Tips

Zet zelf je ideale computer in elkaar: de ultieme gids

Zelf een computer in elkaar zetten bespaart je geld, levert je een systeem op maat op en is bovendien helemaal niet moeilijk. In deze uitgebreide gids illustreren we hoe je te werk gaat.

De pc-markt in het algemeen verliest aan terrein terwijl laptops voor de meesten de norm zijn. Toch heeft een desktopbak tal van voordelen. Zeker de gamer of de enthousiasteling die serieuze computerpk’s wil, kan moeilijk om de desktop heen. Een voorgebouwd systeem kopen kan, maar is eigenlijk zonde. Als je dan toch investeert in een echte computer, dan kan je het ding net zo goed zelf in elkaar vijzen. Dat is veel eenvoudiger dan je misschien denkt en het zal je een flinke duit sparen.

Goedkoper en op maat

Het is niet alleen goedkoper om zelf onderdelen te kopen en ze vervolgens in elkaar te zetten, het zorgt er ook voor dat je op het einde van de rit een computer hebt die exact aan jouw noden voldoet. Je moet geen cent te veel betalen voor een functie die je niet wil, terwijl alles wat voor jou wel belangrijk is in de kast zit. Tot slot is het ook gewoon fijn en kan je trots zijn op het resultaat.

Om je ervan te overtuigen dat een computer in elkaar vijzen geen professionele expertise vereist, begeleiden we je iedere stap van de weg. In dit stuk zetten we stap voor stap een systeem in elkaar en gaan we bij iedere stap dieper in op eventuele valkuilen. We kijken ook naar de hardware die we kiezen en leggen je uit waarom we bepaalde keuzes maakten. Aan het einde kan je zelf aan de slag en weet je bovendien waar je op moet letten.

Voor je begint, moet je natuurlijk de nodige bouwstenen kopen. We overlopen wat je nodig hebt en wat wij kozen.

Disclaimer en wedstrijd

Een belangrijke disclaimer: voor dit redactionele stuk klopten we aan bij computerfabrikanten. We kozen vooraf wat voor systeem we wilden bouwen, maar waren ietwat afhankelijk van de beschikbare onderdelen. Die onderdelen werden ons ter beschikking gesteld voor de bouw van de pc. De inhoud van het stuk is redactioneel onafhankelijk en kwam tot stand zonder enige inspraak van de hardwaresponsors.

Het resultaat is een krachtige computer die we in eer en geweten niet zelf kunnen bijhouden. De oplossing lijkt ons eenvoudig: we geven het ding weg aan een gelukkige lezer. Ontdek hier hoe je kans maakt op deze computer met bijhorende randapparatuur, goed voor een totale waarde van ongeveer 3.000 euro.

Lees voor we er in vliegen zeker welke onderdelen we kiezen en waarom. Welke hardware jij in je bak wilt, is helemaal persoonlijk, maar er zijn een aantal vuistregels waar je toch best rekening mee houdt.

Aan de slag

Waar jij jouw onderdelen op de kop tikt, is van geen belang. Als tip geven we je graag mee dat Nederlandse webshops doorgaans scherpere prijzen bieden dan Belgische. De verzendkosten liggen iets hoger, maar wanneer je flink wat hardware koopt spaar je zo toch snel enkele tientallen euro’s uit.

Wij gaan aan de slag met al het bovenstaande. Jouw computer zal er iets anders uitzien, maar we proberen alle mogelijke scenario’s te overlopen. In de volgende pagina’s lees je stap voor stap hoe al je onderdelen één pc worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business