Nieuws

Antivirusfirma Norton onthult router die je slimme huis beschermt

De beveiliging van het Internet of Things laat vaak te wensen over. Securitybedrijf Norton komt met een router die dat probleem moet aanpakken.

Tegenwoordig kan je van bijna elk gebruiksvoorwerp wel een slimme versie vinden. Stofzuigers, lampen, koelkasten, sloten…op elektronicabeurs CES ziet dit jaar ook de eerste slimme haarborstel het licht (met bijhorende app uiteraard, die je vertelt of je haar droog of beschadigd is) en ook Velux-ramen zal je binnenkort online kunnen bedienen.

De opmars van het Internet of Things brengt steeds meer toestellen in ons huis en onze omgeving die een verbinding met het internet kunnen leggen. Die connectiviteit heeft een grote schaduwzijde, eentje die de kop op stak toen eind november een DDOS-aanval een aanzienlijk deel van het internet verstoorde door zijn pijlen te richten op DNS-provider Dyn. De cyberaanval maakte gebruik van het Mirai-botnet, dat zich specialiseert in het rekruteren van slecht beveiligde slimme apparaten.

Norton Core

Hoe meer slimme dingen we aankopen en activeren, des te groter wordt de groep van potentiële toestellen die cybercriminelen kunnen misbruiken om DDOS-aanvallen te versterken. Daarnaast vormen slecht beveiligde toestellen ook zwakke plekken in een netwerk, waarlangs hackers zich toegang kunnen verschaffen tot allerlei data. De beveiliging van het IoT is een heikel punt. Antivirusbedrijf Norton hoopt met de Norton Core een deeltje van de oplossing aan te dragen.

De Norton Core is een premium dualband-router specifiek uitgerust om bescherming te bieden voor slimme apparaten in het netwerk. Het toestel komt met ingebouwde software die het draadloze netwerk en aangesloten apparaten scant op bedreigingen. Om die berekeningen snel uit te voeren beschikt het toestel over een processor die afklokt op 1,7 GHz. Het belangrijkste onderdeel van de bescherming die de router biedt is een quarantaine-functie: wanneer de Core vermoedt dat een apparaat besmet is, kan het het toestel op een apart netwerk plaatsen, zodat het geen andere apparaten infecteert.

Verder zal het zijn gebruikers kunnen informeren over hoe veilig hun thuisnetwerk is door middel van een ‘security score’, waarbij het ook aanwijzigen geeft hoe de score verbeterd kan worden. Norton voorziet een app om de router eenvoudig te beheren. Er is ook een DNS-filtersysteem aanwezig om toegang tot het internet te beperken, een instrument dat voornamelijk gericht is op ouders die hun kinderen van bepaalde websites willen afschermen.

Licentie

Naast zijn securityfuncties bezit de router ondersteuning voor het snelle wifi-ac en MU-MIMO, de maximum downloadsnelheid ligt op 2,5 Gb per seconde. Norton heeft ook aan de esthetische noden van gebruikers gedacht: de Core heeft een opvallend rond design zonder externe antennes. Het toestel is beschikbaar in titanium goud of granietgrijs.

De Norton Core is vanaf vandaag te koop in de VS, later dit jaar zou deze ook in Europa te verkrijgen moeten zijn. Norton vraagt 279 dollar voor het product. In de prijs inbegrepen zit een licentie voor een jaar op Nortons veiligheidssoftware, wanneer die verloopt betaal je 10 dollar per maand om verder gebruik te maken van de bescherming.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business