Tips

Zet zelf je ideale computer in elkaar: de ultieme gids

Zelf een computer in elkaar zetten bespaart je geld, levert je een systeem op maat op en is bovendien helemaal niet moeilijk. In deze uitgebreide gids illustreren we hoe je te werk gaat.

Opslag, RAM en grafische kaart

Nu het gros van de bekabeling is aangesloten, is het moeilijkste werk voorbij. Je computer mankeert natuurlijk nog enkele onmisbare onderdelen. Om je systeem compleet te maken, moeten we de RAM nog in het bord klikken en een systeemschijf aansluiten. Onze processor heeft geïntegreerde Intel HD Graphics, maar als je een desktop in elkaar vijst is de kans heel groot dat je je eigen gpu wil installeren.

We beginnen met het RAM-geheugen. Je RAM-latjes passen in de sleuven die meestal verticaal rechts van de processor schuilen. Iedere sleuf heeft een klein hendeltje. Trek dat naar achteren voor je een RAM-latje in het slot duwt. Het sleufje zal vanzelf dichtklikken wanneer de RAM-lat op zijn plaats zit.

Plaats je RAM-staafjes niet zomaar naast elkaar, maar zoek op in de handleiding van je moederbord welke sleuven prioriteit genieten.

De populairste configuratie van een ATX-moederbord heeft ruimte voor vier RAM-latjes. De kans dat jij er maar twee hebt, is groot. Het is belangrijk welk latje je waar stopt. Iedere sleuf heeft een eigen label zoals A1, B1, A2 en B2. Kies bij de installatie van je RAM voor twee dezelfde cijfers, maar verschillende letters. In ons voorbeeld klikken we een RAM-latje in sleuf A1 en sleuf B1. Let je daar niet op, dan zal je RAM-geheugen minder snel werken dan mogelijk. In de handleiding van je moederbord vind je een hoofdstuk waar duidelijk staat te lezen in welke volgorde je de sleuven van RAM mag voorzien. RAM heeft verder geen stroomaansluiting nodig.

De M.2 SSD zal vreemd uit het moederbord steken, maar dat is normaal.

Na het vastklikken van de RAM, is het de beurt aan de opslag. In onze configuratie kiezen we voor een M.2 NVMe SSD, omdat dat de beste opslagtechnologie is die vandaag beschikbaar is. Waar het M.2-slot zich bevindt, hangt af van moederbord tot moederbord. De kans dat de kleine sleuf ergens rechts onderaan zit, is groot. De M.2 SSD installeren is een beetje een nare ervaring. Je zal merken dat de SSD in een vreemde hoek uit het moederbord steekt wanneer je hem in de sleuf klikt. Met de hulp van een vijsje moet je de SSD vervolgens vastzetten zodat die wel helemaal tegen het bord zit.

Vijs de SSD vast totdat hij wel mooi recht zit.

Kies je voor een gewone Sata SSD, of wil je een extra harde schijf voor massa-opslag aansluiten, dan heb je eerst en vooral een Sata-kabel nodig. Sata-kabels zitten bij in de doos van je moederbord. Ze passen in de relatief kleine aansluitingen die steevast rechts aan de zijkant van het bord zitten. Een uiteinde van de Sata-kabel gaat in het moederbord, het andere in de harde schijf of SSD. Sata levert geen stroom. Daarvoor is een andere kabel nodig die de opslag rechtstreeks met de voeding zal verbinden. Je zoekt een kabel met een breed maar plat uiteinde.

Een gewone SSD of een klassieke harde schijf sluit je aan met twee kabels: een Sata-kabel naar het moederbord voor de gegevensoverdracht en een stroomkabel die rechtstreeks naar de voeding loopt.

Met opslag en RAM op z’n plaats, is het tijd om het grootste en misschien ook duurste onderdeel aan te sluiten: de grafische kaart. Dure en krachtige gpu’s zijn best groot en zwaar. Om daar mee om te gaan hebben iets duurdere moederborden verstevigde PCIe-sleuven. Zo ook ons exemplaar van Asus. Stop je grafische kaart indien mogelijk in de bovenste brede PCIe-sleuf. De sleuf werkt naar analogie met het RAM-slot met een hendeltje dat je eerst moet openklikken. Het zal automatisch terug vastklikken wanneer je de gpu goed hebt gemonteerd.

Het lijkt alsof je kaart ondersteboven in de behuizing moet, met de vaak knap afgewerkte ventilatoren naar onderen gericht.

Vooraleer de grafische kaart in je bak past, moet je aan de achterzijde van je case één of twee ijzeren roostertjes verwijderen. Houd de vijsjes daarvan bij. Je kan ze zo meteen gebruiken om je gpu vast te zetten.

De schermaansluitingen van je grafische kaart komen achteraan je behuizing piepen. Denk er aan dat je deze aansluitingen gebruikt voor je scherm en niet die van het moederbord.

Tot slot heeft ook de grafische kaart stroom rechtstreeks van de voeding nodig. De connector in kwestie noemen we een PCI express connector. Hij is best dik en bestaat uit zes tot acht pinnen. Voor duurdere en zwaardere grafische kaarten heb je de 8-pins-connector nodig, terwijl echt zware gpu’s soms meer dan één PCI express stroomconnector vereisen. Probeer waar mogelijk je kabels achter het moederbord door te trekken, niet alleen omdat het mooier is, maar ook omdat de lucht zo beter door de behuizing stroomt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business