Nieuws

Apple vernieuwt privacy-sectie op website

Apple wil op die manier transparanter zijn naar zijn gebruikers in hoe zij de toestellen en diensten uitrusten om hun gegevens te beschermen.

Privacy, het is vandaag meer dan ooit een belangrijk maatschappelijk thema. Zeker in de technologiesector, waar de grote spelers regelmatig met privacy-schandalen en datalekken om de oren worden geslagen. Apple is zich hier maar al te bewust van. Het besteed in zijn communicatie dan ook veel aandacht rond dit topic. Veel meer dan bijvoorbeeld Google en Facebook proberen zij privacy zelfs als een competitief marketingelement te gebruiken.

De vernieuwde privacy-sectie op de website van Apple illustreert dit als geen ander. Via die pagina wil Apple aan iedereen duidelijk maken hoeveel belang zij hechten aan het beschermen van persoonlijke gegevens van hun gebruikers.

Verhoogde transparantie

Je kan Apple in ieder geval geen gebrek aan goede intenties verwijten. Op hun websites proberen zij aan de hand van verschillende secties uit te leggen hoe de veiligheid van jouw data gegarandeerd is. Interessant zijn de verschillende white papers die Apple regelmatig op zijn website plaatst, en die websitebezoekers ook gratis kunnen downloaden en lezen. Enkele van die white papers gaan over bijvoorbeeld hoe en voor welke doeleinden je data gedeeld worden, en bevatten informatie over veiligheidstools van nieuwe functies zoals locatievoorzieningen. Maar ook over oude toepassingen zoals Siri doet Apple uit de doeken hoe zij met je data omgaan. Bovendien kan er per land een transparantierapport geraadpleegd worden dat Apple tweemaal per jaar neerlegt. Voor België zijn de recentste gegevens wel nog van 2018. Daarnaast kan je via de website ook de beveiliging van je eigen Apple-ID controleren en beheren.

Soms gaat het wel eens mis

Maar toch is ook Apple ook niet vrij van controverse. Het bedrijf wordt evengoed wel eens een inbreuk op de privacy van diens gebruikers verweten. In juli publiceerde de Britse krant The Guardian een rapport waaruit bleek dat medewerkers van Apple luisterden naar opnames van Siri. Naar eigen zeggen was dat om de spraaktechnologie te verbeteren. Die opnames bevatten soms ook persoonlijke informatie. Gebruikers waren hier niet van op de hoogte. Naar aanleiding van het artikel stopte Apple dit programma per direct. Sindsdien worden opnames van Siri enkel nog beluisterd als gebruikers via een opt-in expliciet hiertoe toestemming geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business