Tips

PC-bouwgids: basiscomputer voor minder dan 400 euro

Op zoek naar een goedkope bak voor kantoortoepassingen, mails of te surfen op het internet? We stellen voor jou de ideale componenten samen.

In deze rubriek lees je maandelijks welke onderdelen wij selecteren om de ideale computer samen te stellen. We stelden al een high-end gaming-pc, familiecomputer en een reconstructie van een iMac Pro samen. Deze keer gooien we het over een andere boeg en mikken we op het allerlaagste budget. Hoe laag kan je in prijs gaan, zonder dat er allerlei haperingen de kop opsteken? Met deze bak ondervind je geen hinder tijdens het surfen of typen in Microsoft Word, maar bij games, grafisch werk en multimedia-toepassingen bots je tegen zijn beperkingen aan.

Behuizing

Omdat we ons prijskaartje laag willen houden, mogen we weinig bling bling verwachten van de case. We kiezen voor de Cooler Master MasterBox Lite 5, die gezien zijn prijs er best stijlvol uitziet. Deze ATX-kast is zelfs voorzien van een plexiglas-zijpaneel, zodat je het raamwerk van je systeem in zijn volle glorie kan bewonderen. Let wel op dat er twee varianten zijn van de kast. Een ander type is voorzien van sexy RGB-lichtjes in zijn ventilatoren, maar wij kiezen voor de goedkopere versie.

Vooraan de kast zijn een grote powerknop, resettoets en twee USB 3.0 (type A)-aansluitingen voorzien. Binnenin is voldoende ruimte om je componenten in te herbergen. Verwacht natuurlijk niet de beste koelprestaties, meest geavanceerde kabelmanagementopties of de allerstilste kast, maar dat is met deze configuratie ook niet noodzakelijk.

Moederbord

Voor ons moederbord gingen we op zoek naar een no-nonsense ATX-kaartje (voor in onze ATX-kast) met een Intel Socket 1151 zodat we er onze processor (die we hieronder bespreken) in kunnen vastpinnen. We lieten ons oog vallen op de MSI H110 PC Mate, een bordje met alle snufjes die we nodig hebben. Hij is vier SATA-aansluitingen rijk voor jouw interne opslagapparaten en PCI-E-slots waar je een eventuele grafische kaart kan in stoppen. Hij trakteert je verder op zes USB-poorten van type A (4x USB 2.0, 2x USB 3.1 gen 1), PS/2-poorten, LAN-poort, HDMI-aansluiting en VGA/DVI voor als je een oude monitor wil koppelen. Je kan er ten slotte 2 DDR4-ramlatjes van (samen) maximaal 32 GB in pluggen.

Processor

De processor voorziet ons systeem van de nodige rekenkracht. Omdat we geen grafische kaart in onze bak stoppen, kiezen we voor een kaartje van Intel omdat die geïntegreerde graphics voorziet op zijn CPU. Gebruik je je computer enkel voor Office-programma’s of om op te browsen, dan volstaat an sich een Intel Pentium of zelfs Intel Celeron-kaartje. Ik vind het echter belangrijk dat er zelden tot nooit haperingen opduiken, en daar hoef je tegenwoordig geen fortuin meer voor op tafel te gooien.

De bovengenoemde kaartjes zijn slechts voorzien van twee rekenkernen. Sinds de Coffee Lake-generatie onderging het processorlandschap van Intel echter een heuse metamorfose. De budgetvariant van de Core-familie – de Intel Core i3 – heeft nu vier cores aan boord. Daarom kiezen we voor de bescheiden Intel Core i3-8100. In de doos steekt ook een koeler zodat je die niet afzonderlijk hoeft aan te schaffen.

Geheugen

Idem dito voor het geheugen. In principe is 4 GB voldoende voor licht computergebruik, maar bij high workload kan je tegen zijn beperkingen botsen. Kijk maar eens hoeveel geheugen de actieve processen uit je computer drinken. Heb je veel tabbladen open staan in Chrome, bijvoorbeeld, dan is er een flinke hap weg uit je werkgeheugen. Heb je zelden meerdere programma’s of tabbladen openstaan, dan zal 4 GB volstaan. Ik ben echter een berucht digitaal smospotje en kies voor het gemak voor 8 GB. Zo kom je nooit in de problemen en hoef je in de nabije toekomst geen upgrade meer te voorzien.

Voor optimale prestaties kies je best voor twee latjes, maar verder hoef je niet te kijken naar de andere specificaties. De kloksnelheid van het geheugen heeft wel een impact, maar die is beperkt. In de praktijk ben je gesteld met standaard DDR4-geheugen. We kiezen voor de Crucial DDR4 2x4GB 2133 CL15. Jammer genoeg zijn de prijzen voor RAM-latjes vandaag erg duur.

Opslag

SSD’s waren vroeger peperduur, maar vandaag branden ze geen gat meer in je portefeuille. Voor minder dan vijftig euro kan je vandaag al een capabel flashopslagstation aanschaffen. Met flashgeheugen geef je je systeem een flinke performantieboost en start je het besturingssysteem in een mum van tijd op. We kiezen voor een variant met 120 GB aan boord, de Kingston SSD A400. Als dit te weinig voor je is, kan je uiteraard voor meer opslag kiezen of een extra HDD (intern of extern) voorzien om je bestanden te bewaren.

Voeding

Eerder deze week schreef ik een uitgebreid artikel waarop je moet letten als je een voeding aanschaft. Concreet zijn er vier factoren die een rol spelen: zijn efficiëntie, vermogen, kabels en geluidsniveau. In deze configuratie mikken we op een lage aanschafprijs die niet per se erg efficiënt is. Hij is voorzien van een 80 Plus-etiket, maar meer is – mijns inziens – overkill omdat het verbruik van deze bak zo laag ligt. We kiezen voor een variant met een maximaal vermogen van 350 watt, de be quiet! System Power B8 350W. Zo kan je zorgeloos nog een externe harde schijf koppelen.


Aan hardware geef je op dit moment een kleine 400 euro uit. Kies je voor een Linux-distributie, dan ben je daarmee gesteld. Windows 10 Home doet de prijs van het geheel met nog eens 135 euro stijgen. De pc in elkaar zetten is vervolgens niet zo moeilijk. Is het je eerste keer, raadpleeg dan zeker onze uitgebreide gids.

[related_article id=”211784″]

Houd er rekening mee dat we enkel een indicatie geven waarop je kan verder bouwen. Misschien wil je een mooiere case of een grafische kaart om op te gamen? Of een DVD-lezer? Het mooie aan een zelfbouw-pc is dat je helemaal vrij bent in je keuze.

Hieronder sommen we nog eens de gekozen componenten op. We lijstten de goedkoopste prijzen op die we – op het moment van schrijven – konden vinden. Ga voor de componenten bij verschillende webwinkels kijken om hier en daar nog enkele tientjes te besparen.

  • Processor: Intel Core i3-8100 (109 euro)
  • Moederbord: MSI H110 PC Mate (72,06 euro)
  • Geheugen: Crucial DDR4 2x4GB 2133 CL15 (84 euro)
  • SSD: Kingston SSD A400 120GB (43,50 euro)
  • Case: Cooler Master MasterBox Lite 5 (45,56 euro)
  • Voeding: be quiet! System Power B8 350W (36 euro)

Totaal: 390,12 euro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business