Nieuws

Aandeel Mac-gebruikers op laagste niveau sinds vijf jaar

Het percentage Macs op het globaal aantal gebruikte computers krimpt tot zijn laagste niveau in vijf jaar. Als oorzaak zijn zowel enkele slechte beslissingen van Apple, als winst geboekt door rivalen aan te duiden.

Apples aandeel in het globaal percentage gebruikte computers heeft de afgelopen maanden een duik genomen. De cijfers komen van web analytics-leverancier Net Applications. Volgens de organisatie besloeg het aantal gebruikers met OS X of macOS in december 6,1 procent van het totale aantal computers wereldwijd, het laagste aandeel opgetekend in vijf jaar tijd.

In december vorig jaar omvatte Mac nog 7 procent van alle computergebruikers, een percentage dat in april 2016 zelfs een stijging kende tot 9,6 procent. Daarna ging het terug bergaf met het Mac-gebruik. Dergelijke schommelingen zijn niet ongebruikelijk, maar de algemene tendens wijst op een dalend belang van Apple in de sector van de personal computer. Het is van augustus 2011 geleden dat het percentage nog zo laag lag.

MacBooks

Net Applications berekent zijn gebruikerspercentage door de systemen te tellen die online op de website van hun klanten terechtkomen. Het is dus niet te verwarren met verkoopscijfers in de computersector, al sluiten de bevindingen van de organisatie aan met de financiële resultaten die Apple bekend maakte. In het derde kwartaal van 2016 verkocht de technologiereus zo’n 4,9 miljoen Macs, een vermindering van 14 procent tegenover het jaar daarvoor.

Die cijfers bevatten nog niet de lancering van de laatste nieuwe MacBooks, waarvan Apple claimt dat ze het grootste aantal pre-orders ooit voor hebben binnengekregen. De statistieken van Net Applications lijken er echter op te wijzen dat de vernieuwde MacBooks weinig aan de dalende evolutie veranderd hebben. Het verlies van Apple werd door zowel Microsoft als Linux gerecupereerd in de gebruikscijfers. Die laatste wist zelfs boven de 2 procent uit te stijgen in 2016, een opgemerkte verbetering voor het opensource-systeem.

Hobbelig

Microsoft heeft een relatief goed jaar achter de rug en kan solide groeicijfers voorleggen voor de adoptie van Windows 10, ondanks de frustratie die sommige gebruikers ervaarden door zijn aggresieve upgrade-tactieken. Apples eigen parcours met betrekking tot de pc-markt is eerder hobbelig te noemen. Tekenend is het feit dat het bedrijf vorig jaar pas in oktober met nieuwe dingen voor de dag kwam voor zijn computergebruikers, de aankondiging van de naamsverandering naar macOS en de uitrol van Sierra niet te na gelaten. Het wist veel enthousiasme te wekken met de onthulling van nieuwe MacBooks door de toevoeging van de innovatieve Touch Bar.

[related_article id=”210629″]

Dat positieve elan werd getemperd door kritiek op het drastisch verminderen van het aantal poorten op de laptops, iets wat ook in de reviews van de apparaten steevast opdook, en het opduiken van verschillende technische mankementen bij de MacBooks. Verder zag Tim Cook zich genoodzaakt om interne bekommernissen te sussen over het feit dat Apple zo weinig aandacht leek te besteden aan de Mac. “Er komen enkele geweldige Macs aan,” zo heeft hij belooft. Fans moeten dus niet meteen wanhopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business