Nieuws

Microsoft sleutelt opnieuw aan privacy-instellingen Windows 10

Microsoft experimenteert in de nieuwste testbuild van Windows 10 opnieuw met enkele aanpassingen van de privacy-instellingen.

Microsoft rolt een nieuwe testbuild uit naar Windows Insiders waarin het andermaal de privacy-instellingen van Windows 10 bijschroeft. De meeste instellingen zijn momenteel op één scherm verzamelt, maar Microsoft experimenteert met andere manieren om de opties te presenteren.

Zo adresseert het bedrijf de bezorgdheid van gebruikers dat Windows 10 een ingebouwde ‘keylogger’ bevat. Microsoft verzamelt namelijk toetsgegevens om  zijn auto-aanvullen, woordvoorspelling en spellingcorrectie te verbeteren. In de aankomende lente-update introduceert het een apart scherm dat je de keuze geeft om het verzamelen van die toetsinformatie aan of uit te zetten. Dat was eerder ook al mogelijk, maar moet op deze manier meer toegankelijk zijn.

Microosft test daarna nog zeven verschillende schermen voor alle privacy-instellingen in het besturingssysteem en rekent op feedback van de Windows Insiders om een balans te vinden tussen voldoende inzicht en controle, en een teveel aan schermen.

Bovenstaande aanpassingen gaan gepaard met de introductie van een Windows Diagnostic Data Viewer. Die moet meer inzicht geven in welke data je precies allemaal deelt met Microsoft wanneer je Windows 10 gebruikt. Het gaat voor alle duidelijk om geanonimiseerde gegevens die worden gebruikt om het besturingssysteem te verbeteren.

Microsoft sleutelt voortdurend aan de privacy-instellingen van Windows 10 als gevolg van aanslepende kritiek. Frankrijk eiste in 2016 al dat Microsoft zou stoppen met het verzamelen van surfgedrag van Windows 10-gebruikers en ook de Nederlandes privacyautoriteit liet zich negatief uit over de dataverzameling in het OS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business