de stappen die je moet volgen om zelf eigenaar te worden van enkele virtuele munten.

Waarom zou je in godsnaam met bitcoin betalen? Is het zelfs een goed idee om de digitale munt aan te schaffen? En wat is dat nu precies, een digitale virtuele munt? We ontleden bitcoin en andere cryptocurrency maar focussen ons ook op de achterliggende technologie. De blockchain zelf heeft immers veel meer toepassingen dan een virtuele munt alleen. We spreiden onze analyse van de blockchain en bitcoin over vier artikelen. In dit vierde en laatste hoofdstuk onderzoeken we hoe je nu concreet aan de slag gaat met de munt.


Je hoeft geen miner te zijn om bitcoins te bemachtigen. Je kan de munten ontvangen als deel van een handelstransactie, je kan iemand die al in het systeem actief is vragen voor een beetje geld, of je kan je euro’s natuurlijk zelf omwisselen in bitcoins. Hoe je ook aan je geld wil raken, voor je van start kan gaan heb je een portefeuille nodig.

Portemonnee vullen

Er zijn tal van diensten waarmee je in zee kan gaan als bitcoinamateur. Wij kiezen voor Coinbase, omdat het een populaire walletprovider is die op veel bijval kan rekenen. Je kan meteen een account aanmaken. In eerste instantie volstaat een e-mailadres en een wachtwoord. Kies een goed wachtwoord: zoals aangegeven zijn er meer dan genoeg digitale struikrovers die maar al te graag met je bitcoins willen gaan lopen. Na het registeren en het verifiëren van je adres krijg je meteen toegang tot de Coinbase-wallet.

Om een wallet aan te maken, volstaat een functioneel e-mailadres.

Rechts bovenaan vind je de huidige wisselkoers. Op het moment van onze initiele research enkele maanden geleden kreeg je één bitcoin voor 666,98 euro. Hadden we toen toegehapt, dan konden we diezelfde bitcoin op het moment van dit schrijven omwisselen in 910 euro. Bitcoin is met andere woorden geen stabiele munt. Dat maakt het geldmedium interessant voor speculatie, maar kan er net zo goed voor zorgen dat de waarde van je wallet op een week gehalveerd raakt. Op het moment van dit schrijven is de bitcoinkoers aan een opwaartse trend bezig. De huidige waarde zit rond de 900 euro terwijl dat in juni van vorig jaar slechts 500 euro was. In december van 2015 kreeg je amper 300 euro voor één bitcoin. Kocht je toen een flinke hoeveelheid van de digitale munt in, dan kon je die vandaag voor het driedubbele terug inwisselen voor euro’s. Andersom geldt dat natuurlijk ook: koop je nu, dan bestaat de kans dat je binnenkort de helft van je geld kwijt bent.

De koers van de bitcoin is op z’n zachtst gezegd interessant.

Die volatiele koers is misschien interessant voor investeerders, maar niet voor wie een digitaal alternatief voor klassiek geld zoekt. Handelaars die bitcoin aanvaarden, koppelen het gevraagde bedrag nog steeds aan de binnenlandse munt. Kies je ervoor om voluit voor bitcoin te gaan, dan weet je nooit hoeveel geld je echt zal hebben wanneer je ’s ochtends wakker wordt.

Klik je bij ‘Accounts’ op ‘BTC Wallet’ en vervolgens rechtsboven ‘Adres portemonnee’, dan vind je de publieke sleutel van je wallet, zowel als tekst als in de vorm van een QR-code. Met die sleutel kan iedereen je geld overschrijven. Aan de private sleutel van je wallet kan je uit veiligheidsoverwegingen zelf niet.

Vanuit het dashboard krijg je een overzicht van je kapitaal en de huidige wisselkoers, en kan je meteen betalingen uitvoeren.

Om bitcoins te kopen, moet je aankloppen bij een digitaal wisselkantoor. Coinbase is niet alleen een walletprovider, maar laat je ook toe om euro’s om te zetten in digitale munten. Alvorens we euro’s voor bitcoins kunnen wisselen, moeten we onze identiteit bevestigen aan de hand van een identiteitskaart. Andere grote beurzen zoals Bitfinex nemen dezelfde voorzorgsmaatregelen. Je moet je identiteitskaart fotograferen. Dat gaat met je webcam, maar ook met de mobiele app van Coinbase. Wij kiezen ervoor om die meteen te installeren. Vervolgens moet je ook je mobiele telefoonnummer verifiëren. Je merkt meteen dat bitcoin niet zo anoniem is wanneer je het als normaal geld wil inzetten.

Zodra je het hele proces doorlopen hebt, kan je effectief je eerste bitcoins kopen. Je kan ofwel geld storten van je bankkaart, ofwel een kredietkaart koppelen aan je account. Met een kredietkaart kan je geen enorme bedragen in je portemonnee stoppen, maar dat zijn wij vandaag niet van plan. De limiet ligt op 100 euro. We laten ons compleet gaan, en zetten 1,5 euro op onze Coinbase-wallet. 0,06 eurocent daarvan zal naar transactiekosten gaan. Het resterende bedrag levert ons 0,00221458 bitcoins op aan de huidige wisselkoers. Transactiekosten zijn lager wanneer je een klassieke overschrijving gebruikt. Coinbase werkt veiliger dan veel Amerikaanse sites, en neemt geen genoegen met je kredietkaartnummer en de beveiligingscode. Zorg er dus voor dat je het authenticatiesysteem van je bank bij de hand hebt. De verse bitcoins verschijnen onmiddellijk in je portemonnee.

Je kan bitcoins kopen via overschrijving of met een kredietkaart.

Uitgeven

Vervolgens komt de grootste uitdaging: je bitcoins uitgeven. Hoewel er heel wat handelaars bitcoin al omarmden, zal je toch wat moeten zoeken naar iemand die iets verkoopt wat jij nodig hebt en bovendien bitcoin wil aannemen. In België aanvaardt Mobile Vikings sinds eind 2013 betalingen via bitcoin voor herladingen. Om te betalen moet je geld van jouw wallet overmaken aan die van Mobile Vikings. Daartoe krijg je de publieke sleutel te zien, zowel als QR-code als in tekstvorm.

Geld betalen met bitcoin is even eenvoudig als betalen met bijvoorbeeld de bancontact-applicatie.

Om via je pc te betalen ga je naar Coinbase en klik je op ‘Verzenden/aanvragen’. Onder ontvanger plak je vervolgens het adres. Tot slot geef je aan hoeveel je wil overschrijven. Met de app is een betaling nog eenvoudiger. In het geval van Coinbase vind je een klein QR-code-icoontje rechts bovenaan. Klik daarop, scan de code van Mobile Vikings, en je kan meteen betalen. Hoe het ook zij, je hebt in dit geval een kwartiertje om de betaling rond te maken. Na het overschrijven duurt het in theorie nooit langer dan tien minuten voor het blok met daarin jouw transactie aan de blockchain genaaid wordt, en het geld officieel van handen gewisseld is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business