Tesla Model 3 prijs, modellen en opties: alle details bekend

Op een speciaal evenement hebben de eerste 30 eigenaars hun Tesla Model 3 ontvangen. Elon Musk maakt tegelijk alle langverwachte details bekend rond de nieuwe wagen.

Deze ochtend werden de eerste 30 Tesla Model 3-auto’s aan hun nieuwe eigenaars overhandigd. Op zich geen groot nieuws, maar Elon Musk profiteert van de extra aandacht om eindelijk alle details van de Model 3 bekend te maken: twee modellen, twee prijzen en enkele nieuwe, verrassende details.

Autonoom

Het kale interieur dat we in de eerste versie hebben gezien, heeft Tesla doorgetrokken naar het finale concept. Centraal staat een 15 inch aanraakscherm, horizontaal gepositioneerd, zonder apart dashboard achter het stuur. Één derde van het scherm links is beschikbaar voor de bestuurder, twee derde rechts is voor allerlei andere toepassingen zoals navigatie, multimedia, achteruitrijcamera, etc.

Of je er nu van houdt of niet, Elon Musk staat erop dat dit genoeg is omdat deze wagen in de toekomst autonoom kan rondrijden. Dan heb je niet zoveel schermen nodig en hoef je de aandacht niet meer op de baan te houden. Hij stelt in zijn presentatie zelfs voor om te slapen in de auto. Afwachten wanneer dat mogelijk is. Er zijn 8 camera’s en 12 ultrasoon sensoren aanwezig in de Tesla Model 3 om autonoom te rijden.

Wijzigingen

Aan de buitenkant is er weinig veranderd aan het initiële design dat hij vorig jaar aan de wereld heeft getoond. De korte neus – er hoeft geen motor in – zorgt er voor dat je binnenin bijna evenveel ruimte hebt als in een Tesla Model S of X. Ook het koffer is ruim vergeleken met andere modellen in zijn categorie. Het is volgens Musk de veiligste auto op de markt. Tijdens zijn presentatie prijst hij de Volvo S60 als de veiligste auto, maar dat het voortaan de nummer twee is. Tesla prijkt nu bovenaan.

Waar Elon Musk gruwelijk veel schrik voor heeft, is de productie van de Tesla Model 3.

Waar Elon Musk gruwelijk veel schrik voor heeft, is de productie van de Tesla Model 3. Elon Musk mikt eind dit jaar op 5.000 auto’s per week en wil dat aantal tegen eind 2018 verdubbelen. Hij benadrukt ook dat de wagen bestaat uit 10.000 unieke componenten. Het proces kan maar zo snel gaan als de traagste component.

Hij was oprecht nerveus, want Tesla heeft dit volume nog nooit gerealiseerd met zijn huidige modellen. Voorlopig wordt er aan een traag tempo opgebouwd tot het volume eind 2017 hoog genoeg is.

Heb jij een reservatie en wil je graag weten wanneer je aan de beurt bent? Dan heb je pech. Elon Musk liet weten dat hij zo snel mogelijk auto’s van de band wil laten rollen, maar kan niemand een richtdatum geven wanneer hij zijn auto mag verwachten.

Prijzen

Nu de eerste 30 modellen van de band een nieuwe eigenaar hebben, krijgen we eindelijk prijsdetails te zien. De Model 3 kan je in twee smaken bestellen:

  • 35.000 dollar, 354 km bereik, 0 – 100 km/u in +- 6 sec en een topsnelheid van 210 km/u

Of

  • 44.000 dollar, 500 km bereik, 0 – 100 km/u in +- 5,4 sec en een topsnelheid van 225 km/u

Het optiepakket is eerder beperkt maar duur: Premium interieurpakket kost 5.000 dollar, Autopilot activeren kost 5.000 dollar en de autonome optie bovenop Autopilot is 3.000 dollar. Standaard krijg je 18 inch velgen; de 19 inchvariant kost 1.500 dollar meer. Superchargen is niet gratis inbegrepen en betaal je per laadbeurt een apart bedrag, afhankelijk van de hoeveelheid stroom.

Opvallende keuze: de auto wordt zonder sleutel geleverd. Je smartphone is de sleutel.

Tot slot is de Model 3 in zes kleuren verkrijgbaar. Standaard krijg je de zwarte kleur. Wie een andere kleur wil, moet 1.000 dollar bijbetalen. De kleuren zijn Midnight Metallic, Deep Blue Metallic, Silver Metallic, Pearl White Multi-Coat en Red Multi-Coat.

Opvallende keuze: de auto wordt zonder sleutel geleverd. Je smartphone is de sleutel. Er is wel één sleutel beschikbaar in de vorm van een kredietkaart, maar die zou enkel moeten dienen wanneer je bijvoorbeeld de wagen moet afgeven op een valet-parking. We zijn alvast benieuwd hoe goed zo’n sleutelloze auto werkt met enkel een app, en hoe veilig dat is. Windows 10 Mobile-eigenaars hebben alvast een probleem zonder officiële Tesla app (enkel iOS en Android).

Alle details rond de opties en wat er standaard op de wagen aanwezig is, vind je hier.

Europese lancering

[related_article id=”214884″]

Tot slot sluit Elon Musk af dat het aantal Superchargers tegen eind 2018 bijna verdrievoudigd wordt tot 15.000 Superchargers. Vandaag zijn dat er 6.124 wereldwijd. Het wil hiermee de wachttijd beperken nu er met de Model 3 heel wat extra Tesla-wagens op de baan zullen verschijnen op korte termijn.

Wanneer de eerste modellen in Europa mogen worden verwacht, weten we niet. Tesla focust zijn eerste lading auto’s op de Verenigde Staten, omdat meer dan twee derde van alle bestellingen Amerikaans zijn. Van zodra we Europese details kennen, lees je het als eerste hier op TechPulse.

Update 12:03: Prijzen aangepast, stonden omgekeerd in het artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business