Tips

Zet zelf je ideale computer in elkaar: de ultieme gids

Zelf een computer in elkaar zetten bespaart je geld, levert je een systeem op maat op en is bovendien helemaal niet moeilijk. In deze uitgebreide gids illustreren we hoe je te werk gaat.

Moederbord, behuizing en voeding

Voor ons voorbeeld installeren we een ATX-moederbord in een compatibele behuizing. ATX is de klassieke standaard en vind je terug in de meeste grotere torens. Er zijn andere standaarden zoals mini-ATX, speciaal ontworpen voor kleinere behuizingen.

Vergeet niet om het beschermend plaatje dat bij je moederbord zit in je behuizing te plaatsen voor je het bord in de case monteert.

Open je behuizing en leg ze voor deze stap neer op de tafel. Bij je moederbord zit een klein rechthoekig plaatje met openingen voor de aansluitingen. Plaats dat plaatje langs de binnenkant in de opening achteraan de behuizing. Neem nu je bord met cpu en koeling, en plaats het in de behuizing. De case is voorzien van enkele bevestigingspunten die overeenkomen met gaten in het moederbord. Dat geldt voor iedere behuizing en ieder bord: de plaatsing van de gaten is eigen aan de ATX-standaard.

Je moederbord past als gegoten over de houders in de behuizing.

Bij het bord zitten een achttal vijzen. Vijs het bord daarmee vast. Een fijne magnetische schroevendraaier is hier handig, aangezien het om kleine vijsjes gaat die niet altijd even goed bereikbaar zijn. Als het goed is, passen de poorten perfect in het plaatje dat je aan het begin van deze stap hebt bevestigd. Wanneer alles vastzit, is het tijd om de voeding uit zijn doos te halen.

Een magnetische schroevendraaier is onmisbaar gereedschap voor het assembleren van een desktop.

Al naargelang je budget zal je voeding verwijderbare kabels hebben. Bij goedkopere exemplaren zijn alle aansluitingen aan de voeding bevestigd, wat wil zeggen dat alle draden in je behuizing zitten, ook diegene die je niet nodig hebt. Ons exemplaar heet verwijderbare kabels, zodat we enkel moeten aansluiten wat we ook echt gaan gebruiken.

Een voeding waarvan de kabels verwijderbaar zijn, maakt het eenvoudiger om je behuizing netjes te houden.

We kunnen al aan de slag met twee kabels. Eén voorziet de stroom voor de processor, de andere het moederbord. De aansluiting voor het moederbord is het eenvoudigst te vinden. Het gaat om de breedste stekker in de doos: de eATX-voedingskabel. Op het moederbord vind je aan de rechterzijde een grote verticale stroomaansluiting met het label ‘EATXPWR’. De grote stekker past maar op één manier in de poort. Je kan dus niets ondersteboven of achterstevoren bevestigen.

Een gigantische stekker en een enorme poort: het moederebord van stroom voorzien is niet bepaald moeilijk.

De kabel voor de stroom heeft een duidelijk CPU-label. De relevante aansluiting vind je in de regel bovenaan je moederbord. Opnieuw is er maar één manier waarop de stekker in de poort past.

Vergeet niet om ook de stroomkabel voor de processor aan de sluiten.

Kabelmanagement is een kunst en vereist wat prutswerk. Zeker wanneer je een ruime en mooie case hebt, is het een heel goed idee om slim na te denken over de manier waarop je kabels wegsteekt. De binnenkant van je pc zal netter ogen, onderdelen zullen beter toegankelijk zijn en de lucht zal beter door je case stromen. Om je kabels goed te kunnen wegstoppen, moet je het paneel aan de achterzijde van je behuizing ook verwijderen.

Zowel de grote moederbordaansluiting als de cpu-kabel kan je achter de case door laten lopen. In ons geval zit de voeding onderaan. We trekken de kabels onmiddellijk van daaruit naar achter het bord. De cpu-kabel laten we langs boven naar het moederbord gaan, terwijl we de eATX-aansluiting langs de zijkant laten verschijnen. Overtollige lengte duwen we zo goed als kan achteraan het moederbord weg.

Probeer zoveel mogelijk kabels langs de achterzijde van de computer te sturen om je behuizing netjes te houden.

Je zal intussen gemerkt hebben dat er enkele kabels uit je behuizing bengelen. Het gaat om de aansluitingen vooraan, de ventilatoren van de case zelf, de aan-uitknop en de lampjes die activiteit van de harde schijf en de stroomstatus weergeven. Ook deze kabels hebben hun plaats op het moederbord. Het is een goed idee om ze nu aan te sluiten. In de volgende stappen gaan we extra hardware bevestigen, en die zal alleen in de weg zitten.

Begin met de USB-poorten. USB 2.0 is een kleine aansluiting met dunne pinnetjes op het moederbord. USB 3.0 is een langere en robuustere aansluiting. De poorten dragen in principe het juiste label. Ze zijn zo gemaakt dat je opnieuw enkel de juiste stekker in de juiste poort kwijt kan.

De aan-uitknop en de LED-lampjes aansluiten is de meest verwarrende stap van het hele proces.

De moeilijkste stap is misschien wel de aansluiting van de minikabeltjes voor de aan-uitknop, het geluid en de resetknop. Die kabeltjes zijn slechts één pinnetje groot en passen allemaal op een aansluiting met meerdere pinnetjes. Iedere kabel draagt een label. In de handleiding van je moederbord vind je precies welke kabel over welk pinnetje past. Je zal niets kapot maken wanneer je de kabeltjes verkeerd aansluit, maar niet alles zal naar behoren werken. Het goede nieuws is dat die zogenaamde ‘front panel connector’ op ieder bord ongeveer hetzelfde is. Onderstaand diagram kan je dan ook een handje helpen.

Vergeet tot slot de aansluitingen voor bijvoorbeeld een hoofdtelefooningang vooraan niet aan het moederbord te bevestigen. In de handleiding ontdek je waar de relevante aansluiting precies zit. Heeft je case geen extra aansluitingen vooraan, dan kan je natuurlijk altijd bij de aansluitingen van je moederbord achteraan terecht om randapparatuur aan te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business