Reviews

Asus Zenfone 4 review: prima allrounder

Voordelen
Allrounder
Bouwkwaliteit
Goede camera
Nadelen
Rommelige software
Mist wow-factor
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
De nieuwe smartphonetelg van Asus blinkt in geen enkel onderdeel uit boven zijn concurrentie, maar zal je ook nooit teleurstellen.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Zeg je Asus, dan denk je niet meteen aan smartphones. Toch probeert het hardwaremerk al even zijn stempel te drukken op de markt, zoals vorig jaar met de Zenfone 3 en Zenfone Zoom S. Tijdens een presentatie in Taipei blies Asus terug leven in zijn Zenfone-familie met zes nieuwe toestellen. Vier daarvan verschenen in Europa: de Zenfone 4, Zenfone 4 Selfie, Zenfone 4 Selfie Pro en Zenfone 4 Max. Hier pende ik al de specificaties van deze toestellen neer. Het topmodel in de reeks, de ZenFone 4 Pro die 899 euro zou kosten, komt helaas niet naar België. Ik testte het duurste model dat je bij ons op de kop kan tikken, de ZenFone 4.

Smaakvol ontwerp

Enkele maanden geleden nam ik de Asus Zenfone Zoom S onder handen, die eveneens 499 euro kost. Terwijl op deze smartphone hetzelfde prijsetiket en naametiket prijkt, is er dag en nacht verschil tussen beide toestellen. Dat was meteen al duidelijk bij het chassis van de Zenfone 4. Terwijl het ontwerp van de Zoom S nogal goedkoop was en niemand zal omverblazen, ben ik veel enthousiaster over deze telg.

Achteraan is hij vervaardigd uit Gorilla Glass 3. Dat ziet er erg fraai uit, maar let wel op dat hij niet uit je hand glijdt. Het 5,5-inch LCD-scherm met een Full HD-resolutie oogt scherp en duidelijk, maar is wel een beetje dof. Bij de Zoom S was dat precies omgekeerd: die had een AMOLED-variant met diepe zwarte tonen en spattende kleuren, maar nooit had ik een telefoon in handen met zo’n beroerde kleurenaccuraatheid. De bezels bij de Zenfone 4 zijn klein, maar toch was dit toestel een beetje te groot voor mij. Met mijn kleine handen verkies ik liever een kleiner exemplaar.

Evenwichtige prestaties

Onder de motorkap steekt samen met 4 GB aan werkgeheugen een Snapdragon 630-processor. Deze SoC is niet de krachtigste chip die Qualcomm in huis heeft, maar wel is hij erg zuinig. In tandem met de 3.300 mAh-accu aan boord klokte hij tijdens onze autonomietests af op 12 uur en 16 min. We voerden de tests uit met een video die continu speelt met schermhelderheid 200 cd/m², en bluetooth en wifi actief.

Nooit merkte ik haperingen op: animaties en applicaties draaiden zo soepel als een slang. Ben je echter op zoek naar het neusje van de zalm, dan sla je dit toestel beter over. Voor deze prijsklasse verwacht ik net dat tikkeltje meer, met een blik op de toekomst of het draaien van grafisch zwaardere applicaties. De doorsnee gebruiker mag echter op zijn beide oren slapen.

De grootste achilleshiel van deze telefoon is zijn softwarelaagje, die we eerder al misprezen bij de Zoom S. Die is erg rommelig: je krijgt een smospotje van vloekende kleuren en kinderachtige icoontjes. In het swipedown-menu steken daarnaast enkele overbodige functies zoals “Audiowizard” en “Krachtig & Versterken”, die je in de praktijk nooit zal gebruiken. Ook de bloatware die Asus levert is nutteloos, maar gelukkig kan je de meeste wel verwijderen.

Camera

Achteraan pronkt een dubbel camerasetje die proper achter de glazen behuizing is afgewerkt en niet uitsteekt. De hoofdcamera kan beelden tot 12 megapixels trekken aan een diafragma van f/1.8. Daarnaast zit ook een groothoekcamera van 120 graden met een 8-megapixelsensor. In de camera-app kan je wisselen van lens, zodat het net lijkt alsof je over optische zoom beschikt. De foto’s zijn scherp en gedetailleerd en ik trof minder lichtfoutjes aan dan bij zijn voorganger. Vooraan steekt uiteindelijk nog een bescheiden exemplaar die beelden tot acht megapixels ondersteunt. Ben je een fervent selfie-liefhebber, dan gaat je voorkeur beter uit naar de Zenfone 4 Selfie of Selfie Pro die respectievelijk een frontcamera van 20 en 24 megapixels bevatten.

[related_article id=”218791″]

Conclusie

De Asus Zenfone Zoom S blinkt uit door zijn ijzersterke accu, de OnePlus 5 beschikt over de allerbeste papieren en de BlackBerry KeyONE heeft een (zalig) fysiek klaviertje. De concurrentie in zijn prijsklasse is moordend. Terwijl andere telefoons een overduidelijke pro-factor hebben, zal geen enkel aspect van deze telefoon je over de streep trekken. Echte nadelen heeft dit toestel echter ook niet, en misschien is dat waarin deze telefoon uitblinkt. Een goede autonomie, bouwkwaliteit én camera: de Zenfone 4 is een telefoon die je op geen enkel vlak zal ontgoochelen, noch omverblazen.


Benieuwd hoe de Asus Zenfone 4 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business