Achtergrond

Apple vond 10 jaar geleden de laptop opnieuw uit

Een decennium later is het bedrijf op achtervolgen aangewezen.

Tien jaar geleden betrad Steve Jobs het podium van Apples Macworld-conferentie met een dunne bruine enveloppe. Daaruit toverde hij tot grote verbazing van het publiek een laptop tevoorschijn. “Dit is ‘s werelds dunste notebook”, verkondigde hij met de eerste MacBook Air in de hand. De impact van dat toestel laat zich tot vandaag voelen.

Niet dat er in 2008 geen lichte laptops bestonden, maar het waren veelal kleinere modellen met een 11 inchscherm. De Sony Vaio TZ was op dat moment een van de slankste laptops en woog ongeveer 1,2 kilogram. De MacBook Air herdefinieerde wat dun en licht precies betekent voor een computer. Dankzij het wig-ontwerp oogde Apples laptop bijzonder dun langs de rand en zelfs op zijn dikste punt was hij nog steeds dunner dan de Vaio TZ. Met 1,36 kilogram was hij weliswaar iets zwaarder, maar je kreeg er wel een 13,3 inchscherm voor in de plaats.

Apple legde een knap staaltje ingenieurschap voor de dag, maar moest ook enkele zaken opgeven om het dunne profiel te realiseren. De MacBook Air had niet langer een cd-lezer en moest het qua aansluitingen stellen met een USB 2.0-poort, micro-DVI- en 3,5 mm-aansluiting. Het bedrijf introduceerde een nieuw multi-touch trackpad en koos voor een bescheiden 64 GB SSD als opslagmedium. De specificaties waren minimaal, maar de prijs was dat niet: de eerste MacBook Air kreeg een prijskaartje van 1.799 dollar opgeplakt.

Voorbijgestoken

Tien jaar later is de MacBook Air ingehaald en voorbijgestoken door zijn Windows-tegenhangers. Apple had een voorsprong van enkele jaren, maar ondertussen hebben andere pc-fabrikanten evenwaardige en zelfs betere hardware op de markt die er net zo slank uitziet. Terwijl de Dell XPS 13 en Surface Laptop een nieuwe maatstaf hebben gezet in het Windows-kamp, is het design van de MacBook Air al jaren onveranderd gebleven. De laatste herziening dateert van juni 2017, maar dat was alleen om de laptop onder de motorkap op niveau te brengen.

Apple koos er in de plaats voor om in 2015 de 12 inch MacBook te lanceren, waarmee het opnieuw een klein beetje de laptop heruitvond. De MacBook Air schippert voorlopig nog tussen de 12 inch MacBook en 13 inch MacBook Pro, maar het lijkt erop dat de laatste dagen van deze revolutionaire laptop stilaan zijn geteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business