Nieuws

Asus gooit hoge ogen met drie nieuwe smartphones voor elk budget

Vooral de premiummodellen Asus Zenfone 5 en 5Z vallen op. Dankzij hun inkeping bovenaan lijken ze ontzettend hard op de iPhone X van Apple.

Asus heeft op de smartphonehoogmis MWC drie nieuwe ZenFone-telefoons aangekondigd. We rangschikken de toestellen volgens prijs, met de duurste vooraan: ZenFone 5Z, ZenFone 5 en ZenFone 5 Lite. Zoals we al schreven in ons trendstuk, is alles ’18:9′ wat de klok slaat. Al deze smartphones krijgen daarom dunnere bezels en een langere schermverhouding. Voor geen enkel toestel zijn al prijzen of beschikbaarheidsdata in de Benelux bekend. Wel kan je vanaf nu de ZenFone Max Plus aanschaffen, die eerder op CES werd aangekondigd.

Asus Zenfone 5Z

Het paradepaardje in de stal van Asus is de ZenFone 5Z, die je dankzij een Snapdragon 845-chip en 8 GB aan werkgeheugen trakteert op lekker veel rekenkracht. We penden hier neer wat de nieuwe topchip van Qualcomm in zijn mars heeft. Verder schuilt er een batterij met een capaciteit van 3.300 mAh onder de motorkap en 256 GB aan opslagruimte.

[related_article id=”221186″]

Waar de ZenFone 4 het moest stellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch, krijgt de ZenFone 5Z een 6,2 inch touchscreen (18:9). Het paneel berust op de LCD-technologie en heeft een resolutie van 2.280 bij 1.080 pixels. Aangezien Asus er in slaagde om zijn schermranden stevig in te dammen, is het toestel toch niet groter. Enkel onderaan is er nog een dikkere strook voorzien. Asus claimt dat de ZenFone 5Z een relatieve schermgrootte heeft van meer dan negentig procent.

Aan de bovenkant heeft Asus een inkeping in het scherm ‘gekapt’ à la Apple. Zo is er meer schermruimte voorhanden zonder de selfiecamera naar de prullenbak te verwijzen. De camera kan je bovendien ook gebruiken als gezichtsherkenner om je smartphone mee te ontgrendelen. Niet met een 3D-scan, zoals bij de iPhone X, maar via een vooraf ingevoerde portretfoto.

Achteraan voorzag Asus een dubbel camerasetje, waarbij de tweede camera een bredere beeldhoek heeft met kleiner brandpunt. De fabrikant voorzag een AI-sausje op zijn camera: zo herkent de ZenFone 5Z welk soort foto er wordt gemaakt. Of je nu een foto van een indoor-concert of een outdoor-beachfestival neemt, de software zal zijn instellingen automatisch finetunen zodat hij bijvoorbeeld niet over- of onderbelicht is. Met de portretmodus kan daarnaast een onderwerp scherp in beeld gebracht worden met een bokeh-effect op de achtergrond.

[related_article id=”223317″]

Asus Zenfone 5

De Asus ZenFone 5 lijkt sterk op zijn grotere broer. Qua uiterlijk kan je ze zelfs niet onderscheiden van elkaar. Net als de 5Z heeft hij een 6,2 inch LCD-paneel met 2.280 bij 1.080 pixels en ‘iPhone-notch’. Voor de rekenkracht rekent deze midranger op de Snapdragon 636, een opgekrikte versie van de Snapdragon 630. Verder tonen de toestellen erg veel gelijkenissen, maar moet je het met ‘amper’ vier of zes gigabyte aan werkgeheugen stellen. Ook is er geen 256, maar 64 GB aan opslagruimte voorzien.

Asus Zenfone 5 Lite

Ten slotte stalt Asus een goedkopere smartphone in zijn vitrine, de Asus ZenFone 5 Lite. Deze ‘budgetsmartphone’ – we weten echter de prijs nog niet – krijgt een 6 inchscherm met een resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels en een schermverhouding van 18 op 9. De iPhone-notch zou hier niet aanwezig zijn, en ook het dubbele camerasetje achteraan komt zonder artificiële intelligentie. Er zullen varianten op de markt komen met een Snapdragon 630- en 430-chip.

Zenimoji

Op WhatsApp en consorten worden steeds meer gifjes verstuurd. Daarom volgt Asus het voorbeeld van Apple’s Animoji en lanceert zijn eigen ‘Zenimoji’. Hiermee kunnen gebruikers cartoonfiguurtjes animeren met je eigen gezichtsuitdrukkingen via de camera aan de voorkant. Ook Samsung lanceerde zijn eigen AR-emoji in zijn nieuwste flagships, de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business